Hatay'da kapya biber hasadı başladı
Amik Ovası'nda hasadına başlanan kapya biberde bu yıl 61 bin ton civarında rekolte hedefleniyor. Kendine özgü aroması ve kalitesiyle özellikle salça, baharat ve kurutmalık olarak kullanılan kapya biber, Antakya, Arsuz, Altınözü ve Reyhanlı ilçelerinde 27 bin dekar arazide üretiliyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, ovada yılın 12 ayı üretim yapılabildiğini belirtti. Üretilen ürünlerden birinin de kapya biber olduğunu anlatan Çolakoğlu, kapya biberde üretim alanının ve rekoltenin arttığını ifade etti. Çolakoğlu, şunları söyledi: "İlimizde 2021 yılında 26 bin dekar alanda 60 bin ton civarında bir üretim vardı, 2022 yılında da 27 bin dekar alanda 61 bin ton civarında üretim bekliyoruz. Dekara verimimiz 2-3 ton arasında değişiyor. İlimizde üretilen kapya biberin yüzde 90'ı salçalık olarak değerlendiriliyor, kalan kısmı da kurutmalık veya pul biber yapımında kullanılıyor. Bu sene çiftçimiz çok memnun çünkü rekolte çok güzel." Ürünün tarlada fiyatının 7 lira civarında olduğunu, hasadın eylül ayı boyunca süreceğini belirten Çolakoğlu, hasat sezonunun bereketli ve bol kazançlı geçmesini diledi.