16 Mayıs 2024 Perşembe
İstanbul 14°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Hünkar Beğendi yemeği nasıl ortaya çıktı? İşte Sultan Abdülaziz ve İmparatoriçe Eugenie'nin hazin aşk hikâyesi...

Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz'in en sevdiği yemek olan Hünkar Beğendi yemeğinin nasıl ortaya çıktığı çok merak ediliyordu. Hünkar Beğendi yemeğinin arkasında hazin bir aşk hikayesi yatıyor. İşte Hünkar Beğendi yemeğine adını veren hazin aşk hikayesi...

Hünkar Beğendi yemeği nasıl ortaya çıktı? İşte Sultan Abdülaziz ve İmparatoriçe Eugenie'nin hazin aşk hikâyesi...

Patlıcan yemekleri Türk mutfağında hatrı sayılır yer tutan yemeklerdendir. Patlıcan yemekleri arasında öyle bir tanesi var ki, Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz tarafından çok beğenilerek adı Hünkar Beğendi konmuştur. Sultan Abdülaziz'in en sevdiği bu yemeğin arkasında, İmparatoriçe Eugenie ile yaşadığı hazin aşkın rivayetleri dolaşır. Peki Hünkar Beğendi yemeğinin hikâyesi nedir? İşte Hünkar Beğendi yemeğinin ve Sultan Abdülaziz'in hazin aşk hikâyesi...

HÜNKAR BEĞENDİ YEMEĞİNİN HİKÂYESİ

Napoleon ve eşi İmparatoriçe Eugenie,Sultan Abdülaziz’i özenle saraylarında ağırlarlar lakin Sultan Abdülaziz ve İmparatoriçe Eugenie, ilk görüşte aşkın rüzgarına çoktan kapılmışlardır. Sergi sona erdiği vakit Sultan Abdülaziz Paris’ten İstanbul’a dönerken aklında tek bir şey vardı; imkansız aşkı İmparatoriçe Eugenie. Lakin Eugenie için de durum farksız değildi. Tarih kayıtlarına heybetiyle nam salmış bir padişah olarak geçen Sultan Abdülaziz’i unutmak Eugenie için de mümkün değildi.  Lakin kader Sultan Abdülaziz ve İmparatoriçe Eugenie için son sürprizini henüz hazırlamamıştı. Yıllar sonra Süveyş Kanalı açılışına III.Napoleon ve eşi Eugenie’de davet edilmişti. Napoleon bu davete icabet edemeyeceği için kendilerini temsilen İmparatoriçe Eugenie’yi Mısır’a göndermişti. Eugenie gemiyle Mısır’a doğru yolculuk ederken İstanbul limanına uğradı ve Sultan Abdülaziz’i sarayında ziyaret etti. Mısır’a giderken kendisine eşlik eden aşçısını da yanında saraya getiren Euginie bu ziyaret esnasında aşçısından Sultan Abdülaziz ve kendisi için beşamel sos yapmasını rica eder. Eugenie’nin aşçısı beşamel sosu hazırlar ve o sırada saray mutfağının baş aşçısı beşamel sos içerisine közlenmiş patlıcan katar ve sultanın en sevdiği et yemeğini de bu harcın üzerine koyarak Sultan Abdülaziz’e ve konuğu Eugenie’ye sunar. Sultan Abdülaziz bu yemeği öyle çok beğenir ki o günden sonra bu yemek ‘Hünkar Beğendi’ olarak tüm ülkeye ve dünyaya nam salar.

Sultan Abdülaziz’in sefer dışında yurt dışına çıkan ilk ve son padişahtır. 1867 yılında Sultan Abdülaziz, uluslararası bir sergi için gittiği Paris'te III.Napoleon’u ziyaret eder ve hikâye başlar. Napoleon ve eşi İmparatoriçe Eugenie, Sultan Abdülaziz’i saraylarında ağırlarlar. Rivayete göre, o ilk ziyarette Eugenie ve Sultan Abdülaziz birbirlerine ilk görüşte derin bir muhabbet duyarlar. Tam 11 gün boyunca birlikte vakit geçirirler. Sergi sona erdikten sonra Sultan Abdülaziz ne yazık ki İstanbul'a döner. Ancak kader, onları yeniden birleştirir. Yıllar sonra Süveyş Kanalı açılışına III.Napoleon ve eşi Eugenie de davet edilir. Napoleon bu davete icabet edemez ve kendisini temsilen İmparatoriçe Eugenie'yi Mısır'a gönderir. Gemi, Mısır'a doğru ilerlerken İstanbul limanına uğrar ve Eugenie, Sultan Abdülaziz'i ziyaret etme fırsatı bulur. Kendisine Beylerbeyi Sarayı tahsis edilen Eugenie bir akşam yemeğinde, eşlikçisi olan aşçıdan Sultan Abdülaziz ve kendisi için beşamel sos hazırlamasını rica eder. Eugenie’nin aşçısı beşamel sosu hazırlar ve o sırada saray mutfağının baş aşçısı közlenmiş patlıcan ve sultan Abdülaziz'in en sevdiği et yemeğini beşamel sosun üzerine koyarak Sultan Abdülaziz’e ve konuğu Eugenie’ye sunar. Sultan Abdülaziz, bu yemeği o kadar beğenir ki, o günden sonra bu yemek 'Hünkar Beğendi' olarak anılmaya başlanır. Sultan Abdülaziz, Beylerbeyi Sarayı'nı tahsis ettiği Eugenie'yi rivayetlere göre gece vakti dahi ziyaret eder.

Ancak İmparatoriçe ve Sultan Abdülaziz'in aşkı yarım kalır. Eugenie, çıkan dedikodular sebebiyle Sultan Abdülaziz'in validesi Pertevniyal Sultan'ın da kovması ile saraydan ayrılır. Bir daha birbirlerini asla göremezler.

Tarif Osmanlı Padişahları