16 Mayıs 2024 Perşembe
İstanbul 19°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Siyah havuç için hasat zamanı

Amik Ovası'nda sözleşmeli olarak ekilen siyah havuçtan bu yıl 22 bin ton rekolte bekleniyor. Hatay'da üretilen havuçlar için coğrafi işaret çalışması da sürüyor.

Siyah havuç için hasat zamanı
A+ A-

Türkiye'nin önemli havuç üretim merkezlerinden Hatay'da, firmaların talebi üzerine ekilen ve hasadına başlanan siyah havuçtan bu yıl 22 bin ton rekolte hedefleniyor.

Amik Ovası'nda havuç üretimiyle öne çıkan Kırıkhan ilçesinde, ürünün hem sarı hem de siyah renklisi tarlalara ekiliyor. Gıda renklendiricisi, turşu ve meyve suyu yapımında kullanılan siyah havuç, firmaların talebi üzerine ilçedeki tarımsal arazilerde toprakla buluşturuluyor. Siyah havuç, traktör yardımıyla tarladan sökülüp saplarından kopartılarak çuvallara dolduruluyor. Traktörlere yüklenerek temizlenmek üzere fabrikalara gönderilen üzeri çamur kaplı havuçlar, tazyikli su yardımıyla yıkanıp paketlenmeye hazır hale getiriliyor. Bu sene yaklaşık 7 bin dekarda ekilen siyah havuç ekildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, siyah havucun yurtiçindeki tüketiminin yanı sıra katma değerli ürüne dönüştürülüp ihraç edildiğini de söyledi. Amik Ovası'ndaki tarım arazilerinin çok verimli olduğunu, burada ekilen ürünlerden yüksek verim alındığını anlatan Çolakoğlu, "Amik Ovası'nda bitki çeşitliliğimiz çok fazla. Hatay zaten bitkisel üretimin çok yoğun olarak yapıldığı bir il" dedi.

Çolakoğlu, bu ürünler içerisinde havucun önemli bir yer teşkil ettiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Özellikle ülkemizde Konya ve Ankara'dan sonra havuç üretiminin en fazla yapıldığı il Hatay. Dekar başına 3,5-4 ton ürün elde ediliyor. Bunun karşılığında da Amik Ovası'ndan elde etmiş olduğumuz siyah havucun miktarı 22 bin tonlara kadar çıkabiliyor. Toplam havuç üretimi ise yaklaşık 70 bin tonu buluyor."

Kentte üretilen havuçlar için coğrafi işaret çalışmasının da devam ettiğini belirten Çolakoğlu, "Havucumuzun diğer bölgelerde yetişen havuçlardan farkı özellikle kuru madde oranının yüksek olmasıdır. Ortalama kuru madde oranı diğer havuçlarda 7, burada üretilen havuçlarda bu oran 10'un üzerinde" diye konuştu.

hasat siyah havuç amik ovası