Mezopotamya'dan Çin'e tarihin en eski 6 medeniyeti!

Tarih boyunca Antarktika hariç bütün kıtalarda farklı medeniyetler kuruldu. Kurulan her bir medeniyet, genel olarak insanlığın gelişmesinde önemli roller üstlendi. Peki en eski 6 medeniyet hangisi? Özellikleri neler? İşte o detaylar...

Mezopotamya 

Yunanca “iki nehir arasında” anlamına gelen Mezopotamya, insanlık tarihindeki en önemli medeniyetlerden pek çoğuna ev sahipliği yaptı! Dicle ve Fırat nehirleri arasında ortaya çıkan bu medeniyet, hiç bitmeyen savaşlara rağmen sürekli gelişmeye devam etti! Yazı, astronomi, hukuk, mimarlık ve tarım gibi hayati öneme sahip pek çok gelişme ilk defa bu bölgede ortaya çıktı! Babil, Asur ve Akad gibi insanlık tarihinin ilk modern şehirleri de yine Mezopotamya’da kuruldu! Mezopotamya’daki en önemli uygarlıklardan biri olan Sümerlerin yazıyı bulması, insanlığın attığı en büyük adımdı.

Bir başka Mezopotamya uygarlığı olan Babillerin “Hammurabi Kanunları” insan medeniyeti için oldukça önemli bir dönüm notası oldu. Ancak Mezopotamya’daki medeniyetlerin insanlığa katkıları hukuk veya yazı ile sınırlı değildi! Astronomi ve matematik alanlarındaki önemli gelişmeler de ilk defa burada ortaya çıktı! Bugün, 1 dakikanın 60 saniye, 1 saatin 60 dakika olmasından, 360 derecelik çemberden ve bir yılın 12 ay olmasından da Mezopotamya bölgesindeki medeniyetler sorumlu. Kısacası, “Medeniyetlerin Beşiği” olarak isimlendirilen Mezopotamya’nın izlerine modern yaşamın hemen her alanında rastlamak mümkün…