Dışarıdan yemek yiyenler dikkat! Zehirlenme vakaları arttı: Hangi besinler daha tehlikeli?

Sokakta satılan yiyecekler hakkında uzmanlardan peş peşe uyarılar geliyor. Genellikle kızartılarak hazırlanan ya da uzun süre beklediği için soğuk tüketilen bu ürünler sağlık açısından soru işaretleri yaratıyor. Peki, sokak lezzetleri gerçekten risk oluşturuyor mu?

Uzmanlar, sokak lezzeti tüketirken tanımadığınız ya da güvenmediğiniz satıcılardan uzak durmanız gerektiğini vurguluyor. Ayrıca bozulmuş gıdaların nasıl fark edilebileceğine dair önemli bilgiler paylaşıyor.

Gıda güvenliği konusunda olası riskleri, gıda zehirlenmesinin başlıca nedenlerini ve korunmak için alınması gereken önlemleri uzmanlara sorduk.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Sağdıç, gıda kaynaklı zehirlenmelerin; kimyasal maddelerden, biyolojik etkenlerden ya da mikroorganizmaların kendileri veya ürettikleri toksinlerden kaynaklanabileceğini belirtti.

BU BESİNLER TEHLİKELİ

Satıcıların gıda hazırlamada kullandıkları suyun temiz ve hijyenik şartları sağlamasının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Sağdıç, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Patates, pişi, lokma, balık ekmek gibi kızartma ürünlerinde maliyeti düşürmek için aynı yağın defalarca, hatta günler ve haftalarca kullanılması yağın tekrar tekrar yüksek sıcaklığa maruz kalması, yapısının bozulmasına ve akrilamid gibi kanserojen maddelerin oluşmasına yol açabilir. Köfte, döner, kokoreç gibi ürünlerde kullanılan etin kaynağı, tazeliği ve saklama koşulları, açıkta satılan süt mısır, sütle yapılan tatlılar veya açık ayranlarda uygulanan ısıl işlem normlarının belirsiz olması, marul, maydanoz, domates gibi çiğ tüketilen gıdaların yeterince iyi yıkanmaması, üzerlerinde hem tarım ilacı kalıntıları hem de toprak kaynaklı bakterileri riski barındırması nedeniyle tüketiciler sokak lezzetleri alırken bu riskleri taşıyabilecek ürünlerden uzak durmalı veya bilmedikleri ve güvenmedikleri satıcılardan almamalıdır."

GIDA ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gıda zehirlenmeleri çoğunlukla sindirim sisteminde etkilerini gösterir. Mide bulantısı, kusma, sulu veya mukuslu ishal, karın ağrısı ve kramplar, baş dönmesi, halsizlik, ateş, baş ve kas ağrıları, iştahsızlık, ağız kuruluğu ve susuzluk gibi belirtiler en sık görülen işaretlerdir.

Ancak bazı durumlarda daha ciddi belirtiler de ortaya çıkabilir. Kanlı dışkı, aşırı sıvı kaybı ve bilinç değişiklikleri gıda zehirlenmesinin ağır seyrettiğini gösteren bulgular arasında yer alır.

Sonraki Haber