Vergi ve kira yükü yeme-içme sektörünü bitiriyor ‘Devlet desteği şart’

Türkiye’de yeme-içme sektörü, son dönemde artan maliyetler, yüksek vergi oranları ve kira baskısı nedeniyle krizin eşiğine geldi.

Türkiye’nin köklü balık restoranlarından Yüksel Balık’ın sahibi Yüksel Karakış, sektörün sürdürülebilirliğini kaybetme noktasına geldiğini belirterek, işletmelerin devletten destek beklediğini söyledi.

Karakış, önceki gün Yüksel Balık restoranında yaptığı basın toplantısında şunları söyledi:

“Türkiye’de yeme içme sektörü dünyaya göre pahalı ama bunun sebebi restoranlar değil, vergi yükü ve devamlı artan maliyetler. Hizmet sektörünün bel kemiği olan restoranlar için hükümetten bir destek bekliyoruz. KDV oranlarının yeniden düzenlenmesi, SGK primlerinde indirim yapılması, kira destekleri ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi gibi adımlar atılırsa sektör yeniden canlanabilir. Bu sadece restoranların değil, Türkiye’nin gastronomi markasının da geleceği için hayati önemde bir konu.

‘PAHALILIĞIN NEDENİ BİZ DEĞİLİZ’

“Özellikle vergi oranları sektörü ayakta kalamaz hale getirdi. Bugün halden bir balık alırken, aslında bir balığı kendimize, bir balığı da devlete alıyoruz. Bu kadar yüksek vergi yüküyle ayakta kalmak giderek zorlaşıyor. Yüksek maliyetler zincirleme bir şekilde hem işletmeleri hem de tüketiciyi olumsuz etkiliyor. Artan fiyatların müşteri talebini azalttı. Vergiler, kiralar ve yüksek genel giderler sadece maliyetleri artırmakla kalmıyor, insanların dışarıda yemek yeme alışkanlığını da azaltıyor. Fiyatlar haklı olarak herkese pahalı gelmeye başlıyor. Pahalılığın nedeni biz değiliz.”

‘MÜŞTERİ SAYISI YÜZDE 50 DÜŞTÜ’

Sektörde talebin ciddi biçimde azaldığını belirten Karakış, geçen yıla göre müşteri sayısında yüzde 50’ye varan düşüş yaşandığını kaydederek şöyle devam etti:

“Eskiden hafta içi dahi masa bulmak zorken, bugün birçok restoran neredeyse yarı kapasiteyle çalışıyor. Sadece Yeşilköy bölgesinde 150 restoranın yaklaşık 100’ü el değiştirdi. Bu tablo sektörün alarm verdiğini açıkça gösteriyor. Kâr marjımız sıfıra indi. 100 bin olan kira 1 milyona çıktı. Eskiden yetişmiş eleman bulmakta zorlanırdık, şimdi mevcut çalışanları korumakta zorlanıyoruz. İşten çıkarmalar hızlandı. Bu gidişle sadece restoran sahipleri değil, binlerce garson, aşçı, komi ve tedarikçi de ciddi mağduriyet yaşayacak.

‘VERGİ YÜKÜNÜN AZALTILMASI ŞART’

“Yeme-içme sektörünün sadece ekonomik değil, kültürel bir değer taşıyor. Türkiye’nin gastronomi alanında yeniden yükselmesi için destek gerekiyor. Biz sadece balık satmıyoruz, deniz kültürünü, Türk mutfağını, misafirperverliği yaşatıyoruz. Türkiye gastronomide yeniden yükselmek istiyorsa, bu sektörün yaşaması için vergi yüklerinin azaltılması ve destek verilmesi şart.

‘YUNANİSTAN İLE KARŞILAŞTIRMA DOĞRU DEĞİL’

“Bazı ‘influencerlar’ Yunanistan’daki fiyatları örnek gösterip Türkiye’yi pahalı buluyor. Ancak bu, çok yüzeysel bir kıyaslama. Oradaki maliyet yapısı, vergi oranları ve iş gücü fiyatları bizden çok farklı. Kalite anlamında biz onlardan çok daha iyiyiz. Bu tür karşılaştırmalar sektörümüze zarar veriyor.”

Sonraki Haber