Son Yazıları

Dostluk teröre taviz vermez

Moskova’daki konser salonuna yapılan terör saldırısı, aynı zamanda dünya sporuna yapılan bir tehdit mi? Rusya, Kazan’da 11-24 Haziran tarihleri arasında 25 spor dalının yer aldığı BRICS Oyunları’nı düzenleyeceğini duyurdu. Oyunlar, Rusya-Afrika Zirvesi’nin yapılacağı tarihe denk geliyor. Oyunlara Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika katılacak. 2024 Paris Olimpiyatları’ndan önce böyle büyük bir organizasyon düzenlenmesinden Uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC rahatsız ama IOC Başkanı “hükümetlerin kararlarından sporcuları cezalandıramayacaklarını” açıklayarak sporcuların hem BRICS oyunlarına hem Paris Olimpiyatları’na katılabileceğini belirtti. Bu tavizin altında bir korku da var, elbette. Bu 4 ülke tercih yapmak zorunda bırakılsa, zarar gören Paris Olimpiyatları olabilirdi.

Ama dünya sporunu yönetenlere asıl rahatsızlığı veren organizasyon Rusya’nın 2024 Paris Olimpiyatları’ndan sonra 15-29 Eylül tarihleri arasında Moskova ve Ekaterinburg’da düzenleyeceğini duyurduğu Dünya Dostluk Oyunları oldu. IOC, oyunlara katılacak sporcuların cezalandırılacağını belirtti. Uluslararası Antidoping Ajansı WADA ise oyunlarda doping kontrolu yapılmayacağını ve derecelerin geçersiz sayılacağını açıkladı. Güya dünyada sporun düzenini sağladığı iddia edilen uluslararası organizasyonlarda, bir telaş başlamıştı.

Yazının Devamı

Önemli olan Türkiye’yi temsildir

Ben Karşıyakalıyım. TFF Süper Lig’de hiçbir takımı tutmuyorum. Ama, Avrupa kupalarında ülkemizi kim temsil ediyorsa onu desteklerim. Ülkemizi temsil eden takımın başarısını isterim. Gönlüm, ay-yıldızı temsil edenledir.

Bu yüzden Avrupa’da bu yıl futbolda Fenerbahçe’yi; erkek basketbolunda Efes, Fenerbahçe, Beşiktaş, Tofaş ve Bahçeşehir’i; kadın basketbolunda Fenerbahçe, Çukurova ve Beşiktaş’ı, su topunda Galatasaray’ı tutmaya devam ediyorum. Ne yazık ki voleybolda 6 kupada da 5 yıl aradan sonra ilk defa finale yükselen bir takımımız bile yok!

Yazının Devamı

İki tezgah

Tezgâh kelimesinin TDK Sözlüğü’nde beş farklı anlamı var. Geçtiğimiz hafta sonu hem voleybolda hem futbolda iki tezgâhı izledik. Hangi anlamda olduğuna siz karar verin.

1. LİG Geçtiğimiz hafta voleyboldaki tezgâhı yazmıştım. Süreç bu hafta sonu tamamlandı. Türkiye Voleybol Federasyonu İzmir İl Temsilcisi Hakan Gürsu 2021 Ekim’inde Sultanlar Ligi’ne bir İzmir takımı çıkartmak için projeleri olduğunu açıklamıştı. Ardından, Milli Takım’a ve Voleybol Federasyonu’na sponsor olan ve merkezi İzmir’de bulunmayan Aras Kargo’ya İzmir’de mücadele eden bir takım kurduruldu. Ne Bölgesel Amatör Lig’de ne de 2. Lig’de oynamadan alt yapısı, kulüp binası, antrenman sahası bulunmayan Aras Kargo 1. Lig’e alındı. Takımın 9 oyuncusu aynı menajerlik şirketi aracılığıyla Aras Kargo’ya getirildi. Maçlarını TVF’ye ait salonda oynadı. Grubundaki son maçına çıkarken yarıfinale kalmayı garantilemişti. Bodrum’u yenerse Karşıyaka yarıfinale kalacaktı, yenilirse Bodrum. Karşılaşmayı 3-1 Bodrum kazandı ve İzmir’in en köklü voleybol şubesine sahip Karşıyaka yarıfinal oynayamadı. Sezon sonuna doğru kadrosunu ikinci yabancı oyuncusuyla güçlendiren Karşıyaka, yarı finale çıksa Sultanlar Ligi’ne çıkma olasılığı çoktu. Karşıyaka, Sultanlar Ligi için önceden projelendirilmiş bir İzmir takımı tezgahını bozabilirdi. Geçtiğimiz haftaki yazımda belirtmiştim “Final etabında oynanacak Bodrum-Aras Kargo karşılaşması bize ligin son haftası bu iki takım arasında oynanan karşılaşmanın sonucunun ne kadar güvenilir olduğunu kanıtlayacak!” diye. Kanıtladı da. 2 Mart’ta Bodrum’a 3-1 yenilen Aras Kargo 15 Mart’taki final etabı maçının ilk setini 25-8 kazandı. Karşılaşmayı da 3-0… İki hafta içinde aynı kadrolarla aynı takımların oynadığı iki karşılaşmadan Sultanlar Ligi’ne çıkacak takımı belirleyecek karşılaşmanın ilk setini 25-8 kazanıp maçı da 3-0 kazanan bir takımın, ligin sonundaki karşılaşmayı 3-1 kaybetmesi ne mantığa ne ahlaka sığar. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren bir müessesenin değerli adının bu amaçla kullanılması üzücü. Umarım, daha da kötüsü olmaz. Sultanlar Ligi’ne çıktıktan sonra; bu lige çıkmamış bir kulübe katılma hakkını satmaz. Bu daha aşağılayıcı olur!

Yazının Devamı

Düşeni çıkanı belirsiz lig

Futbol ya da basketbol liglerimizde genelde çıkan takımlar çıkıyor, düşen takımlar düşüyor. Sezon tamamlandığında, önümüzdeki sezon hangi takımın hangi ligde oynayacağını biliyoruz. Voleybol liglerimizde ne yazık ki, liglerde hangi takımın oynayacağı pazarlığa bağlı. Ligler tamamlanıyor, çıkanlar düşenler belli oluyor. Bir de bakmışsınız çıkanlar çıkmamış, düşenler düşmemiş. Bazı takımlar ise yoktan liglere alınmış. Bu takımların ömrü de zaten uzun olmuyor. Bir plansızlık söz konusu, ya da farklı bir plan!29 Aralık 2023 günkü “Dingo’nun Ligi” isimli yazımda geçtiğimiz sezon lige kimlerin tepeden indiğini yazmıştım. Kadınlar 1. Ligi’nin başarılı takımları Kayseri ve Adam ligden çekilmişti. 2. Lig oynamadan Aras Kargo ve Elazığ 1. Lig’e alınmıştı. 2. Lig’den çıkan Fethiye, yarışma hakkını Bodrum’a devretmişti. 2. Lig’den çıkan Sultanspor 1. Lig’e katılmazken. Malatya Galip Demirel Ortaokulu ve Kırklareli, nedensiz 1. Lig’e alınmıştı. Malatya takımının adı sonra Nicer Otel oldu. 1. Lig’e alınan Kırklareli de, daha lig başlamadan Eskişehir’e taşınmış ve Eskişehir Peyman Odunpazarı adıyla lige katılmıştı. Peyman Gıda’nın Türkiye’de sahibi oldu KFC; 1. Lig’in isim sponsoru oldu. 1. Lig’den düşen Çanakkale tekrar 1. Lig’e alınmıştı. Sultanlar Ligi’ne çıkamayan Muratpaşa da; Sultanlar Ligi’ndeki Ankara takımı Sigorta Shop ile birleştirilip Antalya takımı olarak Sultanlar Ligi’ne çıkmıştı. Tam voleybol ülkelik!

Peki bu sezon ne oldu? 2022/23 sezonunda 1. Lig’e İzmir takımı olarak paraşüt ile indirilen AVR Atletik, sezon başladıktan sonra lige katılmayacağını açıkladı. Şaşırdık mı? Hayır. Tarihe not düşelim, geçtiğimiz sene lige paraşüt ile indirilen Aras Kargo’nun geleceği de aynı olacak! Çünkü, bunlar kulüp değil, takım. Ne alt yapısı var, ne şube binası, ne salonu, ne de geçmişi… Bazı amaçlarda kullanılmak için oluşturuluyor, tutmazsa kapanıyor. Tutarsa kullanılmaya devam ediliyor; Sigorta Shop’un Antalya’ya taşınması gibi. Çanakkale geçtiğimiz sene düştüğü 1. ligden yine düştü. Bakalım önümüzdeki sezon kaçıncı ligden başlayacak?

Yazının Devamı

Ütovizyon

Birçok üye ülkenin İsrail’in Örovizyon Şarkı Yarışması’ndan çıkarılmasını talep etmesine rağmen, Avrupa Yayın Birliği (EBU) bu cesur kararı alamadı. Rusya ve Belarus’u savaşın ilk haftasında Şarkı Yarışması’ndan çıkarma kararı alan EBU’nun bu çifte standardı şarkı yarışmasının takipçileri tarafından eleştiriliyor. İsrail, sınırları zorlayarak siyasi sözler içeren bir şarkıyı yarışmaya göndermeye cesaret etti. İsrail’in sipariş verdiği iki şarkı vardı; ilki Octobre Rain (Ekim Yağmuru), diğeri Dance Forever (Sonsuza Kadar Dans). EBU, ikisinin de sözlerini onaylamadı. Şarkıların sözleri 7 Ekim’deki müzik festivaline yapılan saldırıyı anlatıyordu. Octobre Rain’in sözleri basında yer aldı: “Fırtınada dans ediyorum / Saklayacak hiçbir şeyimiz yok / Beni eve götür ve dünyayı arkamda bırak / Ve söz veriyorum bu bir daha asla olmayacak / Bu Ekim yağmurundan hala ıslağım / Ekim yağmuru” İsrail Yayın Kuruluşu KAN, önce şarkı sözlerinin değiştirilmeyeceğini belirtti. 10 ülkeden İsrail nedeniyle protesto sesleri yükselince EBU daha fazla taviz vermedi. İsrail, sözleri değiştirmeyi kabul etti. Şarkının yeni adı Hurricane (Kasırga), bir hafta içinde İsrail şarkıyı EBU’ya iletecek. Müzik festivali saldırısı Ekim yağmuru ise; çocuğuyla kadınıyla Gazze’de yapılan katliama kasırga diyebilirsiniz. Ve söz veriyoruz emperyalizmin bu cinayetleri bir daha olmayacak!

Ulusal Kanal gibi antiemperyalist çizgide yayın yapan televizyon kanalları var. Venezuela, Küba ve Nikaragua devletlerine ait Telesur, Rusya’nın birçok dilde yayın yapan devlet kanalı Russia Today, Çin’in birçok dilde yayın yapan devlet kanalı CCTV, İran’ın İngilizce yayın yapan devlet haber kanalı Press TV, Yemen’in haklı direnişini canlı olarak izlediğimiz Yemen devlet kanalı Yemen TV, Gazze’deki vahşeti sansürsüz ekranlara taşıyan Hamas’a ait Filistin kanalı Al-Aqsa TV, Örovizyon Şarkı Yarışması’ndan çıkarılınca Rusya ile beraber aynı tepkiyi verip EBU’dan çıkan Belarus Devlet Televizyonu BTRC gibi. Hemen hemen her ülkede bu emperyalistlere karşı gelen benzer televizyon kanalları da mutlaka vardır. Ulusal Kanal’da yayımlanan birbirinden değerli belgesellerde bu kanalların aralarında bir iş birliği olduğunu anlıyorum. Bu iş birliği program alıp vermeden çok daha ileri bir adıma taşınmalı. Dünyanın tüm antiemperyalistleri birleşmeli. Tıpkı EBU gibi bu kanalların da ortak bir yayın birliği olmalı. Hatta, tıpkı Örovizyon Şarkı Yarışması gibi; bu ülkelerin ortak bir şarkı yarışması olmalı. Her Örovizyon Şarkı Yarışması’nda LGBTi+ propagandalarını izliyoruz, kameralar seyircilerden erkek erkeğe ya da kadın kadına öpüşenleri hiç kaçırmıyor, belli ki kurgulanmış öpüşmeler. Her sene mutlaka en az 3-4 şarkının konusu LGBTi oluyor. Kapitalizm dünyaya dayatmak istediği hayatı Örovizyon Şarkı Yarışması ile pazarlıyor. Geçtiğimiz sene Hırvat bu sene Fin erkek şarkıcılar sahneye beyaz sliple, bildiğiniz donla çıktılar. Bu sene İspanya birincisinde erkek dansçılar tanga ile dans ettiler. Macar Duna TV yetkilileri yarışmaya katılmama nedenlerini saklamıyor, TRT gibi “yok puanlama nedeniyle yok doğrudan finale kalan 5 ülke nedeniyle yarışmaya katılmıyoruz” demiyor ve cesurca dillendiriyor; bu edepsiz dayatmanın içerisinde olmayacaklarını. O zaman Duna TV de katılır bu antiemperyalist oluşuma. EBU’ya üye olup Örovizyon Şarkı Yarışması’na katılmayan Bosna Hersek’ten Slovakya’ya onlarca ülke var. Makedonya’nın adını Makedonya diye söyleriz; önüne yön koymadan. Kuzey Kore, Bolivya, Şili, Irak, Suriye, Güney Afrika, Libya, Mali, Sudan, Myanmar ve daha birçoğu! Tüm dünya buluşur bu antiemperyalist şenlikte. Abhazya’dan Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne, Güney Osetya’dan Transdinyester’e, Donetz’e; emperyalizmin gizlemeye çalıştığı her ülkeyi görürüz ve tanırız. Hayal gibi geliyor, değil mi? O zaman yayın birliğinin adı da UBU olur, Ütopya Yayın Birliği; şarkı yarışmasının adı da Ütovizyon neden olmasın?

Yazının Devamı

Son saniyede

UEFA Kulüpler sıralamasında çekiştiğimiz ülkelerden biriydi, Çekya. Bu yüzden Galatasaray-Sparta Prag elemesi sadece bir tur maçı değildi. Önümüzdeki senelerde hangi kupaya kaç takımla katılacağımızı da belirleyecek bir turdu. Türkiye de Çekya da, Avrupa Kupalarına 4’er takımla başladı. Çeklerin 3 takımı yoluna devam ederken bizim yoluna devam eden tek takımımız kaldı.

Galatasaray 10 kişi kaldıktan sonra, sanki yenilgiyi kabul etti. Bir kırmızı kart bu kadar etkili olabilir miydi?

Yazının Devamı

Şerefli şampiyonluklar

Romanya’da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası’nda güreşçilerimiz kürsüden inmek bilmedi. Erkeklerde hem serbest hem grekoromende takım halinde şampiyon olduk. Kadınlarda az farkla birinciliği kaçırırken erkek serbest ve erkek grekoromen takımlarımızdan daha fazla altına ulaştık. Gerek toplam madalya sırlamasında gerek toplam altın madalya sıralamasında hep en üst sırada yer aldık. Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Şeref Eroğlu’nun milli takımda artık devşirme güreşçi bulunmayacağına dair açıklamasının da ne kadar değerli olduğunu rakiplerimizdeki devşirmeleri izledikçe anladık. Farklı farklı ülkeleri temsil eden Rus, Ukraynalı, Belarus, Kübalı ve Amerikan güreşçileri izledik durduk. Sonunda kürsüde biz vardık.

Güreşte karşılaşmalar 3 farklı stilde yapılıyor. Erkekler serbest, erkekler grekoromen ve kadınlar serbest. Her stilde de 10 farklı kiloda karşılaşmalar yapılıyor. Ne yazık ki; Uluslararası Olimpiyat Komitesi, güreşte verilen madalyaları kısıtlamak için bu 10 sıklet Olimpiyatlarda 6’ya düşüyor. Kısaca 30 altın 18’e düşüyor.

Yazının Devamı

Suçlu suçunu tekrarlamasın

Bursa Uludağ’ın yaşadığı sıkıntıyı diğer kulüplerimiz yaşamasın! FIBA Euro Cup son 32 karşılaşmasında, kadın basketbolundaki temsilcimiz Uludağ, London Lions deplasmanına sadece 5 oyuncusu ile gidebilmişti; nedeni İngilizlerin sporcularımıza vize vermemesi idi. Bu rezalet bir daha tekrarlanmamalı. Aynı kupada 28 Şubat’ta Melikgazi Kayseri, Londra’ya gidecek; rakip yine London Lions. Neyse ki Londra’da, çeyrek finalin ikinci karşılaşmasını oynayacağız; ilk karşılaşma 22 Şubat’ta Kayseri’de. Uygulama çok basit olmalı; Kayseri’nin tüm oyuncularına vize verilmeden London Lions oyuncularına vize verilmemeli. Birkaç hafta önce, Bursa Uludağlı basketbolcularımız bir vize skandalı yaşamışken Dışişleri ve Spor Bakanlıklarımız bu skandalın tekrarlanmaması için gerekli önlemleri almalı. London Lions ile eşleşmelerimiz sadece kadınlarda olmadı. Erkeklerde de Euro Cup’ta Türk Telekom 6 Mart’ta Londra’ya gidiyor. Erkeklerdeki mücadele daha kritik, son 16 turu karşılaşması tek maç olarak oynanacak ve yenilen elenecek. Euro Cup’ın tek maç eleme sisteminde, ev sahibi takımların deplasman takımlarına yaptığı eziyeti geçtiğimiz seneki final karşılaşmasından hatırlıyoruz. Türk Telekom’un geçtiğimiz sene Kanarya Adaları’nda Gran Canaria ile oynadığı karşılaşma öncesinde Türk Telekom’u taşıyan araç temsilcimizi adada saatlerce dolaştırmış ve takımımızın baş antrenörü Erdem Can’ın başı otobüs sürücüsünün kasıtlı yaptığı fren nedeniyle yarılmıştı. İspanyolların geçtiğimiz seneki finaldeki bu misafirperverliği, bu sene turnuvanın statüsünün değişmesine neden oldu. Son 2 sezondur tek maç üzerinden oynanan eleme karşılaşmaları, bu sezon yarı final ve finalde 3 maç üzerinden oynanacak. Ancak, son 16 turu ve çeyrek final yine tek maç üzerinden oynanacak. Bu kupadaki temsilcilerimiz, son 16 ve çeyrek final karşılaşmalarını deplasmanda oynayacak. Türk Telekom, London Lions deplasmanına gidiyor. Uludağ karşılaşmasında vize skandalına imza atan İngilizler, sadece kadınlarda değil erkeklerde de yeni bir vize skandalı yaşatabilir. Sadece 28 Şubat’taki Melikgazi Kayseri’nin oyuncularının değil, 6 Mart’taki Türk Telekom’un oyuncularının vizeleri tamamlanmadan London Lions kadın takımının oyuncularına 22 Şubat’taki Kayseri karşılaşması için Türkiye’ye giriş izni verilmemeli. Suçluya suçunu tekrarlamak için fırsat verilmemeli.

Euro Cup’ta son 16 turu oynayacak diğer erkek basketbol takımı temsilcimiz Beşiktaş da tek maç üzerinden oynanacak eleme karşılaşması için Kanarya Adaları’na gidiyor. Beşiktaş’ın rakibi, geçtiğimiz sene Türk Telekom’un finaldeki rakibi Gran Canaria. Dedik ya, suçluya suçunu tekrarlamak için fırsat verilmemeli. Nasıl London Lions’un Uludağ karşılaşmasından vize skandalı geçmişi varsa; Gran Canaria’nın da Türk Telekom finalinde takımımıza ve baş antrenörümüze çektirdiği eziyet hafızalarımızda. Euro Cup’taki rakiplerimizin ev sahipliği sicili bozuk. Temsilcilerimizin deplasmanda yaşayacakları sorunlar; sadece Federasyonlarımızın değil hem Dışişleri Bakanlığı’nın hem Spor Bakanlığı’nın da sorumluluğundadır. Beşiktaş’ın tek maç üzerinden oynayacağı eleme karşılaşması öncesinde Türk Telekom’un geçtiğimiz sene yaşadıkları hatırlatılmalı ve İspanya’dan güvence istenmeli.

Yazının Devamı

Ve 12 puan Filistin’in

2024 Örovizyon Şarkı Yarışması’na katılacak şarkıların belirlendiği ulusal elemeler tek tek yapılıyor. Tüm elemelerde yer alan tek bayrak var. Bu tek bayrak; Avrupa Yayın Birliği EBU’nun yöneticilerine olduğu kadar, Uluslararası spor organizasyonlarının tarafsızlık ilkesini uygulayamayan vicdansız yöneticilerine de bir iletidir.

Norveç’in ulusal elemesi, uluslararası final niteliğindeydi. Trondheim Spektrum’da 15.000’den fazla izleyici vardı. Muhteşem final gecesindeki hem yarışmacılar hem yarışma dışı gösteriler çok etkileyiciydi. Geçtiğimiz yıllarda Norveç’i temsil eden şarkıcılar; İsveç’e 7 kez birincilik kazandıran şarkıları söylediler. Sadece İsveç’i iki kez temsil eden Carola kendi şarkısını söyledi. 2021 yılında Norveç’i temsil eden Tix, sahnede İsveç’e birincilik kazandıran Heroes’u (Kahramanlar) söylerken kolunda Filistin Bayrağı dövmesi vardı. Tix, Avrupa’ya kimin kahraman olduğunu gösteriyordu.

Yazının Devamı

Filistin, Belarus, Antalya, TRT, İsveç

Asya Futbol Şampiyonası Finalleri’nde kim kazanmış kim kaybetmiş; hiç ilgilenmiyorum. Gözüm Filistin’in maçlarında. Toprağı işgal edilmiş, her gün sivilleri öldürülen bir ulusun bu şampiyonaya gelebilmesi bile çok büyük başarıdır. Ülkesinde antrenman yapamayan bir takım. Mahmud ve Baraa gibi iki futbolcusu Markaz Balata’da oynuyor. Balata, Nablus Mülteci Kampı’nın takımı. İlk maçında İran’a kaybeden Filistin, sonra Birleşik Arap Emirlikleri ile 1-1 berabere kaldı, gruptaki son maçında Hong Kong’u 3-0 yendi. Dün çeyrek finale çıkabilmek için ev sahibi ve son Asya Şampiyonu Katar ile oynadı.

Filistin, Asya Futbol Şampiyonası’nda Gönüllerin Şampiyonu oldu. Filistinli futbolcular Katar’da ülkelerini gururlandırırken, Filistin’e bir çığlık da Sydney’den geldi. Avustralya Açık Finalinde Avrasya’nın zaferi vardı. Belaruslu Sabarenko ile Çinli Qinwen finalde karşılaştı. Belaruslu tenisçinin bayrağı ne kortta ne televizyon yayınının grafiğinde vardı. Bayrağını gizleseniz de Belaruslu olduğunu hepimizin bildiği Sabarenko finale kadar 2 ABD’li, 2 Çek, 1 Ukraynalı ve 1 Alman tenisçiyi ipe dizer gibi eledi. Yine Şampiyon oldu. Final maçı, tribünlerden gelen bir çığlık ile durdu bir ara; “Özgür Filistin Ateşkes Şimdi” Uluslararası sporun emperyalizm uşağı yöneticileri, Belarus bayrağını gizleseler de bu çığlığı gizleyemediler. Sabarenko, geçtiğimiz sene de Avustralya Açık’ta Şampiyon olmuştu. Yine onu bayraksız yarıştırmışlardı. Finali 2018’e kadar Rusya adına yarışan Rybakina ile oynamıştı. Rybakina, Rusya’ya uygulanan çirkin spor ambargosunu kırmak için Kazakistan adına kortlarda. Bir gün, gizlediğiniz Belarus ve Rus bayraklarını bu sporcuların isimlerinin yanına mutlaka koyacağız; emperyalizmin tetikçisi şerefsiz spor yöneticileri!

Yazının Devamı

Paekdu Dağı’ndaki çiçek 2

2018’de Pyeongchang’da düzenlenen Kış Olimpiyatları’nı bu köşede altı yıl önceki “Paekdu Dağı’ndaki Çiçek” isimli yazımda anlatmıştım. Kore Buz Hokeyi Milli Takımının yarısı Kuzey Koreli yarısı Güney Koreli idi. Oyunların açılışında iki Kore tek bayrak altında geçiş törenine katılıyordu, o bayrakta da birleşmiş Kore haritası vardı. Açılışta ve buz hokeyi maçlarında ulusal marş olarak 600 yıllık Kore Halk Türküsü “Arirang” çalınmıştı: “Açık gökyüzünde birçok yıldız olduğu gibi, kalbimizde de birçok rüya var; orada orada Paekdu Dağı’nda, kış günlerinin ortasında bile çiçekler açar” Emperyalizmin saldırılarına direnen bir çiçek açıyordu Paekdu Dağı’nda; Anadolu’da kardelenlerin açtığı gibi…

Bu hafta sonu, Pyeongchang’ın da içinde bulunduğu Gangwon Bölgesi’nde Gençlik Kış Olimpiyatları başladı. Gangwon bölgesinin Kuzey Kore’de kalan kısmının adı Kangwon. Koreliler, 2018 Kış Olimpiyatları’ndaki barış dolu iletilerini 2024 Gençlik Kış Olimpiyatları’nda da vermek istiyorlardı. Kore’nin iki halkının amacı; bu Olimpiyatı beraber düzenlemek idi. 2018’de aynı bayrak ve marş altında yürüyen ve yarışan Koreliler, barışın gücünü tekrar dünyaya göstermeye hazırlanıyordu.

Yazının Devamı

2023-24 sezonunda Avrupa kupaları

2023-24 sezonunda futbol, basketbol, voleybol, hentbol, su topu ve futsal branşlarında temsilcilerimiz Avrupa kupalarında 374 karşılaşmaya çıktı. Bu karşılaşmalardan ikisi temsilcilerimizin arasındaydı. Euroleague’de Fenerbahçe-Efes ve bu hafta EHF Kadınlar Challenge Kupası son 16 karşılaşmasında Yenimahalle-Yalıkavak karşılaşmaları kendi aramızda oynadığımız karşılaşmalar oldu. Bu 2 karşılaşma dışındaki 372 karşılaşmayı değerlendirdiğimizde 10 ülkeye karşı ezici üstünlüğümüz varken 10 ülkeye karşı başarılı olamamışız. Rusya ve Belarus’a uygulanan ambargo nedeniyle bu 2 ülke takımları ile bu sezon karşılaşmadık. Bu 2 ülke dışında Güney Kıbrıs, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, İskoçya, Galler, İrlanda, Kuzey İrlanda, Faroe Adaları, Andorra ve San Marino temsilcileri ile de karşılaşmadık. Kadın temsilcilerimiz 90 galibiyet 1 beraberlik ve 43 yenilgi ile %67,53 oranında başarılı olurken erkek temsilcilerimiz 140 galibiyet 5 beraberlik ve 93 yenilgi ile %59,87 oranında başarılı oldu. Slovenleri 8, Slovakları 7, Karadağlıları 6, Finleri ve Kosovalıları 5er, Hollandalıları 4, İsveçlileri ve Arnavutlukluları 3er, Moldovalıları 2 ve Makedonları 1 kez yenip hiç beraberlik ve yenilgi almadık. Temsilcilerimiz bu 10 ülke temsilcilerine karşı %100’lük başarı elde etti. Temsilcilerimizin karşısında başarılı olduğu diğer ülkeler sırasıyla şöyle: Portekiz (%94 16G 1Y), Bulgaristan ve Bosna Hersek (%86 6G 1Y), Litvanya (%82 9G 1B 2Y), Romanya (%81 6G 1B 1Y), Azerbaycan (%80 4G 1Y), Macaristan (%73 8G 3Y), Ukrayna (%71 5G 2Y), Avusturya (%66 4G 2Y), Malta (%66 2G 1M), Polonya (%63 9G 1B 5M), Yunanistan (%62 13G 8Y), Hırvatistan (%59 10G 7M), Çek Cumhuriyeti (%55 6G 5Y), Almanya (%54 13G 11Y), Fransa (%53 16G 14Y), Belçika (%50 6G 1B 6Y) ve Lüksemburg (%50 1G 1Y) Temsilcilerimizin başarısız olduğu ülkeler ise sırasıyla söyle: İzlanda (%0 1Y), Norveç (%33 2G 4Y), İngiltere (%35 3G 1B 6Y), İsrail (%40 4G 6Y), Letonya ve İsviçre (%40 2G 3Y), İspanya (%42 14G 19Y), Danimarka (%44 3G 1B 4Y), Sırbistan (%45 5G 6Y) ve İtalya (%48 12G 13Y)

Avrupa kupalarında en fazla karşılaşmayı basketbol temsilcilerimiz oynadı. Erkeklerde Euroleague’de 20 galibiyet 20 yenilgi, EuroCup’ta 13 galibiyet 15 mağlubiyet, Şampiyonlar Ligi’nde 19 galibiyet 19 yenilgi ve FIBA Avrupa Kupası’nda 15 galibiyet 5 yenilgi aldık. Euroleague’de Fenerbahçe ilk dördü zorlarken, kalan 13 karşılaşmasının sadece 4’ünü İstanbul dışında oynayacak olan Efes 10 takımın lig etabından çıkacağı yeni statüde kötü başlangıcına rağmen iddiasını devam ettiriyor. Eurocup’ta gruplarda son 4 maç öncesi Beşiktaş ilk 6 mücadelesine devam ediyor, Türk Telekom’un ilk 6’ya girmesi için kazanmaya devam etmesi gerekiyor. Şampiyonlar Ligi’nde Bursaspor elenen, Galatasaray son 16’ya kalan ilk temsilcilerimiz oldu. 3 temsilcimizin bu haftaki karşılaşmaları çok önemli. Pınar Karşıyaka İzmir’de, Tofaş ve Darüşşafaka deplasmanda oynuyor; kazanan son 16’ya kalacak, yenilen elenecek. FIBA Avrupa Kupası’nda 2. turda Bahçeşehir ilk 3 maçını kazanırken Manisa tüm maçlarını kaybetti. Kadın basketbolunda Euroleague’de 16 galibiyet 8 yenilgi aldık. Son Şampiyon Fenerbahçe grubunda lider, son finalist Çukurova ise Prag’ın 3 maç gerisinde grubunda ikinci. Euro Cup’ta ise 29 galibiyet 1 beraberlik ve 21 yenilgi aldık. İlk elenen temsilcimiz Emlak Konut oldu. Son 32 turunda ise Bursa Uludağ ve Antalya elendi. Son 16 turundaki 3 temsilcimiz bu hafta çeyrek finale kalmak için oynuyor ve ilk maçlarını kazandılar. Galatasaray 14, Kayseri 11 ve Beşiktaş 9 sayılık avantajlarını korurlarsa çeyrek finale 3 temsilcimizle kalabiliriz.

Yazının Devamı

2024’te spor

İstanbul’da Olimpiyat düzenlenmesinin bir hayal olduğunu bu köşede çok kez yazdım. 2024’te ülkemizde düzenlenecek spor organizasyonlarını inceleyince; Olimpiyat düzenlemesi için büyük bütçeler harcadığımız İstanbul’un bu iddiasının sona erdiğini anlıyoruz. Antalya, Türkiye’nin Olimpiyat şehri durumuna geliyor.

2024 yılında Antalya’da uluslararası düzeyde birçok branşta resmi organizasyonlar düzenlenecek. Salon hokeyi, karate, jimnastik, judo, voleybol, atletizm, güreş, okçuluk, basketbol ve tenis branşlarında Antalyalı sporseverler mini bir Olimpiyat yaşayacaklar. 22-25 Şubat arasında Alanya’da Gaziantep Polis Gücü, Avrupa’nın en güçlü 9 salon hokeyi takımı ile Avrupa Salon Hokeyi Kulüpler Kupası Finallerinde mücadele edecek. 7-10 Mart arasında Yaşar Doğu, Vehbi Emre ve Hamit Kaplan Güreş Turnuvaları, 15-17 Mart arasında karatede Dünya 1. Ligi 2. Ayağı, 29-31 Mart’ta Dünya Artistik Jimnastik Challenge Kupası 1. Ayağı, yine aynı tarihlerde Judo Grand Slam Şampiyonası ve 21-22 Nisan günlerinde Dünya Atletizm Yürüyüş Takım Şampiyonası Antalya’da gerçekleşecek. 14 Mayıs’ta FIVB Kadınlar Dünya Ligi’nin 1. Ayağı, 21 Mayıs’ta FIVB Erkekler Dünya Ligi’nin 1. Ayağı Antalya’da yapılacak. Voleybolun hem kadınlarda hem erkeklerde sekizer güçlü ülkesi Antalya’ya gelecek. 18-23 Haziran’da da 2024 Paris Olimpiyatları için son eleme anlamına da gelen Okçuluk Dünya Kupası’nın son ayağı yine Antalya’da düzenlenecek.

Yazının Devamı

Matematik her şeydir

Sporu, sanatı, siyaseti doğru anlamak için illaki matematiği kullanmalıyız. Ama matematiği kullanırken doğru verileri formüle koymazsak yanlış yanıtlara ulaşırız. Suudi Arabistan’ı formüle nasıl yerleştirebilirdim? Sınırlarında 5 Amerikan üssüne ev sahipliği yapan, yıllarca Afganistan’a girip çıkan Amerikan askerlerine yataklık yapan, tamamı Amerikan F-15’leri ile İsrail’in Filistin’i vurduğu gibi Yemen’i vuran, Irak Savaşı’nda koalisyon güçlerinin saldırılarının başladığı Suudi Arabistan’ı Avrasya düzlemine koyacak değildim ya; Avrasya düzlemine “+” olarak yerleştireceğim Suudi Arabistan’ı Atlantik düzlemine yerleştiriverdim. Tıpkı Kartezyen Koordinat Sistemi’nde x ve y düzlemleri gibi; Avrasya ve Atlantik düzlemleri farklı düzlemlerdir. Suudi Arabistan, Atlantik’te kalmaya devam etseydi; Avrasya’da bir “-“ olmazdı, Atlantik düzlemindeki yalnız ülke olurdu. “sıfır”ı bulan Araplar, tek başına kalacağı bir düzlemde yok olacağını hesaplayamaz mı? Ah, René Descartes; kartezyen sistemin ufkumuzu açıyor, ama Einstein’in dördüncü boyutunu atlayınca formül yanlış çalışıyor. Suudi Arabistan’ı elimdeki bilgilerle x, y, z düzlemine yerleştirince, çok farklı sonuçlar çıkıyor. Formül çok basit; emperyalizm ile beraber olanın Avrasya düzleminde yeri yok. Ama atladığım “t” boyutu var, “zaman”ı atladım.

29 Mart 2023’te Şangay İşbirliği Örgütü’ne katılma kararı alan, 10 Mayıs 2023’te Arap Ligi’ne Suriye’yi çağıran, 12 Ekim 2023’te İran Devlet Başkanı Reisi ile görüşerek başta İsrail saldırganlığı olmak üzere coğrafyamızdaki sorunlara Avrasya’dan bakarak çözüm önerileri bulmaya çalışan, 21 Kasım 2023’te Çin ile yerel para birimlerini kullanarak ticaret yapmak için anlaşan Suudi Arabistan’ı hala Atlantik düzlemine yerleştirirsem, elbette formül yanlış çalışır. Tıpkı, Türkiye gibi Suudi Arabistan da Avrasya düzleminde yerini tam alamamış. Suudi Arabistan Avrasya düzlemine tam olarak yerleşse, antiemperyalist bir savaşın önderi Mustafa Kemal’den rahatsız olmaz; Çin’de olduğu gibi liselerinde kitaplarına yerleştirir, Rusya’da olduğu gibi Dünyayı Değiştiren Liderler arasında gösterir, Küba’da olduğu gibi ülkedeki heykeli dikilen tek yabancı olarak onurlandırırdı. Bu yüzden dört boyutlu bir sistem var. Atlantik’ten Avrasya’ya hem Suudi Arabistan hem Türkiye hızla hareket ediyor. Ne zaman ki; iki ülke de sınırlarında Amerikan üslerini kapatacak, işte o zaman aynı düzlemde yan yana gelecekler.

Yazının Devamı

Korkak İngilizler

Kadın sporlarında bir maçtaki performans ile başka gündeki performans çok farklı olabilir. Örneğin son 3 ay içinde Fenerbahçe ve Asvel 3 kez karşılaştı. Temsilcimiz, Lyon’daki Süper Kupa finalini 109-52 kazandı. Deplasmanda alınan bu galibiyet sonrasında, bu iki ekip İstanbul’da Euroleague maçında karşı karşıya geldi. Bu sefer Fenerbahçe 106-57 kazandı. Lyon’daki rövanş maçına kadar, Euroleague’de oynanan 8 maçta Fenerbahçe 8 galibiyet almıştı, Lyon’un ise tek galibiyeti vardı. Birkaç ay içinde oynadığı 2 karşılaşmada 215 sayı atıp 109 sayı potasında gören Fenerbahçe, son maçı 89-81 kaybetti. Kadın basketbolunda bunlar oluyor.

Geçtiğimiz sezonki Polkowice karşılaşmaları da bu değişik performanslara örnektir. Fenerbahçe Polkowice’yi İstanbul’da 111-61 yense de, Polonya’da 73-46 kaybetti. Aynı sezonda aynı takım ile oynadığınız bir maçı 40 sayı fark ile kazanıp diğerini 33 sayı ile kaybedebilirsiniz. Kadın basketbolunda bunlar oluyor.

Yazının Devamı

Türk kadını yapar

Kadınlarımız bu sene nereye el atsa, başardı. Hep, erkeklerimizin önünde yer aldı.

Geçtiğimiz hafta oynanan FIVB Dünya Kadınlar Voleybol Kulüpleri Şampiyonası’nda iki Türk takımının ezici üstünlüğü vardı. Eczacıbaşı Dünya Kulüpler Şampiyonu oldu, Vakıfbank ikinci. CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde Vakıfbank Avrupa Şampiyonu olmuştu, Eczacıbaşı ikinci, Fenerbahçe üçüncü. Türkiye Ligi’nde Fenerbahçe Şampiyon olmuştu, Eczacıbaşı ikinci, Vakıfbank üçüncü. Kısaca dünyanın en iyi üç kadın voleybol kulübü, nereden bakarsanız bakın Türkiye’de. Kadın Voleybol Milli Takımımız da bu sene almadık kupa bırakmadı. Milletler Ligi Şampiyonu olduk, Avrupa Şampiyonu olduk, Dünya Kupası’nı aldık, Dünya’nın bir numarası olduk, Olimpiyatlara katılma hakkı kazandık. Avrupa’da ve Dünya’da kadın voleybolunda başarılabilecek ne varsa başardık, hem milli takımımız hem kulüplerimiz ortada ne kadar kupa varsa aldılar.

Yazının Devamı