Son Yazıları

Türk şirketlerine kötü haber bu sefer Morgan Stanley'den

Morgan Stanley tarafından yürütülen MSCI endekslerinde dün gece Türk firmalarını ilgilendiren önemli değişiklikler yapıldı.

Ancak önce MSCI nedir onu belirtelim: Küresel sermayenin performansını ölçmek amacıyla ilk etapta tasarlanan MSCI endeksleri uluslararası yatırımcılara hangi ülkede hangi firmaya yatırım yapması konusunda veri sağlar. Yani yabancı yatırımcıların diğer ülkelerde yatırım fırsatlarını değerlendirme, risklerini ve potansiyel beklentilerini tahmin etmeye yarayan önemli bir göstergedir.

Yazının Devamı

'TCG Yıldıray o gemiyi batırırken sadece askerlerin anlayacağı bir mesaj verdi'

(E) Tümamiral Cem Gürdeniz'le Kanal İstanbul, Doğu Akdeniz'de son durum, Türk Donanması ve Güney Çin Denizi'nde değişen yeni denklemler hakkında konuştuk. Cem Gürdeniz TCG Yıldıray denizaltısının, kullanımdan kalkmış olan bir hedef gemisine yaptığı başarılı atışla gemiyi batırırken sadece askerlerin anlayacağı ayrıntı ile net bir mesaj verdiğini söyledi. Bu mesajın ne olduğunu röportajda Aydinlik.com.tr izleyenlerine açıkladı.

Yazının Devamı

Ali Ağaoğlu: O iki hafta gerçekten çok zorlanacağımız haftalar olacak!

Evren Devrim ZELYUT

Vatan Gazetesi yazarı, SOCAR Türkiye Finansal Risk ve Hazine Koordinatörü ekonomist Ali Ağaoğlu ile gündemdeki ticaret savaşları, petrol fiyatları ve doların hareketi hakkında konuştuk.

Yazının Devamı

GS Başkanı İstiklal Caddesi'nde kritik açıklamalar yaptı

Galatasaray'ın yeni başkanı Mustafa Cengiz cumartesi günü İstiklal Caddesi'nde bulunan GS Store mağazasını ziyaret etti basına kritik açıklamalar yaptı.

Yazının Devamı

'Bu günler kurun iyi günleri olarak hatırlanabilir!'

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Mart 2018 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verileri açıklandı.

Buna göre, cari işlemler açığı, Martta geçen yılın aynı ayına kıyasla 1 milyar 695 milyon dolar artarak 4 milyar 812 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 55 milyar 380 milyon dolara çıktı.

Yazının Devamı

Türkiye dünya çapında askeri harcamalarını en fazla artıran ikinci ülke

SİPRİ (Stockholm International Peace Research Institute) “Dunya Askeri Harcama Trendleri, 2017” raporunu yayımladı.

Rapora göre Küresel askeri harcamalar 2017 yılında 1.739 milyar dolar oldu ve 2016 yılına göre yüzde 1.1 oranında reel artış görüldü. 2017 yılında askeri harcamalar küresel GSMH’nin yüzde 2,2’sine denk geldi.

Yazının Devamı

Akdeniz dünya küresel güç mücadelesinde taktik bir alandır

Akdeniz’de sular ısınıyor. Yunanistan’ın Ege Denizi’nde yaptığı kışkırtmalar, ABD ve Rusya arasındaki gerginliğin donanmalarında işin içine girdiği bir kriz haline dönmesi üzerine oluşan tabloyu nasıl gördüğünü (E) Tümamiral Cem Gürdeniz’e sorduk.

Son günlerde kamuoyunun gündeminde olan Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki kışkırtmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yazının Devamı

Türkiye fırtınalı sulara sürükleniyor

Evren Devrim Zelyut/Ekonomist

Bazı olaylar bireysel bir faaliyet gibi gözükürken aslında çok daha derin anlamlar içerirler. Bir devrin sonuna ya da başlangıcına denk gelerek, dönüm noktalarının sınır taşlarını oluştururlar. Bu olayların sıradan olaylardan farkı ise milyonların sessiz çığlığı olması yani toplumun büyük bir kısmının hislerine tercüman olmalarıdır. Hatırlarsanız AKP iktidarı öncesinde Ecevit’in önüne yazar kasa atılması bir devrin bitişinin sinyali olmuştu. Bugün ise Ankara’dan gelen bir haber önümüzdeki günlerde yaşayacağımız olaylara dair çok net bir sinyal göndermiştir.

Yazının Devamı

ABD ve Çin arasındaki çatışmanın yeni adresi: BİTCOİN

Evren Devrim Zelyut/Ekonomist

Senyoraj veya sinyoraj hakkı paranın üretim maliyeti ile üzerinde yazılı değer arasındaki farktır. Orta Çağ'da Avrupa'da hüküm süren derebeyler (Senyörler) bu hakkı ellerinde tutup, kendi çıkarları için kullandıklarından, bu terime Senyoraj denmiştir. Günümüzde ise devletler bu hakkı merkez bankaları vasıtasıyla ellerinde tutarlar. Milyonlarca mal ve hizmetin üretiminden tüketimine kadar geçen uzun yolculukta, para bir değişim aracı olarak kullanılır. Milli paranın olmadığı ya da güç kaybettiği durumlarda, değişim aracı olarak kullanılan yabancı para, o ülkenin sömürülmesini sağlar. Yani üretilen mal ve hizmetler dışarıda çok küçük bir maliyetle basılmış bir kağıt parçası ile satın alınır.

Yazının Devamı

Yerli otomobil borsada gaza bastı!

Yerli otomobilin üretimi için bir araya gelen Ortak Girişim Grubu Nisan 2018'e kadar şirket kurulumunu tamamlayacağı, üretileceği fabrikadan, şirketin ve markanın ismine, şirketin CEO'sundan markalaşma çalışmalarına kadar birçok detayın da 2018'in ilk aylarında netleşecek olmasına yönelik haberler kurucu ortakların borsada değerlerinin artmasına neden oldu.

Borsa İstanbul'da Salı günü ilk seans 11.40 itibari ile Anadolu Isuzu %18, Vestel %8, Karsan ise %6 primli işlem görüyordu.

Yazının Devamı

Bu haber Türkiye için pek hayırlı değil

Sağlıklı bir yükseliş trendi nedir diye sorulduğunda öğrencilerime verdiğim cevap hep aynı oldu: "Oluşan her yeni zirve bir önceki zirvenin üstünde gerçekleşmelidir. Eğer yeni durum eski zirvelerin altında kalmaya başladıysa ortada bir sıkıntı var demektir."

Bu sabah TUİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye genelinde konut satışları 2017 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %7,5 oranında azalarak 122 732 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 19 939 konut satışı ve %16,2 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 14 200 konut satışı ve %11,6 pay ile Ankara, 7 360 konut satışı ve %6 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 6 konut ile Hakkari, 16 konut ile Ardahan ve 51 konut ile Şırnak oldu.Konut satış sayıları, 2016-2017Bu düşüşün altında yatan etkenlere baktığımızda ise konut kredi faiz oranlarının artmasını, siyasal ve ekonomik gerginliklere paralel artan döviz kuru nedeni ile tüketicilerin harcamalarında daha dikkatli olmasını, konut maliyetlerinin artması gibi birçok nedeni görüyoruz. Durumla ilgili olarak büyük inşaat firmalarının kamuoyu ile paylaştıkları "projelerimiz eskisi gibi kolay yürümüyor" tarzında serzenişlerini de hatırlıyoruz.

Yazının Devamı

Dolar-Yen savaşının yeni cephesi Türkiye olabilir mi?

Türk ekonomisinin yaşadığı kaynak sorununu bilmeyen yok. Bu nedenle bankaların ve şirketlerin yurtdışından, özellikle de Avrupalı ve Amerikalı finansal merkezlerden borçlanması, bugüne kadar alışageldiğimiz bir durumdu. Ancak kısa vadede değişmesi pek mümkün görülmeyen bu alışkanlığın son zamanlarda çeşitleneceğine dair sinyaller de gelmeye başladı.

Çeşitlenmeden kastımız kredi kaynağı olarak artık doğulu finansal merkezlerin de Türkiye’de sıkça kendisini göstermesi. Konuyla ilgili birkaç örnek sayacak olursak, meselâ Çin Politika Bankası ile Turkcell arasında imzalanan 750 milyon euroluk kredi paketi… Türk Eximbank’ın China Development Bank`tan 200 milyon dolar tutarında kredi kullanması… Türk Telekom’un Bank of China ile 200 milyon Euro tutarında kredi sözleşmesi imzalaması… İş Bankası’nın The Export-Import Bank of China'dan 400 milyon dolar tutarında kredi sağlaması… Ziraat Bankası’nın China Development Bank ile toplam 600 milyon dolarlık kredi anlaşması yapması…

Yazının Devamı

Piyasaların gözü tanklarda olacak!

İki hafta önceki yazımızda, eskilerin “Borsa rekora doymuyor” haberlerini gördüklerinde, piyasaya ihtiyatlı yaklaştıklarını hatırlatmıştık. Bu yazıyı takip eden günlerde Borsa İstanbul 110 bin seviyesine ulaştıktan sonra gerilemeye başladı. Küresel piyasalara baktığımızda ise fiyatları etkileyen gelişmeler siyasi alanlardan geldi. ABD’nin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) ile yaşadığı gerilimin yatışmasının ardından, bu sefer de Charlottesville’de yaşanan olaylardan sonra Donald Trump yönetiminin meşruiyetinin daha kuvvetli bir şekilde sorgulanması durumu karşımıza çıktı. Buna bağlı olarak Dow endeksi 22 bin seviyesinden 21.674 puana geriledi. Ancak bu noktada hareketin doğru tanımlanması için, unutulmaması gereken konu hem ABD hem Türk piyasalarında yaşanan uzun süreli alışların, yerini elde edilen kârların korunması için satışlara bıraktığı gerçeğidir.

NİKSON GİBİ OLUR MU?

Yazının Devamı

Piyasalar tekrar kritik eşiklere yaklaştı

Sevgili dostlar,

Borsa İstanbul Çarşamba günü (-0,62%) 474 puan düşerek 76,143 puandan kapandı. İşlem hacmi 2,649,896,094 TL oldu.

Yazının Devamı

Piyasalar enflasyon şokunu atlatabilecek mi?

Sevgili dostlar,

Borsa İstanbul Salı günü (-1,46%) 1136 puan düşerek 76,618 puandan kapandı. İşlem hacmi ise 3,493,215,870 TL oldu.

Yazının Devamı

Salı günü piyasalar enflasyon verisine odaklanacak

Sevgili dostlar,

Borsa İstanbul Pazartesi günü (-0,49%) 384 puan düşerek 77,754’den kapattı. İşlem hacmi 1,724,942,005 TL oldu.

Yazının Devamı