Hüseyin Haydar

hhaydar@hotmail.com

Son Yazıları

Kırmızı Beyaz Alarm

Dikkat! Dikkat! Dikkat!Göğün ordularına yıldırım talimat:Yığınak, sığınak, barınak,Sarıldık ocak bucak, çalındı sancak,Bıçak çekildi kudretimize.İblise rahmet okutan çıktı sandukadan,Çıktı dayandı hanemize.

Yazının Devamı

Savaşı anayurt kazanacak

Savaşı anayurt kazanacak.

Dişiyle tırnağıyla, yavan aşıyla,

Yazının Devamı

Otuz İkinci Ağıt- Üç Ordu Oğul, Dört Ordu Torun

(Gazze Eş-Şati Mülteci Kampı’nın önündeyiz.Kudüs’ün matem orkestrası, Huda formundaSabır Ey Sin ağıtını çalarak sıralar halinde yürür.Kemanların telleri kopuk, neylerin perdeleri kapalıdır.)

Yazının Devamı

Savaş Düzenine Giriyoruz

Sancaktar vuruldu. Toplansın kamutay,Pusatlansın fedailer, alay alay…At binsin süvari, mevzilensin batarya.Hazırlansın dövüşken genler,Savaş düzenine giriyoruz, akın vaktidir.

Yazının Devamı

Moskova Hükümleri

(Katil Amerikan Emperyalizmine karşı,

Yazının Devamı

Cellâdına Oy Ver!

Celladına oy ver! Celladına oy ver! Durma sakın, celladına oyunu ver, Harami koyunu gibi soyuluver.

Celladına oy ver! Celladına oy ver! Celladına toyunu ver, boyunu ver. Vatan, emek, namus boş şeyler bugün, Üç kulaç patiskaya soyunu ver.

Yazının Devamı

15. Tablet, Talât

Talât Bey, ne düşünüyorsunuz böyle hüzünle, Biraz dalgın, başınızı hafifçe geriye atmış.Üç yüz yıl kan kaybeden bedenden doğduk biz,Ağır rahmin cansız ceninler sunduğu zamanda.Koyu bir kanda yattık meydanda, sokakta, üniforma yok,Yüzümüz ak, ruhumuz gergin ve kalbimiz yüklü,Kalbimiz nar şurubuydu Manastır’da ve bütün Van’da.Talât Bey, elleriniz kavuşmuş arkanızda, göğsünüz önde,Kar yağıyor Berlin’e, sine sine. Kar yağıyor üstüne devrimin.Berlin’de caddeler ışıltılı, ama kapkaranlık bir hukuk.İttihat denince, orada dur: Kafanda devrim saatini kur.Barut akıyor damarlarında memleketin: Kırmızı ve ak!Gereklidir infilak. Buluşacağız bir yerde, mutlak.Çatlayan damar açıktı. Gelibolu’da bir düşün içine girdik,Oradan geniş, ışıklı bir yol döşedi köylü çocukları.Çünkü bilir bütün şehitler, devrime giden bütün yolları.Vatanı savunduk, nasıl savunursa kurt kendi kanını.Hayallerimiz yüksek, canımız alçaktaydı ki o kadar,Hatta daha aşağıda bile, feda olsun! Biz isyankârdık.Haydi vurdurun beni. Çeksin tetiği zavallı biri… heyhat!Arkasında İngiliz hükümeti, biliyor Talât.Terakki dedim de, hücrelerdir. Kimi canlı, kimi baştan ölü.Okulluyduk biz, orada öğrendik can verme yollarını,Şahadetnamemiz, vatanın koynunda gizlidir!

18.03.2024

Yazının Devamı

7. Ağıt, İnsanlığın Kurtuluşuna Feda Olsun

(Nahr-el Bared Filistin kampının kapısında divan bağlama açış yapar. Arkasından dumrul davul gürleyerek söze girer ve elbette yürekli bir klarnet destek verir.)

Yazının Devamı

Otuzuncu Ağıt, Aaron’un Zalimi Yakan Işığı

(İsrail'in Washington Büyükelçiliği önündeyiz.Beyaz, sarı, siyah renkleriyle her ülkeden çocuklardev bir koro oluşturur. Ellerinde halk mızıkaları,Filistin’e özgürlük şarkısını seslendirirlerÇocuk Aaron da aralarındadır.)

Acı haberin tez ulaştı Aaron, kutlu ateşinle eridik,Birlikte aydınlandı insanlık, seninle dirildik.Dilim, nutkum tutuldu Harun, çağrınla lâl oldum.Vicdanların kahramanı kardeş, aklı düşle demledin.

Yazının Devamı

Türkiye’nin Üzerinde Dolaşan Fırtına

Türkiye’nin üzerinde bir fırtına dolaşıyor, Ağır bir fırtına, yoldan çıkmış, Dolaşıyor, düşe kalka, işsiz güçsüz, Dolaşıyor, toplanıp dağılarak, gece gündüz.

Türkiye’nin üzerinde dolaşan fırtına, İş arıyor aklına, yüreğine, bileğine, Yaratan, kahreden emeğine, İş arıyor, doğacak bebeğinin yaşam hakkına.

Yazının Devamı

Saldıray Berk olmak gerek!

“Çelik yürekli kahraman Saldıray Berk.” Dr. Doğu Perinçek

Yazının Devamı

Kim Üfledi Ruhuna Senin?

(Demir çıngıraklı doksan dokuz Şaman davulu, Erlik havalarıyla, yeri göğü inleterek, Gazze’nin hayat tünellerinden çıkar!)

Yazının Devamı

Sen ne yaptın be Mario

“Benim en derin vatanım Türkçedir.”                                              Mario Levi

Ölümü çaresiz kılmayı sana kim öğretti Mario, Kimdi fısıldayan kulağına büyülü sözcükleri senin? Anlat bize ey Anadolu evinin öz oğlu Levi. Yaşadığını biliyoruz, sen de biliyorsun ol gerçeği, Bilirsin elbet, ey Türk dilinin toprağında yetişen servi.

Yazının Devamı

Yemen Tebligatı - I

Ya ayni ya habibi. Ya leyli ya şems. (Ay Sahra!)Nereye gizledin Menkıbelerini Ariflerin?(Derin bir nefes çek, gökyüzü kapanmakta.)Ay kalp! Kalbim çırpınan Yunus kuşu Yemen’de,Deli divane gerçek, yıktı bendini kardeşliğin.(Kumda yürüyen suyu görüyor musun?)Ay hayat! Hayatım kırılan sırlı testi Rubül çölünde.

Yazının Devamı

Renklerin piri

(Sağ ol pirim, sağ ol mirim dedim… İsyan varsa, örgüt varsa ben sağım dedi.)

Yazının Devamı

Yirmi Birinci Tablet, Şehit

Yeşil bir yağmurdur, geceleri yağar ekinlere, Sabah güneşi gibi vurur pencerelere, Ona hiç ölü diyebilir miyiz? Kolayca girer evden içeriye, oturur eski yerine: Anne, ben geldim! Anne mutfakta dalmış işine, Oğlunun sevdiği yemekleri yapıyor. Anne, ben geldim! Kalkıp geçiyor bir odadan ötekine. Dağı tırmanıp geçiyor bir tepeden ötekine. Ona hiç ölü diyebilir miyiz? Severiz bütün ölüleri biz, onu sevdiğimiz için. Anne oğlunun sevdiği yemekleri yapıyor: Ana sütü, ana dili, ana yüreği, ana toprak... Anne yemekleri bolca yapıyor, bütün şehitleri ağırlayacak.

Yazının Devamı