İsmail Hakkı Pekin

ihakkipekin@aydinlikgazete.com

Son Yazıları

Kutusuna gitti ama boş çıktı!

Rezervlere ne olduğu anlaşılamadı. T.C. Merkez Bankası’nın (TCMB) dün İstanbul’da düzenlediği yılın ikinci enflasyon raporu toplantısında, hem Türk hem Batı basınında yer alan döviz rezervlerine ilişkin değerlendirmelere açıklık getirmesi bekleniyordu. Ancak gerek TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın sorulara verdiği yanıtlar gerekse rapora ek olarak yayınlanan kutuda yer alan açıklamalar tenikten öte geçemedi. Sokaktaki vatandaşın bile tartışır hale geldiği net, brüt rezervlerin durumu, swap işlemlerinde yapılan kullanımlar, olması bir kur şokundaki yeterlilik vs. gibi tartışmalara açıklık getirilemedi. Rapora ek olarak yayınlanan kutudaki ifadeler teknik kalırken, toplantı esnasında basın mensuplarının konuya ilişkin ısrarlı soruları da genel geçer ifadelerle yanıtlandı. Gerekli açıklamaların kutuda yer aldığı vurgulandı ancak, toplantı bitiminde TCMB’nin internet sitesinde yer alan kutu da adeta boş çıktı!

O HABERLER MAKSATLI!Başta İngiliz Financial Times olmak üzere, TCMB’nin rezervlerinin kısa vadeli borçlardan mürekkep olduğu Batı basınında önceki günlerde yer aldı. (TCMB yetkilileri ile görüştüğümüzde söz konusu değerlendirmelerin teknik olarak doğru fakat, Türkiye’ye odaklanan bu tür haberlerin maksatlı olduğu görüşünün hakim bulunduğunu gördük.) Rezervlere yönelik endişeler TL’ye güveni sarsarak kurun yükselmesine neden oldu. TCMB’nin dün konuya ilişkin detaylı bir açıklama yapması bekleniyordu. Özellikle net rezervlerdeki azalışa açıklık getirilmesi umuluyordu. Ama olmadı. TCMB Başkanı Çetinkaya, bazı değerlendirmelerde net rezervler kıstas alınsa da uluslararası yeterlilikler anlamında brüt rezervlerin kıstas kabul edildiğini bildirdi. Başkan haklıydı. TCMB rezervlerinin tümü kullanılabilir, ki zaten borç çevrimlerinde o rezervler şirketlerin ve bankaların Merkez uhdesindeki varlıklarını ifade ediyor. Ancak tartışma konusu olan TCMB’nin döviz desteği ve kamu bankaları eliyle döviz satılıp piyasanın baskılanıp baskılanmadığıydı. Buna bir yanıt verilemedi. Net rezervlerdeki azalışın nedeni swap vd. işlemler olarak teknik anlatımla geçiştirildi. Elbette her şey usulüne uygun yapılmıştı. Ancak vaziyet de ortadaydı. Vatandaşın diline kadar düşen rezervlerin durumu teknik bir dille değil, halk arasındaki tabirle “cahile anlatır gibi” anlatılmalıydı.

Yazının Devamı

İhracatçı denizleri aşıyor KAPIKULE'yi aşamıyor!

Türk ambalaj sektörü ülkemize bu yıl bir milyar dolar cari fazla kazandıracak. Yılsonunda 5 milyar dolar ihracata ulaşmayı hedefleyen sektörün ithalatı ise 4 milyar dolar. Önceki akşam İstanbul'da bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı düzenleyen Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, ithalatı ihracatından fazla olan ülkemizin cari açığını dengeleyebilmesi için ürettiğinin en az yarısını ihraç etmesi gerektiğini söyledi.

TIR KUYRUKLARI BİTMELİ

Yazının Devamı

TİM'den bankalara teminat sitemi!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Design Week Turkey etkinliği kapsamında gazete ve dergilerin ekonomi müdürlerine açıklamalarda bulundu. Konuşmasında ihracatçıların son dönemde yaşadığı finansman zorluğuna dikkat çeken İsmail Gülle, bu dönemde en çok desteklenmesi gereken kesimin ihracatçılar olması gerektiğini savundu.

ON İHRACATÇIDAN BEŞİ FİNANSMAN DERDİNDE

Yazının Devamı

Türk Akım'ı robotlar denetleyecek Hollandalılar izleyecek

Türkiye’nin enerji güvenliğini artıracak TürkAkım projesinde ilk gaz akışı gelecek yılın sonunda başlayacak. Projenin ilk kısmı olan birinci hat boru hattının inşaası tamamlandı. İkinci hattın inşaasına temmuz ayında başlandı. Gazprom’un Sibirya Urengoy’daki rezervlerinden gelecek gaz önce Russkaya Kompresörü’ne aktarılacak. Daha sonra TürkAkım projesi için yapılan Anapa’daki TürkAkım Kara Çıkışı Tesisi’ne gelecek gaz buradan Karadeniz’e döşenen borular aracılığıyla Kıyıköy’e varacak. Anapa’dan Kıyıköy’e 930 kilometre boyunca ilerleyecek gazın yolculuğu 52 saat sürecek.

YÜZDE 95’İ TAMAMLANDI

Yazının Devamı

Yeni havalimanına yarım saatte vardım

Tamamlandığında 200 milyon yolcuya hizmet vermesi beklenen İstanbul Havalimanı’nda beni en çok endişelendiren, oldukça fazla seyahat etmek zorunda olduğum için, elbette ulaşımdı.

Malum henüz metro inşaatı tamamlanmadı. Atatürk Havalimanı’na trafiğe takılmadan metro ile Taksim’den 40-50 dakikada varan bizim gibi yolcular için yeni havalimanı büyük endişe kaynağı. Ancak korktuğum başıma gelmedi. 31 Ekim 2018’de yapılan ilk yurtdışı uçuşa katılmak üzere (THY ile KKTC Ercan Havalimanı'na) Taksim’den bizi alan araç 35 dakikada yeni havalimanına ulaştırdı. Araçta Yeni Birlik Gazetesi ve Habertürk’ten iki meslektaşım daha vardı.

Yazının Devamı

Eti Bakır yarım milyar dolarlık ithalatı önlüyor

Türkiye'nin en derin madeni olan (960 metre) Küre'den çıkarılan bakır cevherinin de işlendiği Samsun'daki tesislerde plaka haline getirilen bakırın alıcıları daha yılbaşından hazır. Çünkü Türkiye'nin bakır üretimi, tüketimi karşılayamıyor. Yılda 450 bin ton bakır tüketimi söz konusu. Eti Bakır bunun 75 bin tonunu üretiyor. 2004 yılında özelleştirilen Eti Bakır tesisleri iş başına gelen hükümetlerin ilgisizliği yüzünden kapanma noktasına gelmişti. Özelleştirme sonrası Cengiz Holding bünyesine geçen Eti Bakır'a 635 milyon dolar tutarında yatırım yaptıklarını anlatan Eti Bakır’ın Genel Müdürü Yılmaz Şara, 4 yıllık yeni yatırım planını açıkladı. Şara, “Yaklaşık her yıl 100 milyon doların üzerinde yatırım yapacağız. Eti bakır şu anda her yıl 550 milyon dolarlık ithalatın önünü kesiyor” dedi.

YARIM MİLYARLIK İTHALATI ÖNLÜYOR

Yazının Devamı

'Turkish Stones' yeniden yükselecek

Türkiye'nin madenleri ve doğaltaşları ülkenin yer altında yatan en büyük zenginliklerinden. Madenciler uzun yılların verdiği birikimle artık kurumsallaşmış yapılarla faaliyetlerini sürdürüyorlar. Bu yapılardan biri de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesindeki İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB). Nisan ayında yapılan seçimlerde İMİB'e yeniden başkan seçilen Aydın Dinçer ile yeni dönemde Türk doğaltaşı ve madenleri için yapacakları çalışmaları konuştuk.

Bu yılın Ocak-Haziran döneminde 2.2 milyar dolardan fazla ihracata imza atan İMİB'in Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, "2017 yılında toplam ihracatımız 4.7 milyar dolar. Bunun yarısını doğaltaş oluşturuyor. Doğaltaş bir endüstriyel hammadde. Bu hammaddeler arasında ihracatın tek başına yarısını oluşturan bir ürün. O yüzden bu ürün üzerinden çok fazla icraat yapılıyor" dedi.

Yazının Devamı

Minik Serçe'nin şarkısına mikroskoplu klip

Yazın artık tüm sıcaklığıyla hissedilmeye başlandığı şu günlerde müzik sektörü de hareketlendi. Birçok ünlü isim yeni albümlerini veya tek şarkılık hareketli çalışmalarını dinleyicilerin beğenisine sundu. Son dönemde eskinin popüler şarkılarının yeniden uyarlanarak, yeni sesler tarafından okunması da moda oldu. Türk pop müziğinin Minik Serçe'si Sezen Aksu'nun bir döneme damgasını vuran "Le le le" adlı eserini yeniden seslendirerek, renkli bir kliple yaza merhaba diyen Tuğba Lofçalı ile konuştuk. Tuğba Lofçalı'nın klibi 6 Temmuz'dan beri YouTube'da 120 binden fazla izlendi.

Müzikle profesyonel anlamda ilgilenmeye ne zaman başladınız?

Yazının Devamı

Venezuela'dan hurda altın ithalatı patladı

TÜİK Nisan 2018 dış ticaret istatistiklerini açıkladı.

TÜİK verilerinde kıymetli metaller ve taşlar yani altın ve mücevherat ihracatındaki düşüş sürerken, ithalattaki hızlı artış dikkat çekti.

Yazının Devamı

İş adamları koltuk için birbirlerini kesecekler

Ülkemiz gariplikler ülkesi. "Tek kanatla uçamayız, kadın işgücüne katılırsa milli gelirimiz şu kadar artar vs." söylemlerine karşın kadınlar iş dünyasında yeterince temsil edilmiyor. Özellikle zorunlu üyeliğe dayalı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) gibi çatı örgütlerde kadın başkan sayısı yok denecek kadar az.

TİM'in geçen aralık ayında Ankara'da yaptığı toplantı sonrası çekilen tarihi karede bir tek kadının yer alması, onunda arkada sadece saçının görünmesi büyük tepkiye neden olmuştu. Yaklaşan birlik seçimlerini de fırsat gören TİM Yönetim Kurulu, birlik yönetimlerinde kadın üyelere öncelik tanınmasına yönelik tavsiye kararı aldı.

Yazının Devamı

Çaresiz iktidar faize sarılacak

Üretim değil, inşaat, borç ve tüketimle büyüyen Türkiye ekonomisinde seçim kazanma hırsıyla ısındırılan motor, su kaynatmaya başladı. Dışa bağımlı ekonomilerde mekanizmanın arıza yaptığının en başat göstergesi kur artışı, bir başka ifadeyle milli para birinin değer kaybıdır. Seçimi önceleyen Hükümet, zaten 2016’nın Eylül ayında kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in ülke kredi notumuzu düşürmesiyle başlayan süreci yönetemez duruma düştü. Daha önceki süreçte yaşanan kur artışı daha çok küresel gelişmeler nedeniyle artan dolar kurunun, dış açık veren ekonomimiz üzerindeki etkisi ve içerdeki döviz ihtiyacı kaynaklıydı. Eylül 2016’dan sonra ise bu başat etkinin yanında, içerideki mali dengelerin bozulması ve jeopolitik risklerin artması daha etkili olur hale geldi. Üstelik kısa vadeli dış finansman ihtiyacı azalmak yerine arttı. Böylece geçen süreçte TL yüzde 20’den fazla değer kaybederken Merkez Bankası’nın ağırlıklı fonlama faizi de o güne kıyasla 570 baz puan yukarı çıktı. Son 12 aylık ortalamalarla enflasyon çift hanede kalınca, benzer ülkeler içerisinde, dünyada pahalılığın en hızlı arttığı ülkeler listesinde yer aldık.

KÜRSÜDEN MAĞLUP MASADAN GALİP ÇIKTI

Yazının Devamı

Tecrübeli başkan TİM'e ihtarname çekti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve ihracatçı birlik seçimlerinin önümüzdeki nisan ayı içerisinde yapılması planlanıyor. Birlik başkanlıkları için adaylar yavaş yavaş açıklanırken TİM Başkanlığı için kulislerde sanayici kökenli bir ismin adı ön plana çıkıyor.

Heyecanla beklenen seçimler öncesi seçim takvimine ilişkin bir itiraz geldi. Uzun yıllar boyunca İstanbul Maden İhracatçıları Birliği'nde (İMİB) başkanlık yapan tecrübeli isim Ali Kahyaoğlu, mart ayı başında yayınlanan seçim listelerinde sadece firma isimlerinin yer almasını eleştirdi. İMİB seçimlerinde başkanlık için adaylığını açıklayan Ali Kahyaoğlu, avukatı aracılığıyla konuya ilişkin TİM'e bir ihtarname de yolladığını bildirdi.

Yazının Devamı

'Sabır duası' ile bir milyon izlendi

Gülşah Sönmez’in ilk solo albümü çıktı. Aydınlık'ın Kültür Sanat sayfası için özel röportajlar yapan Türk Sanat Müziği sanatçısı Onur Akay'ın sözlerini yazdığı ‘Görmeden Sevmek’ isimli eserin de yer aldığı albüm için Sönmez, “bu benim borcumdu” dedi.

‘Ömür Borcu’ adlı albümüyle iyi bir çıkış yapan Gülşah Sönmez'in "Sabır Duası" adlı şarkısının klibi Youtube'da bir milyona yakın izlendi. ( https://www.youtube.com/watch?v=_NHeShlNR04 )İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musıkisi Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü öğretim görevlisi, aynı zamanda Ses Eğitimi Bölüm Başkan Yardımcılığı görevlerini sürdüren Gülşah Sönmez'in albümü 2018 yılının ikinci haftasında dijital platformlarda da yerini aldı.

Yazının Devamı

İnşaat çeliğinde ithal tehlike

İnşaat çeliğinde fiyatların yükselmesi özellikle küçük ve orta ölçekli müteahhitlerin tepkisine neden olmuştu. Hükümet aldığı kararla inşaat çeliğinde yüzde 30 olan ithalat vergisi önce yüzde 10’a indirdi. Fiyatların düşmemesi üzerine 2018 yılı itibarıyla inşaat çeliğinde gümrükler sıfırlandı. Bu karar yerli çelik üreticileri tarafından tepkiyle karşılandı. Dün İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Çelik İhracatçıları Birliği, kararı çelik sanayine vurulan bir darbe olarak nitelendirdi.

GİRDİLER ZAMLANDI

Yazının Devamı

'Cannes'daki fuara gezmeye gelmeyin'

Gayrimenkul sektörünün dünyadaki en prestijli fuarlarından olan ve Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen MIPIM öncesi Türk katılımcılar biraraya geldi. 13-16 Mart 2018 tarihlerinde yapılacak fuara bu yıl Türkiye'nin büyükşehirlerinden Gaziantep de katılacak. Türkiye’nin, fuarda 250 kuruluş ve 700’e yakın kişiyle yer alması bekleniyor. İstanbul Ticaret Odası'nın eski başkanı, merhum İbrahim Çağlar'ın hem şehrin hem de ülkenin tanıtımı açısından önemli gördüğü ve son yıllarda dev İstanbul maketiyle yabancı yatırımcıların dikkatini çekmeyi başaran MIPIM'in Türk katılımcıları, dün Taksim'de düzenlenen toplantıda basına fuarla ilgili bilgi verdiler.

GENİŞ KATILIM SAĞLANDI

Yazının Devamı

İthalatı mercek altına alacak

İthalata ürün bazında önlem alınıyor. Türkiye'nin içeride üretebildiği ancak çeşitli nedenlerle ithal ederek dış ticaret açığı verdiği birçok metal sektörü ürünün yeniden içeride üretilmesi için çalışma başlatıldı. Konuya ilişkin dün İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, “Gümrük İstatistik Pozisyonları numaralarına bakarak ithal edilen malzemeler neler, bunları ülkemizde üretebilir miyiz sorularının yanıtlarını bulacağız. İhracatı artırırken, ithalatı azaltmak bizim bu seneki stratejimiz olacak" dedi.

MARKA ALMAN YAPIM ÇİN

Yazının Devamı