Son Yazıları

Hüzünlü bir Çingene hikayesi: 'Aleko' Operası

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İstanbul DOB), dünyaca ünlü Rus besteci Sergei Rachmaninov’un konservatuvar mezuniyet çalışması için hazırladığı tek perdelik 'Aleko' operasını, ilk kez İstanbullu sanatseverlerle buluşturdu. 19 Nisan 2019 Cuma günü gerçekleştirilen İstanbul prömiyeri öncesi bir araya geldiğimiz yönetmen Doğan Çelik ile 'Aleko' operasını her yönüyle konuştuk.

| Aleko! Bir Rus operası! Süreç nasıl başladı?

Yazının Devamı

Beşikçioğlu Aydınlık'a konuştu: Misakı Milli gemisindeyiz

Devlet Tiyatrolarından emekli olan, özellikle Behzat Ç dizisi ve Bir Delinin Hatıra Defteri oyunuyla adından oldukça söz ettiren, ünlü oyuncu Erdal Beşikçioğlu’yla, tiyatrodan sinemaya, yaşadığı şehirden siyasete kadar merak edilenleri konuştuk. Kurduğu ‘Tatbikat Sahnesi’yle tiyatro yaşamını sürdüren Beşikçioğlu, en son ‘Çiçero’ filmiyle beyazperdede de seyircileriyle buluştu.

| Geçen yılın en önemli filmlerinden biri olan 'Müslüm' filminde, 'Müslüm Gürses'i canlandıracağınız yönünde basında bir takım iddaalar yer almıştı. Bu konuya netlik kazandırabilir miyiz?

Yazının Devamı

Türkiye’nin ana film festivali olacak

8. Malatya Uluslararası Film Festivali, 09-15 Kasım günlerinde sinemaseverlerle buluştu. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ‘Henüz sekizincisi yapılan bir festivalin, Türkiye’de düzenlenen ilk dört festival arasında anılması elbette gurur verici. Ama hedefimiz tabii ki ilk iki içerisinde yer almak’ dedi

Malatya’nın tarihi ve kültürel zenginliklerinin Türkiye’ye ve dünyaya tanıtımında önemli bir görev üstlenen Malatya Uluslararası Film Festivali, bu yıl sekizinci kez düzenlendi. Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Malatya Valiliği’nin katkılarıyla 09-15 Kasım günlerinde düzenlenen festival, kazananlarını açıkladığı ödül töreni ile sona erdi. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ve Malatya Uluslararası Film Festivali Direktörü Suat Köçer ile Uluslararası Film Festivali’nin Malatya için önemini, kazanımlarını ve projelerini konuştuk. Başkan Polat sorularımızı şöyle yanıtladı:Malatya’da uluslararası bir film festivali düzenlenmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?Malatya Uluslararası Film Festivali’nin, öncelikli olarak Malatya’nın tanıtımına, çok önemli bir katkısı olduğunu ifade etmeliyim. Festival, şehrimizin tanıtımı için ciddi bir değer oluşturuyor.Salt şehir tanıtım çalışması olarak mı değerlendiriyorsunuz?Film festivalimizin çıkış noktası, Malatyalı hemşehrilerimizi beyazperdeyle, sinema sektörüyle buluşturmak.

Yazının Devamı

Balıkesir'de 'Sokak Hayvanları Festivali'

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bu yıl ilk kez düzenlenen "Sokak Hayvanları Festivali" (Patifest) başladı.

Ayvalık Belediyesi İlçe Turizm Danışma Bürosu ve gönüllülerin desteğiyle organize edilen festivalin ilk gününde, Kapalı Pazar Yeri'nde Armağan Çağlayan ve Model Grubu'nun solisti Fatma Turgut sahne aldı.

Yazının Devamı

'Yaşayan İnsan Hazinesi' listesindeki saz ustamız Hayri Dev hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)'nün 2008 yılında 'Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcısı' seçtiği 85 yaşındaki saz ustası Hayri Dev, Denizli'nin Çameli ilçesine bağlı Gökçeyaka Mahallesi'nde yaşamını sürdüren Dev, yaklaşık 10 gün önce belindeki rahatsızlık nedeniyle oğlu Zafer Dev ile Denizli Devlet Hastanesine başvurdu. Burada 5 gün tedavi gören Dev, daha sonra Pamukkale Üniversitesi Hastanesine sevk edildi. Bel kemiğindeki çatlak nedeniyle dün ameliyat edilen ve beyin cerrahisi servisinde yatan Dev, sabaha karşı hayatını kaybetti. 5 çocuk babası Hayri Dev'in cenazesi, ikindi namazını müteakip Çameli Gökçeyaka Mahallesi'nde bulunan Boyalı Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Dev'in ölüm haberi öğrencilerini, sevenlerini ve meslektaşlarını yasa boğdu.

Yazının Devamı

Türkiye nüfusunun yüzde 4.39'u Suriyeli

Türkiye'nin güneyindeki komşusu olan Suriye'de 2011 yılında yaşanan iç karışıklıklarla birlikte başlayan çatışmalarla endişelenen siviller doğduğu toprakları terk etmeye başladı. Çatışmaların yoğunlaşması ve terör örgütleri DEAŞ ile PKK/PYD'nin kontrolü altına aldığı kentlerde uygulamaya başladığı baskılardan kaçan Suriyeliler, akın akın Türkiye'ye gelmeye başladı. Hem çatışmalar hem de terör örgütlerinin baskısından evlerini terk ederek kaçan 3 milyon 546 bin 905 Suriyeli, tercihini güvenli liman olarak gördüğü Türkiye'den yana kullandı. Her şeyini geride bırakarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler; AFAD tarafından Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Kilis, Mardin, Adana, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Osmaniye'de kurulan 20 çadır ve konteyner kente yerleştirildi. İhtiyaçları karşılanan 210 bin 794 Suriyelinin ihtiyaçları kamu kuruluşları tarafından karşılanırken, kamp dışında kalan 3 milyon 336 bin 111 Suriyeliler ise büyükşehirler ile sınıra yakın kentlerde kendi imkanları ile yaşamlarını sürdürmeye başladı.

Yazının Devamı

Doktorun başında parke taşı parçaladı

Olay, dün gece Harran Üniversitesi Osmanbey Kampusu içerisinde yer alan Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Bölümü'nde meydana geldi. Yüksek ateş şikayetiyle hastaneye getirilen çocuk, serviste tedavi altına alındı. Bir türlü ateşi düşmeyen çocuğun babası Abdulkadir K., kendisine gerekli cevabı vermediğini öne sürdüğü nöbetçi doktor Bahaddin Ahmet Yalçın ile tartıştı. Kısa sürede tartışmanın büyümesi üzerine Abdulkadir K., bulduğu parke taşını doktorun başına vurarak parçaladı.

Yazının Devamı

Estetiğin devleri İstanbul’da buluşuyor

İstanbul, estetiğin devlerinin buluştuğu Aestheticstanbul’a ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 31 Ağustos- 02 Eylül 2018 tarihleri arasında Fairmont Quasar’da düzenlenecek olan sempozyumda estetiğin yeni trendleri, dünyada kullanılan en yeni teknikler ilk kez katılımcılarla buluşacak.

Estetik dünyası için büyük önem taşıyan Aestheticstanbul 2018, katılımcılara ve doktorlara, kullanılan son teknolojik ve sistematik metotları interaktif şekilde uygulamalı olarak gösterecek. 3 gün sürecek olan sempozyum, bu yönüyle de kendi alanında bir ilke imza atmış olacak.

Yazının Devamı

Yalova'da müzik festivali heyecanı

Kaptan Yapım Organizasyon tarafından 02-05 Ağustos 2018 tarihleri arasında düzenlenecek olan Yalova Müzik Festivali 2018, Türk rock ve alternatif müziğin en iyilerini bir araya getiriyor. 02 Ağustos 2018 akşamı muhteşem bir parti ile açılacak ve üç gün boyunca Yalova sahilinde yer alacak olan 'Yalova Müzik Festivali' nde 30’a yakın performans ve eğlenceli etkinlikler gerçekleşecek.

20 BİN KİŞİLİK KAPASİTE

Yazının Devamı

Çocuklarda yaz ishali tehlikesi

Özellikle yaz mevsiminde artış gösteren ishal çocukların sık karşılaştıkları sağlık sorunlarından biri. En sık 5 yaşın altında görülen bu hastalık, 2 yaşından küçük çocuklarda böbrek yetmezliği ve şok gibi çok ciddi sonuçlara neden olabiliyor. Çok daha kötüsü sıvı kaybına bağlı ölümler görülebiliyor. Öyle ki dünyada her yıl 5 yaş altındaki yaklaşık 2,2 milyon çocuk ishal nedeniyle hayatını kaybediyor. İshalin çocuklarda yaz mevsiminde artış göstermesinin birkaç nedeni var. Bunlardan en önemlisi, sıcak havalarda, enfeksiyon oluşturan virüs ile bakterilerin besinlerde kolay ve hızlı bir şekilde üreyebilmeleri. İshale neden olan bir başka önemli etken de hijyenik olmayan içme sularının içerdikleri mikroplar. Bunların yanı sıra çocukların deniz ve havuzlarda yuttukları mikroplu sular da ishale yol açabiliyor. Peki aldığımız tüm önlemlerimize rağmen çocuğumuz ishal olduğunda neler yapmalı, nelerden kaçınmalıyız? Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kamuran Mutluay yaz ishalinde dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı, önemli bilgiler verdi.

BOL BOL SIVI İÇİRİN

Yazının Devamı

Moğollar yıkmıştı, yeniden gün yüzüne çıkıyor

Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubad tarafından 1220'li yıllarda Kayseri'ye yaptırılan ve Anadolu'yu istila eden Moğollar tarafından yıkılan Keykubadiye Sarayı'nın mimari yapısı kazılarla ortaya çıkarılıyor. Anadolu Selçuklularının en parlak döneminde yaptırılan ve yaz aylarını burada geçiren Sultan I. Alaeddin Keykubad'ın öldürüldüğü yer olarak bilinen saray, 1243'teki Kösedağ Savaşı'ndan sonra Moğolların Kayseri’yi istilası sırasında yıkıldı. İstilanın etkileriyle kullanılamayacak hale gelen ve 1950'li yıllarda yeri tespit edilen saray alanında dönem dönem kısa süreli çalışmalar yapıldı. 2014 yılından bugüne devam eden kazılarda ise yapının kalıntılarına ulaşmak ve mimari yapısını gün yüzüne çıkarmak için yoğun çalışma yürütülüyor.

ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ'NİN İLK ÖNEMLİ ESERİ

Yazının Devamı

Peribacalarının gölgesinde senfoni

Avanos ilçesinin Peribacaları ve doğal güzelliklerle bezenmiş Zelve-Paşabağları bölgesinde gerçekleştirilen konsere, Nevşehir Valisi İlhami Aktaş ve Belediye Başkanı Atilla Seçen de katıldı. Orhan Şallıel şefliğinde Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası'nın verdiği konseri ayrıca, daire müdürleri, ilçe belediye başkanlarıyla, sanatseverler ve çeşitli ülkelerin büyükelçileri de izledi.

Yazının Devamı

Dünyanın 'ilk akıl hastanesi'

Derinkuyu'nun sahip olduğu yer altı şehri ve Osmanlı Sultanı Abdülmecit Han'ın 1858'de yaptırdığı Üzümlü Kilisesi ile önemli bir turizm merkezi olduğunu belirten Belediye Başkanı Ahmet Taşçı, ilçede 'dünyanın ilk akıl hastanesi' olduğu ifade edilen kayadan oyma manastırın da bulunduğunu bildirdi. Taşçı, "İlçemizde bulunan manastırın, Bizans döneminde yapıldığı söyleniyor. Burasının, dünyanın ilk akıl hastanesi olduğu ifade ediliyor. Geçmiş zamanlarda hastalar buraya gelip tedavi olmuşlar ve şifa da bulmuşlardır. Manastırın restore edilip ilçemiz turizmine kazandırılmasını bekliyoruz. Bu manastırın, ilçemizdeki yer altı şehrine geçiş tünelleri bulunmaktadır. Derinkuyu ilçemizin her tarafında tüneller var ve bu tünellerin açılması gerekir. Ayrıca bu manastır, Kaymaklı beldesindeki yer altı şehrine de tünelle bağlanmış" dedi.

TAŞÇI: YER ALTI ŞEHRİNİ, YERLİ TURİST GEZEMİYOR

Yazının Devamı

Prostat kanseri teşhisinde yeni yöntem

Londra'da yer alan Kanser Araştırmaları Enstitüsü'ndeki (ICR) bir grup uzmanın başlattığı ve henüz deneme aşamasında olan 'tükürük testi aracılığıyla prostat kanseri tespiti' uygulamasını yorumlayan İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve İAÜ VM MedicalPark Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Semih Ayan, bu tip testlerin kesin teşhis aracı olmadığını, ancak genetik açıdan risk faktörü yüksek hastaların tespitinde büyük kolaylık sağlayacağını söyledi. Prof. Dr. Ayan, 'Bu durum da bizler açısından biyopsi yapma gerekliliğine karar vermede kolaylık sağlar. Bu test sayesinde kanser riski düşük hastada biyopsi uygulamasını erteleme, ya da riski yüksek hastada biyopsiyi erkenleştirme olanağımız yükselir'dedi.

TEŞHİS İÇİN TEMEL YÖNTEM: BİYOPSİ

Yazının Devamı

'Türk Boyları' 21'inci Kültür Şöleni'nde

Azerbaycan, Bulgaristan, KKTC, Romanya, Başkurdistan, Kosova, Kabardin, İran, Saha Yakut ve Adigey’den gelen halk oyunu ekiplerinin katıldığı 21’inci Türk Boyları Kültür Şöleni, renkli görüntülerle başladı. Yaklaşık 220 dansçının katıldığı şölenin ilk gününde halk dansları ekipleri Gazipaşa Caddesi güzergâhından 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Grupların kortej sırasındaki gösterileri ilgiyle izlendi. Yabancı turistler ve vatandaşlar da hem halk dansları gruplarının oyunlarına eşlik etti hem de hatıra fotoğrafı çektirdi. Şölenin 21 Temmuz tarihine kadar devam edeceği, bu süre içerisinde ekiplerin Yalova’nın ilçeleri ve çeşitli noktalarında gösterilerde bulunacağı bildirildi.

Yazının Devamı

Sözleşmeli öğretmenlik tercih başvuruları başladı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 11 Temmuz'da sözleşmeli öğretmenlik sözlü sınav sonuçlarını "www.meb.gov.tr" internet adresinden açıklamıştı. Adaylar, atama tercih başvurularını 20 Temmuz Cuma gününe kadar MEB'e yapabilecek. Atama sonuçları 23 Temmuz'da duyurulacak.

Yazının Devamı