Son Yazıları

Serebral Palsi ile değişen hayatlar

Dünya’da ve Türkiye’de yeşil renkle farkındalık yaratmak çocuk ve büyük bireylerin dikkatini çekebilmek için 6 Ekim günü Serebral Palsili (Cerebral palsy)bireylere yönelik farklı etkinlikler yapılmaktadır. O gün geldiğinde yeşil giysiler giyilmesi tercih edilmektedir.

Kas iskelet sistemi hastalığı (beyin felci) olan çocuklukta en çok rastlanan bu durum fiziksel engelliliği getirmektedir. Beyin gelişimini tamamlamadığı için doğum öncesi, sonrası ya da doğumun gerçekleştiği sırada hasar görmesi sebebiyle serebral palsi denilen engellilik durumu oluşmaktadır.

Yazının Devamı

Bakanlık yoksa, hizmet de yok

Türkiye 30 Mart 2007 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesini imzalamıştır. 28 Eylül 2009 tarihinde onay belgeleri Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ne tevdi edilmiş ve sözleşme Türkiye bakımından, 28 Ekim 2009 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu sözleşmede bulunan bazı maddeleri tekrar hatırlatmak istiyorum.Bu Sözleşme'nin amacı, engellilerin tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde yararlanmasını teşvik ve temin etmek ve insanlık onurlarına saygıyı güçlendirmektir. Engelli kavramı diğer bireylerle eşit koşullar altında topluma tam ve etkin bir şekilde katılımlarının önünde engel teşkil eden uzun süreli fiziksel, zihinsel, düşünsel ya da algısal bozukluğu bulunan kişileri içermektedir.Tüm engellilerin diğer bireylerle eşit koşullar altında toplum içinde yaşama hakkına sahip olduğunu kabul eder ve engellilerin bu haktan eksiksiz yararlanabilmeleri ve topluma tam katılımlarını kolaylaştırmak için gerekli tedbirleri etkin bir şekilde alır. Bu çerçevede aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir: (a) Engelliler diğer bireylerle eşit koşullar altında ikametgahlarını, nerede ve kiminle yaşayacaklarını seçme hakkına sahiptirler. Özel bir yaşama düzenine zorlanamazlar; (b) Engellilerin kişisel destek dahil olmak üzere toplum içinde yaşamak ve topluma dahil olmak için ihtiyaç duydukları konut içi, kurum içi ve diğer toplumsal destek hizmetlerine erişimleri sağlanmalı ve engellilerin toplumdan tecridi ve ayrı tutulması önlenmelidir;

Birleşmiş Milletler ile imzalanmış olan 50 maddelik sözleşmede bulunan ve yukarıdaki yazılı olan bazı maddelerin sonucunda Türkiye olarak 20 yıla yakın engelli bireyler maalesef çoğu maddelerden faydalanamamıştır. Son yıllarda ve 2024 yılı itibariyle engelli bireyler ve aileleri emeklilerin almış olduğu 10 bin liranın altında olan engelli maaşları ile ölüm kalım mücadelesi ile karşı karşıya kalmıştır. Bununla birlikte çözülmeyen erişebilirlik sorunu yüzünden evlerinde hapis hayatı geçirmektedirler.

Yazının Devamı

Belediye başkanları erişimi sağlamalı

2024 yerel seçimlerini bitirdik. Seçilen Belediye başkanları mazbatalarını aldılar ve görevlerine başladılar. Yapacakları hizmetlerin vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını dilerim.

Ülkemizin bu dönemde acil olarak yapılmasına ihtiyaç duyduğu en önemli husus erişim. Tüm sokakların, caddelerin ve binaların engellilere, yaşlılara, çocuklara ve bebekli ebeveynlere uygun hale getirilmesi. Bu kapsamda sadece bunları ele almak elbet yeterli değil. Otoparklar, toplu taşıma araçları ve birçok hususta konu içerisine mutlaka dahil edilmelidir.

Yazının Devamı

Sonda ve yatak bezlerindeki ihtiyaçlar büyüyor

Yatağa bağımlı hastalarda uzun süre sonda takılması gerekli ise iki seçenek vardır. Foley (sarı renkli) sonda, genelde ameliyat sonrasında geçici olarak kullanılmaktadır.Bu sonda en çok hastanelerde kullanılmaktadır.

Silikon sonda (beyaz renkli) şeffaf olan ve çok daha kaliteli malzemeden yapılan silikon kaplamalı üründür. Yatağa bağımlı ve bedensel engelli bireylerde tercih edilen sondadır. Bu sonda uzun süreli kullanımlarda uygun olan bir üründür. Bu ürün çoğu kişide alerji ve enfeksiyona yol açmaz. Bu ürünlerin kullanımında temizlik, hijyen ve kalite çok dikkat edilmesi gereken bir husustur.

Yazının Devamı

Farklı renkler güzel düşünceleri doğurur

Dünya sağlık örgütünün 2011 verilerine göre Down sendromlu olan bireylerin dünya nüfusunun yaklaşık olarak 7000’de birini oluşturduğu tahmin edilmektedir.

Down sendromlu bireylerin 21. Krozomları 3 adettir. Bu sebeple Birleşmiş Milletler 21 Mart tarihini (21.03) Dünya Down Sendromu Günü olarak kabul etmektedir.

Yazının Devamı

Gözlerini engelli otomobillerine diktiler!

Ülkemizde bazı köşe yazarları bilgisi ve gereksinimi olmayan konularda ahkâm kesmeyi çok seviyor. Oksijen gazetesi yazarı Emre Özpeynirci‘nin 15 Mart 2024 tarihli detaylı yazısından faydalanarak, kendilerinin engelliler ve engellilik ile hiçbir ilişiği olmayan bu iki köşe yazarı engelli birey ve aileleri üzerinden köşelerine prim yapmaya çalışıyorlar. Geçen hafta yayınladıkları başlıkları siz okurlarımız ile paylaşmak istiyorum.

Sözcü gazetesinde 21 Mart 2024'te Ege Cansen'in "Yasal Yolla Vergi Kaçırma" ve Karar gazetesinde 23 Mart 2024 İsmet Berkan'ın "Ahlaksızlığın Devlet Eliyle Teşviki" başlıklı yazıları engelli bireyleri ve ailelerini hem küçük düşürmüş hem de zan altında bırakarak ahlaksız yolla vergi kaçırdıklarını iddia etmişlerdir. Bu konular çok hassasiyet gerektirir.

Yazının Devamı

Görme engellilerin eğitimdeki başarıları

Görme engelli bireylerin diğer engelli gruplardan daha yüksek eğitim seviyesinde olması dikkat çekicidir. Bu seviyede olmalarını destekleyen yardımcılar nelerdir birlikte göz atalım.

Erişilebilir Eğitim Olanakları: Özel eğitim materyalleri, Braille alfabesi gibi özel yazı sistemleri ve dokunarak öğrenme gibi yöntemlerin kullanılması, onların daha verimli bir şekilde eğitim almalarına olanak sağlar. Ayrıca, görme engelli bireyler için özel eğitim kurumları ve programlarının daha yaygın olması da eğitimlerine erişimlerini artırmaktadır.

Yazının Devamı

Engelli otomobilleri çözüm bekliyor

Günümüze gelmeden İngiltere de doğan engelli otomobilinin başlangıç hikayesine gidelim.

İlk engelli otomobili İngiltere'de kullanıldı ve ilk engelli araç yasası, 1960 yılında İngiltere'de yürürlüğe girdi. Daha sonra sırasıyla birçok ülke benzer yasaları çıkardı.

Yazının Devamı

Bedensel engelliler protezini satıyor

Türkiye'de engellilerin ortez ve protez alımları için çeşitli düzenlemeler ve destekler bulunmaktadır. Bu destekler, engelli bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştırmayı ve daha aktif bir şekilde topluma katılmalarını sağlamayı amaçlamaktadır.

Yazının Devamı

Engelsiz Çağ

Kıymetli okurlarımız, gazetemizin 2024 yılı mesajında olduğu gibi umutlarımız ve mücadelemiz var. Korkmadan başımız dik yürüyoruz. Ufukta yeni bir çağ ve tüm bireylerin eşit olduğu dönem var.

Çocukların, kadınların ve engellilerin başarılara doyamadığı cumhuriyetimizin yüzüncü yılına başladık. Türk Milletinin yolu her daim Aydınlık olsun.

Yazının Devamı