Birçoğumuz için aç karnına kahve içmek günlük bir alışkanlık haline geldi. Ancak kahve ve bazı yiyecekleri açken tüketmek, sindirim sorunlarından ciddi sağlık problemlerine kadar çeşitli riskler oluşturabilir.
Birçoğumuz için aç karnına kahve içmek günlük bir alışkanlık haline geldi. Ancak kahve ve bazı yiyecekleri açken tüketmek, sindirim sorunlarından ciddi sağlık problemlerine kadar çeşitli riskler oluşturabilir.
Öte yandan, aç karnına tüketildiğinde sorun yaratmayan ve sindirim sistemini nazikçe uyandıran besinler de var. İşte o besinler...
Kahve, mide asidi üretimini artırarak mide ekşimesi, hazımsızlık ve gastrite neden olabilir. Üstelik etkileri bununla da sınırlı kalmaz. Aynı zamanda, vücudun strese tepkisiyle ilişkili bir kortikosteroid hormon olan kortizol seviyesini de olumsuz yönde etkileyebilir.
Aç karna içilen maden suyu ve karbonatlı içecekler mide yüzeyini tahriş edebilir.
Aç karnına baharatlı yiyecekler yemek pek çoğumuzun tercih edeceği bir şey değildir, ama yine de hatırlatmakta fayda var. Baharatlar, mide asidi üretimini artırarak mide tahrişi, kramplar ve hazımsızlığa yol açabilir.
Yoğurttaki probiyotik bakteriler mide asidi tarafından etkisiz hâle getirilebiliyor. bu da probiyotiğin etkisini azaltmakta.
Pasta, şekerleme, meyve suyu gibi şekerli gıdalar, kan şekeri seviyelerinde hızla bir artışa yol açar, ardından ise düşüş yaşanır. Bu durum, yorgunluk ve açlık hissine neden olabilir.
Aç karnına alkol aldıysanız, muhtemelen sonuçlarını yaşamışsınızdır. Alkol, daha hızlı emildiği için zehirlenmeye, mide astarının tahriş olmasına ve mide bulantısı ile kusmaya yol açabilir.
,Soğuk içecekler, mide ve bağırsak kaslarını aniden daraltarak sindirimi yavaşlatabilir ve mide kramplarına yol açabilir. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini zayıflatarak boğaz enfeksiyonlarına ve kan dolaşımında dengesizliklere neden olabilir.
Patates kızartması, soğan halkası ve kızarmış tavuk gibi yağlı yiyeceklerin yüksek yağ içeriği sindirimi zorlaştırır. Mashable’a göre Dr. Schopis, "Bu tür yiyeceklerin başlangıçta tüketilmesi, mideye daha uzun süre yerleşmelerine ve daha fazla asit üretimine yol açmasına neden olur." diyor.
Cips gibi fastfood ürünler
Kırmızı et
Portakal, greyfurt gibi turunçgiller
Domates
Turşu veya sirke bazlı yiyecekler
Enerji içecekleri