Kurban Bayramı'nda gıda sağlığı ve hijyeni bir kez daha gündeme geldi. Gıda mühendisleri, kurban etlerinin işlenmesi konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Hijyenik olmayan koşullarda, özellikle gelişi güzel kurulan seyyar veya sabit tezgahlarda kıyma çekiminin kesinlikle yasak olduğunun bir kez daha altını çizen uzmanlar, bu tarz işlemlerin ciddi halk sağlığı sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.
KAÇAK KIYMA ÇEKİMİ YAPANLARA CEZA KESİLECEK!
Genel hijyen kurallarına uymayan mekanlarda kıyma çekim işlemlerinin yapılmamasına yönelik uyarılarda bulunan uzmanlar, mevzuata aykırı hareket edenlere karşı ciddi para cezalarının uygulanacağını belirtti.
Yetkisi olmayan kişilerce gerçekleştirilen kıyma çekimi faaliyetlerinin tespiti halinde 21 bin 6 TL, işlemin yapıldığı ortamın asgari hijyen kurallarını karşılamaması durumunda ise 42 bin 76 TL para cezası kesileceği açıklandı.
Uzmanlar, kıyma çekimi işlemlerinin ruhsatlı, düzenli olarak denetlenen ve gerekli tüm hijyenik koşulları sağlayan profesyonel kasap dükkanlarında yapılması gerektiğini vurguladı.
Yetkililer ise, "Kurban ibadetini hakkıyla yerine getiren değerli vatandaşlarımız, kurban etlerinin işlenmesi sürecini de hem dinî hassasiyetlere hem de sağlık kurallarına en üst düzeyde uygun şekilde gerçekleştirmelidir" diyerek bu konuda hassas davranılması gerektiğine dikkat çekti.