Gıda zehirlenmesinin pek çok farklı nedeni olabilir, ancak bazı gıdalar yemek zamanını bağırsak ruleti gibi hissettirebilir. Eskiden Tüketiciler Birliği olarak bilinen Tüketici Raporları, gıda güvenliğinden sorumlu düzenleyici kurumların geri çağırdığı ürünler ve 2024'te en fazla hastalık riski taşıyan gıdalar üzerinden ABD'deki en tehlikeli sekiz gıdayı sıraladı.
Veriler, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Gıda ve İlaç İdaresi ile Tarım Bakanlığı'ndan alınarak derlendi. İşte o sekiz riskli gıda...
Gıda zehirlenmesi riskinin en üst sırasına şarküteri etleri yerleşiyor. Listeriya bakterisi nedeniyle hastaneye kaldırılan kişi sayısının 87'ye ulaştığı, hastalığa yakalananların ise 165 olduğu bildiriliyor. Sandviçlerde yaygın olarak kullanılan bu görünüşte zararsız gıda, et işleme tesisleri ve şarküteri tezgahlarında listeriya bakterisinin sürekli olarak bulunması nedeniyle Tüketici Raporları'nın listesinden düşmüyor.
Salatalık, mideyi rahatsız etme konusunda tecrübeli bir sebze. Tüketici Raporları'na göre, salmonella bakterisi nedeniyle ABD'de geçen yıl 664 hastalık vakası rapor edildi. Ayrıca, 173 kişi hastaneye kaldırıldı. Salgının, süpermarketlerde satılan bütün salatalıklar ve büyük marketlerdeki hazır salatalardan kaynaklandığı düşünülüyor. Uzmanlar, salatalığın iyice yıkanması ve soyulmasının salmonella riskini azaltabileceğini ancak tamamen ortadan kaldıramayacağını belirtiyor.
Çiğ süt ve çiğ sütten yapılan peynirler, geçen yıl ABD'de 182 kişiyi E. coli ve salmonella nedeniyle hasta etti, 29 kişi ise hastaneye kaldırıldı. Salgının, bir mandıra çiftliğinin pastörize edilmemiş süt ürünleri ve E. coli tespit edilen çiğ cheddar peynirinden kaynaklandığı belirlendi.
ABD'de yumurta, artan fiyatlarının yanı sıra kuş embriyolarındaki salmonella nedeniyle de sorun yarattı. 93 kişi hastalığa yakalanırken, 34 kişi hastaneye kaldırıldı. Uzmanlar, kabuğu kırılmış yumurta almaktan kaçınılması, yumurtalarla temas sonrası ellerin yıkanması ve hem beyazının hem de sarısının tam pişene kadar beklenmesi gerektiğini vurguluyor.
Geçen yıl ABD'de soğandaki E. coli bakterisi nedeniyle 104 kişi hastalanırken, bir kişi hayatını kaybetti. Çoğu vaka, büyük bir fast food zincirinin Quarter Pounder hamburgerinde kullanılan, Taylor Çiftliği'nden tedarik edilen taze sarı soğanla bağlantılıydı. Ayrıca soğanın ilk birkaç katmanını çöpe atmakta fayda var, zira daha iç katmanların E. coli bakterisini içermesi daha zor oluyor.
Tüketici Raporları, ABD'deki çoğu yeşil yapraklı sebzenin besi yerlerinde yetiştiğini ve bu nedenle kirlenmeye yatkın olduğunu belirtti. Geçen yıl, E. coli nedeniyle bu sebzelerden 117 kişi hastalanırken, 36 kişi hastaneye kaldırıldı ve bir kişi hayatını kaybetti.
Geçen yıl, E. coli bulunan çiğ havuçları tükettikleri için 48 kişi hastalandı, 20 kişi hastaneye kaldırıldı ve bir kişi hayatını kaybetti. Uzmanlar, havuçları yemeden önce iyice yıkamanın ve soymanın riski azaltacağını, ancak tüm mikropları öldürmenin tek yolunun havucu pişirmek olduğunu belirtiyor.
Geçen yıl ABD'de pişmiş kümes hayvanları ve et ürünlerinde listeriya bakterisi tespit edildi, ancak hastanelere herhangi bir başvuru yapılmadı. Uzmanlar, dondurulmuş ürünlerin tüketilmeden önce iyice ısıtılması gerektiğini vurguluyor.