ABD raporu: Türkiye 70 bin ton et ithal edecek
Amerika Tarım Bakanlığı (USDA) 20 Kasım’da “Hayvancılık ve Ürünleri” raporu yayımladı. Türkiye’nin canlı hayvan ithalatında dünyada ikinci sırada olduğunun belirtildiği raporda, özetle şu bilgiler yer alıyor:
“Tarım ve Orman Bakanlığı sürekli olarak yerli üretimi vurgularken, canlı hayvan ithalatı ile açığı kapatmaya devam etmektedir. Özellikle yem olmak üzere girdilerin yüksek maliyeti, Türkiye’nin yem hammaddelerinin yüzde 60’ını ithal etmesi nedeniyle sorunu daha da kötüleştirmektedir. 2025 yılında, artan sığır eti talebi, verimsiz süt ineği üretimi ve Haziran 2025’te şap hastalığıyla ilişkili çok sayıda kesim nedeniyle, düşük doğum oranları sonucunda sığır sayısının yüzde 4 düşerek 14,9 milyon başa gerileyeceği tahmin ediliyor.
YERLİ ÜRETİM İÇİN İTHALAT PROJESİ
“2026 yılında Türkiye’nin sığır ithalatının, 2024 yılında yüksek kesim oranlarından kaynaklanan hayvan kayıplarını telafi etmek için 450 bin baş seviyesinde sabit kalması bekleniyor. İthal edilen bu hayvanların çoğu sığır eti üretimi için besi sığırı olacak. Ancak, öngörülen hayvan sayısındaki daralmayı dengelemek için hükümetin 2026 yılında hem özel hem de devlet çiftlikleri için damızlık sığır ithalatına izin vermeye devam etmesi bekleniyor.
“Türkiye, 2010 yılından bu yana canlı hayvan ithalatı yoluyla hayvan varlığını artırmak ve sığır eti fiyatlarını düzenlemek için çaba göstermektedir. Ancak sığır eti fiyatları önemli ölçüde artmaya devam etmektedir. Yerli üretimi artırmak için önümüzdeki 3 yıl boyunca uygulanacak yeni bir ithalat projesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 3 Şubat 2025 tarihinde “Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi” adıyla duyuruldu. Proje kapsamında, kadın çiftçilere, genç çiftçilere ve aile işletmelerine en az beş, en fazla 15 adet ithal gebe damızlık hayvanın uygun fiyatlarla sağlanması öngörülüyor. …Bakanlık, projenin önümüzdeki 3 yıl süreceğini belirtti. Üreticiler endişeli, çünkü onlara göre et ve süt üretimindeki sorunlar, hükümetin müdahalesi ve desteğiyle değil, yerli sürülerin genetik ıslahı yoluyla çözülmeli.
HAYVANLARIN KESİLMESİYLE ET ÜRETİMİNİ ARTIRIYOR
“Çiftçilerin beklenen yüksek girdi ve üretim maliyetleri nedeniyle sürülerini tasfiye etmeye devam etmesiyle, 2026 yılında sığır eti üretiminin hafifçe artarak 1,8 milyon tona ulaşması tahmin edilmektedir.
“Düşük yerli üretim nedeniyle 2026 yılında sığır eti ithalatının yüzde 7,6 artarak 70 bin tona ulaşması tahmin edilmektedir.”