10 Mayıs 2024 Cuma
İstanbul 18°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Arıların peşinde diyar diyar: Ayçiçek balı için Tekirdağ’dalar

Yalova'nın Çınarcık ilçesinde kestane balı üretimi yapan Hakan ve Adem Gündüz kardeşler, Yalova’nın ardından Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde ayçiçeği balı üretti.

Arıların peşinde diyar diyar: Ayçiçek balı için Tekirdağ’dalar
A+ A-

Gündüz kardeşler, en iyi bala ulaşmak için arılarıyla Türkiye'nin dört bir yanına yolculuk yapıyor. 1950 yılında dedeleri Ali Gündüz'ün başlattığı, babaları Vasfi Gündüz'ün devam ettirdiği arıcılığı bir miras gibi alıp sürdüren iki kardeş, Yalova başta olmak üzere mevsimine göre İç Anadolu, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde arıcılık yapıyor.

Muğla Üniversitesi Arıcılık Bölümü mezunu ve aynı zamanda Türkiye Arıcılık Vakfı Başkan Yardımcısı Hakan Gündüz, dedelerinin 1950 yılında Ordu'da fazla tarım alanı olmaması nedeniyle arıcılığa başladığını söyledi. Kendisi ve kardeşinin üç kuşak arıcı olduğunu belirten Gündüz, "Dedem ve babam arıcıydı. Ben de arıcıyım. Karadeniz sarp ve ormanlık bir bölge. Fındığın çok olduğu, tarımın fazla olmadığı bölgede geçim sıkıntılı olduğu için yan dallara yönelmişler ve arıcılığa başlamışlar. İlk seyyar arıcılığımızda 1956 yılında Sivas'a gidilmiş. O günden bugüne o arıcılığı biz de yapıyoruz" dedi.

‘ARI OLMAZSA HAYAT DA TARIM DA OLMAZ’

Gündüz, şöyle devam etti:

"1988 yılına kadar doğuda arıcılık yaptık. 1988 yılında Yalova'ya göç ettik ve babam artık Marmara Bölgesi'nin arıcılığını yapmak istediğini söyledi. 1988 yılından beri kestane balı üretimi yapıyoruz. Bunun haricinde arı grubumuz kalabalık olduğu için Eskişehir, Ankara ve Çankırı'ya arılarımızı taşıyoruz. Mevsimi takip ettiğimiz için ayçiçeğine de gidiyoruz. Eylül ayı gibi çam bölgelerinde çalışıyoruz."

Arı kovanları arasında çalışmaya başladıkları andan itibaren günlük yaşamın stresinden uzaklaştıklarını ve arı vızıltısının kendilerine terapi gibi geldiğini vurgulayan Gündüz, "Arı olmazsa tozlaşmanın yüzde 70'i olmuyor. Arı olmazsa hayat da tarım da olmuyor" dedi.

‘10 GÜNDÜR BURADAYIZ’

Çınarcık'taki mesaisinin ardından Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesi Uzunhacı Mahallesi'ne gelen Adem Gündüz, burada ayçiçeği balı üretimine başladı. Tekirdağ'a 700 kovan getirdiklerini anlatan Gündüz, "Tekirdağ'da ayçiçeği balını aldıktan sonra sezon bitecek. Tekirdağ bizim için verimli oluyor. Arı burada kendini ballamış oluyor ve bizim de masrafımız azalıyor. Sağım yaptığımız için 10 gün burada kalacağız. Arılarımızı buraya bıraktık. Diğer taraftan da bal sağımı yapacağız" dedi.

Kaynak: AA
Yalova Ayçiçeği iç anadolu Akdeniz Ege Marmara çınarcık ali gündüz muğla üniversitesi hakan gündüz arı