16 Mayıs 2024 Perşembe
İstanbul 12°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Balıkesir'in lezzeti Norveç'te ödül aldı! Bakın Kirli Hanım Peyniri nasıl görünüyor

Balıkesir'in lezzeti Norveç'te ödül aldı . Norveç’te düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Balıkesir’in 'Kirli Hanım Peyniri', bronz madalya alarak önemli bir başarıya ulaştı.

Balıkesir'in lezzeti Norveç'te ödül aldı! Bakın Kirli Hanım Peyniri nasıl görünüyor
Balıkesir'in lezzeti Norveç'te ödül aldı! Bakın Kirli Hanım Peyniri nasıl görünüyor

Yüzyıllardır geleneksel olarak Balıkesir’in Gömeç, Burhaniye ve Ayvalık ilçelerinde üretilen peynir nefaseti, lezzeti ve adıyla dikkatleri çekiyor. Kirli Hanım Peyniri'ni üretmek için yaklaşık bir yıl emek harcanıyor. Her yıl dünyanın en iyi peynirlerinin sahne aldığı yarışmaya bu yıl 43 ülkeden 4 bin 502 peynir katıldı. 50 çeşit peyniri ile Balıkesir’de Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonu ile bu yarışmaya katıldı. Yarışmaya katılan Kirli Hanım Peyniri dereceye girerek bronz madalya almayı hak etti.

BALIKESİR'İN LEZZETİ NORVEÇ'TE ÖDÜL ALDI!

BALIKESİR'İN LEZZETİ NORVEÇ'TE ÖDÜL ALDI

Yüzyıllardan bu yana Edremit Körfezi'nde Gömeç, Burhaniye ve Ayvalık ilçelerinde üretilen Kirli Hanım Peyniri nefaseti, lezzeti, asiditesi ve ismiyle de dikkatleri çekiyor.

Soğuk hava zincirine ihtiyaç duymadan uzun yıllar saklanabilen ve eskidikçe değerli hale gelen Kirli Hanım Peyniri’ni yıllar sonra tekrar aslına uygun olarak üreten Mehmet Özgü Manisalı şu sözleri söyledi:

“Kirli Hanım Peyniri unutulmaya yüz tutmuş Türk peynirlerinden bir tanesidir. Körfezin, Burhaniye, Gömeç, Ayvalık bölgesinde yapılan peynirlerindendir. Uzun yıllar bekletilebilen, buzdolabının kullanılmadığı zamanlarda üretilmiş, kirli, hanımımın peyniri anlamına gelen bir peynirdir. Uzun süre yıllandırılabilen, nefaseti, tadı, lezzeti diğer peynirlere göre biraz daha farklı olan bir peynirimizdir”

KİRLİ HANIM PEYNİRİ

KİRLİ HANIM PEYNİRİ

Kirli Hanım Peynirini yıllar sonra tekrar üreten Manisalı, “Peyniri, diğer peynirlerden farklı kılan özelliklerden bir tanesi sadece haziran, temmuz, ağustos aylarında üretilmesi ve güneşte bekletilmesi. Önce tuz ile ovalanıyor peynir 7-8 gün. Daha sonrasında güneşte ve rüzgarda bekletiliyor. Bu bölgenin en yüksek rüzgar tipi poyraz. Poyraz rüzgarında yaklaşık bir ay civarında bekletildikten sonra fırınlanıyor. Şu anki halini almış oluyor. İçerisindeki suyu ve nemi attığı için peynirin bozulma ihtimali kalmamış ve uzun yıllar bekletilebilen bir peynir oluyor” dedi.

balıkesir peyniri

Kirli Hanım Peyniri'nin nasıl tüketileceğini anlatan Mehmet Özgü Manisalı, “Nefaseti yüksek olduğu için, koyun sütünden yapılıyor. Bekletilmiş peynirler her zaman nefaseti yüksek olduğu için tadı, lezzeti, asiditesi yüksek olduğu için kokusu da biraz daha farklı oluyor. Beyaz peynir gibi sabah bol bol kesip tüketilebilecek bir peynir değil. İnce ince kesilip, daha sonrasında üzerine zeytinyağı ve nar ekşisi döküldükten sonra hem sabah kahvaltılarında, hem de meze olarak tüketilebilir” diye konuştu.

Kaynak: İHA
Balıkesir Kirli Hanım Peyniri