Yandex
16 Temmuz 2025 Çarşamba
İstanbul 29°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Bayburt'ta üretiliyor! Ramazan ayının aranan lezzeti! Yapımı saatlerce sürüyor dakikalar içinde tüketiliyor

Bayburt'ta üretiliyor! Ramazan ayının aranan lezzeti! Yapımı saatlerce sürüyor dakikalar içinde tüketiliyor... Bayburt’ta Ramazan ayının aranan lezzetlerinin başında tel helvası geliyor. Helvanın yapımı 2.5 saat sürüyor.

Bayburt'ta üretiliyor! Ramazan ayının aranan lezzeti! Yapımı saatlerce sürüyor dakikalar içinde tüketiliyor

Bayburt’un yöresel lezzetlerinin başında gelen tel helvası Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmesi. Peki tel helvası nasıl yapılıyor, yapımı ne kadar sürüyor? İşte haberin ayrıntıları...

Bayburt’ta Ramazan ayının aranan lezzetlerinden tel helvasının yapımı saatlerce sürüyor dakikalar içinde tüketiliyor.

YAPIMI 2.5 SAAT SÜRÜYOR

Kol kuvveti ile yapılan ve en az 6 kişinin bir araya gelmesiyle çekilen tel helva, 2.5 saate kadar çıkan bir sürede çekiliyor ve büyük bir emek istiyor.

Bayburt'ta üretiliyor! Ramazan ayının aranan lezzeti! Yapımı saatlerce sürüyor dakikalar içinde tüketiliyor - Resim : 1

DAKİKALAR İÇERİSİNDE TÜKETİLİYOR

Yöresel lezzet için bir araya gelen köy sakinleri; türküler ve maniler eşliğinde asırlık gelenek olan tel helvası çekimini yapıyor. Eksi 20 dereceyi bulan havada, bin bir zahmetle saatlerce yapılan tel helvası dakikalar içinde tüketiliyor.

Bayburt'a 42 kilometre uzaklıkta bulunan Başçımağıl köyü sakinleri asırlık gelenek için toplandı. Yıllardır tel helvası için köyde organizasyon yapan köy sakinlerinden Tunay Mutlu, geleneği unutturmamak için elinden geleni yapıyor.

Bayburt'ta üretiliyor! Ramazan ayının aranan lezzeti! Yapımı saatlerce sürüyor dakikalar içinde tüketiliyor - Resim : 2

Un, yağ, şeker ve limon suyundan elde edilen tel helvası yapımında ilk önce su ve şeker saatlerce soba üzerinde kaynatılıyor. Daha sonra limon suyu kaynayan şekere katılıyor, kıvam alması sağlanıyor. İşin inceliği ise burada başlıyor.

BAYBURT'UN VAZGEÇİLMEZ TATLISI

İyice yağlanan tepsinin üzerine dökülen şeker, kar üzerinde soğutulup, çıkarılarak elde bir güzel yoğuruluyor, top haline getiriliyor. Top halindeki şeker ardından sini üzerine alınarak, kavrulmuş un üzerinde köy sakinleri tarafından dört bir elden çekiliyor.

Bu aşamada hep bir ağızdan türküler söyleyen köy sakinleri ise günün yorgunluğunu bu şekilde atıyor. Çekilen tel helvası iftardan sonra Bayburt’un vazgeçilmez tatlısı olarak tüketiliyor.

Bayburt tel helva