27 Mayıs 2024 Pazartesi
İstanbul 16°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Beyaz et sektörü bu yıl büyüyecek

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Naci Kaplan, beyaz et sektörünün bu yıl yatırımlarını ve büyümesini sürdürmeyi hedeflediğini belirtti.

Beyaz et sektörü bu yıl büyüyecek
A+ A-

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) kümes hayvancılığı verilerine göre, geçen yıl bir önceki yıla göre tavuk eti üretimi yüzde 3,7, kesilen tavuk sayısı yüzde 5,7, hindi eti üretimi yüzde 11,3 azaldı. Söz konusu üretim verileri, Aralık 2023 döneminde de bir önceki yılın aynı dönemine göre düşüş gösterdi. BESD-BİR Başkanı Naci Kaplan, 2019-2023 yıllarındaki üretimin, salgın dönemi kısıtlamaları ve işletmelerin kapanmasından dolayı azaldığını belirterek salgın etkilerinden arındırıldığında 2021'de üretimin yüzde 5'e yakın arttığını, bu artışın 2022'de de artarak devam ettiğini, 2023'te ise üretimde azalış yaşandığını aktardı. Yıl içinde Kurban Bayramı döneminde yaşanan talep düşüşü nedeniyle üretimin azaldığına işaret eden Kaplan, yaz aylarında turist sayısının, piknik döneminde de mangal kullanımının artmasına bağlı olarak artan tüketimi karşılamak için yeniden üretim planlaması yapıldığını anlattı. Kaplan, mesire yerlerindeki mangal yasakları ile ihracattaki azalışa dikkati çekerken bu nedenlerle oluşan arz fazlasının, yeniden üretim planlaması yapılmasına neden olduğunu söyledi. Kaplan, tüm bu nedenler dolayısıyla beyaz et piyasasında dengesiz üretim eğilimleri yaşanabileceğini ifade etti.

AR-GE YATIRIMLARI

Sektör olarak 90'dan fazla ülkeye ihracat yaptıklarını kaydeden Kaplan, 2022 yılında 647 bin ton olan ihracatın, 2023 yılı sonunda 495 bin tona gerilediğini bildirdi. Kaplan, ihracattaki gerilemeye, ülkede yaşanan kuş gribinin etkileri ve dünya fiyatlarıyla rekabet edilememesinin neden olduğunu aktardı. Kaplan, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün, gelecek 10 yıl içinde piliç etinin en fazla üretilen protein kaynaklı gıda olmaya devam edeceğine ilişkin öngörüsünün, Türkiye için de geçerli olduğunu vurguladı.

MEHMET CAN TOPTAŞ - AA
TÜİK Beyaz et