15 Mayıs 2024 Çarşamba
İstanbul 14°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Bu tartışma aile dağıtır: Turşu limonla mı yapılır sirkeyle mi? Cevabını halk verdi

Ülkemizin en uzun tartışmalarından biri olan “Turşu limonla mı yapılır sirkeyle mi?” sorusuna nihayet bir yanıt geldi. Yapılan bir araştırmada katılımcılara turşuyu hangi malzemeyle yaptıkları soruldu. Sonuçlar sizi çok şaşırtacak…

Bu tartışma aile dağıtır: Turşu limonla mı yapılır sirkeyle mi? Cevabını halk verdi

Turşu, geleneksel Türk mutfağının adeta vazgeçilmezi. Birçok yemek turşuyla birlikte servis edilerek sofralara taşınıyor. Genellikle sonbahar aylarında kurulan turşular, kış boyunca yemek masalarının baş tacı olarak tüketiliyor. Turşu ile ilgili gelenekselleşmiş bir diğer şey ise onun hangi malzemeyle yapılması gerektiğine dair tartışmalar.

En popüler Yeşilçam filmlerinden olan Neşeli Günler’de Adile Naşit ile Münir Özkul’un ikonik sahnesinde de aynı tartışmayı görüyoruz. Peki bu soruya doğru bir yanıt vermek mümkün mü? Turşu limonla mı yapılır yoksa sirkeyle mi? Yapılan bir araştırma tüm bu sorulara yanıt veriyor. İşte turşu tartışmasının geldiği son nokta…

Bu tartışma aile dağıtır: Turşu limonla mı yapılır sirkeyle mi? Cevabını halk verdi - Resim : 1

TURŞU ANKETİ

Turşunun nasıl yapılacağı tartışması geleneksel bir hâl almışken Areda Piar isimli araştırma şirketi tarafından yapılan anket sonucunda Türk halkının %75,9 gibi bir çoğunluğunun turşuyu sirkeyle hazırladığı ortaya çıktı. Kalan %24,1’lik kısım ise turşuyu limonla tercih ediyor. 1100 kişinin katılımıyla gerçekleşen araştırmada kış hazırlıklarının büyük bir çoğunluğunu turşu kurmanın oluşturduğu görülüyor. Öyle ki katılımcıların %18,4’ü turşu, %11,6’sı tarhana, %10,9’u reçel ve %10,8 biberli domates yaparak kış hazırlıklarını tamamlıyor.

Bu tartışma aile dağıtır: Turşu limonla mı yapılır sirkeyle mi? Cevabını halk verdi - Resim : 2

TURŞUNUZU KENDİNİZ YAPIN

Yapılan araştırmada vatandaşların turşularını kendileri mi yaptıkları yoksa hazır mı satın aldıklarına dair sonuçlar da ortaya çıktı. Katılımcıların %65,1’lik kısmı turşusunu kendi kurduğunu kalan %13,2’lik kısmı turşucudan satın aldığını, %11’i marketten temin ettiğini ve %5,7’si ise bir tanıdığından aldığını belirtti. Bu durumda katılımcıların çoğunun turşuların kendi yaptıkları anlaşıldı.

Bu tartışma aile dağıtır: Turşu limonla mı yapılır sirkeyle mi? Cevabını halk verdi - Resim : 3

Araştırmacının sonuçları arasında oldukça şaşırtıcı bilgiler de var. Katılımcılara şalgam suyu ve turşu suyu arasında bir tercih yapmaları istendi ve vatandaşların %64,1’i turşu suyunu daha çok tercih ettiklerini belirtti. Öte yandan “Turşunun yanına en çok ne yakışır?” sorusuna ise %52,7’lik bir kısım kuru fasulyeyi tercih etti.

Özellikle kış aylarında hemen hemen her gün turşu tükettiklerini belirten katılımcılardan %35,1’i iki günde bir turşu tükettiğini, %27,2’si ise haftada bir turşu tükettiklerini belirtti. Turşunun en iyi yapıldığı yer konusunda da katılımcıların dörtte biri İç Anadolu cevabında hemfikir.

Turşu Yeşilçam Münir Özkul