15 Mayıs 2024 Çarşamba
İstanbul 16°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Bunları uygularsanız bakliyatlar bir daha gaz yapmayacak! Kaynayan suyuna bir kaşık ekliyoruz…

Lezzetli bakliyat yemekleri sofraların olmazsa olmazlarından. Ancak bakliyatları doğru şekilde pişirmek ve gazını azaltmak çok önemli bir aşama. Belli noktalara dikkat ederek sindirimi kolay ve lezzetli bakliyat yemekleri hazırlamanız mümkün. İşte bakliyatların gazını azaltan o yöntemler...

Bunları uygularsanız bakliyatlar bir daha gaz yapmayacak! Kaynayan suyuna bir kaşık ekliyoruz…

Türk mutfağının birbirinden lezzetli yemeklerini yaparken kullanılan bakliyatlar içeriğindeki oligosakkarit maddesi sebebiyle gaz yapabiliyor. Sindirim enzimlerinin bu maddeleri parçalamada yetersiz kalması da gaz oluşumuna sebep oluyor. Birçok kişi kuru fasulye ve nohut gibi baklagillerin tüketiminden sonra gaz probleminden yakınıyor. Siz de yemek sonrası gaz oluşumundan şikâyetçiyseniz endişelenmeyin. Birkaç yöntem kullanarak lezzetli bakliyat yemeklerinizin tadını çıkarabilirsiniz.

Suda bekletme

Nohut veya fasulye fark etmez. Ertesi gün hangi bakliyat ile bir yemek yapacaksanız bakliyatı önceki gece suda bekletmelisiniz. Bakliyat dolu kaba koyduğunuz su ılık veya sıcak olabilir. Pişireceğiniz bakliyatları bir kaba alıp üzeri geçene kadar su koymanız bu işlem için yeterli. Arada suyu değiştirebilirsiniz.

Ekstra kaynatma

gazazalticiyöntem2

Ertesi gün suda beklettiğiniz bakliyatları süzüp bir tencereye alın. Üzeri biraz geçene kadar su ile doldurun ve kaynatın. Suyun üzerinde köpük oluşursa bunları kaşık ile alın. Kaynatma işleminden sonra suyu süzün ve bakliyatları yıkayın. Sonrasında bakliyatları yemeğinizi yaparken kullanabilirsiniz.

Karbonat eklemek

Bakliyatlarınızı kaynatırken karbonat eklemek de gazını azaltma yöntemleri arasında yer alıyor. Bu yöntem bakliyatların daha çabuk yumuşamasını ve hızlı pişmesini de sağlıyor. Ancak karbonat eklenmesi besin değerini azaltabildiği için daha az tercih ediliyor.

Kimyon eklemek

Bakliyat yemeklerini pişirirken içine kimyon eklemek de gaz oluşumunu azaltır. Kimyon sayesinde yemekten sonra oluşabilecek bağırsak ağrılarını önleyebilirsiniz. Bu baharatı kullanarak sindirimi daha rahat olan bakliyat yemekleri hazırlamanız mümkün. Ortalama bir tencere yemeğe yaklaşık 1 çay kaşığı kimyon ekleyebilirsiniz.

Patates kullanmak

Fasulye ve nohut pişireceğiniz zaman yemeğin içine patates koymak da gaz azaltıcı yöntemler arasında. Bunun için bir patatesi soyup dörde bölün ve yemeğin içerisinde ekleyin. Yemek piştiğinde ise hemen çıkartın. Patatesi yemek içinde bekletmeyin.

Patates