Çadır, uyku tulumu, konut, uçak bileti... Deprem fırsatçıları vurgun peşinde: Fiyatları yüzde 100 arttırdılar
İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından çadır, uyku tulumu, deprem çantası, powerbank ve termos gibi afet durumlarında kritik öneme sahip ürünlerin fiyatlarında 2,5 kattan fazla artış meydana geldi. Öte yandan kira ve konut fiyatlarında da yüzde 8 ila yüzde 10’luk yükseliş yaşandığını belirtildi.


İstanbul’da Silivri merkezli yaşanan 6,2 büyüklüğündeki deprem, vurgun peşindeki "deprem fırsatçılarını" da gözler önüne serdi. Vatandaşlar, çadır, fener, acil yardım malzemeleri için e-ticaret sitelerine akın ederken, fırsatçılar fiyatları yüzde yüz arttırdılar. Çadır satışlarında 5,5 kat, uyku tulumu satışlarında ise 2,5 katlık artış yaşandı.
FİYATLARI ŞİŞİRDİLER
Yeni Şafak'ın haberine göre; Deprem sonrası vatandaşların sıklıkla kullandığı çadır, fener, acil yardım uygulamaları dahil pek çok ürünün fiyatına zam geldi. E-ticaret üzerinden doğal afeti fırsat bilen satıcılar çadırlara bir günde 500 lira ila 5 bin lira arasında zam yaptı. Depremde ilk akla gelen ilk yardım setleri ve el fenerleri de zamlardan etkilenen ürünler arasında yer aldı. İlk yardım setlerinde yapılan zam yüzde 100’ü buldu. En çok sorgulanan ürünler arasında yer alan ve 22 nisan günü 219 liraya satılan deprem çantası, depremin ardından 389,5 liraya satışa sunuldu.
UÇAK BİLETİNE TAVAN FİYAT
Yaşanan depremin ardından uçak biletlerine gün içerisinde yüzde bine varan zamların gelmesi de dikkat çekti. Deprem öncesinde 800 ila 1.000 lira arasında olan İstanbul-Ankara uçak biletlerinin fiyatı 8 bin 859 liraya kadar yükseldi. Türk Hava Yolları, Pegasus ve AJet İstanbul depreminin ardından İstanbul varışlı ve kalkışlı tüm yurt içi seferlerinde tavan fiyat belirledi. İlk gün tavan fiyat 1.750 lira oldu. Son olarak THY dün rakamı 2.850 liraya yükseltti.
KONUTTA FİYATLAR UÇTU
Türkiye Gazetesi'nden Cevdet Fırat Aydoğmuş'un haberine göre; ise depremin ardından bazı vatandaşların farklı şehirlere akın etmesi, konut ve kira fiyatlarını tırmandırdı. Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) ve Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, deprem sonrası emlak sektöründe yaşanan haksız fiyat artışlarına tepki gösterdi. Depremin ardından Ankara’da kira ve satış fiyatlarında yüzde 8 ila yüzde 10’luk yükseliş yaşandığını belirten Akçam, ev fiyatlarının yükselmesini ‘fırsatçılık’ olarak nitelendirdi.
Akçam, “Ev sahiplerinin toplumsal dayanışma ruhuna uygun hareket etmeleri büyük önem taşıyor. Fırsatçı ev sahipleri, emlak danışmanlarını aramasın” çağrısında bulundu. Deprem gibi olağanüstü dönemlerde toplumsal dayanışmanın, birlik ve beraberliğin önemli olduğuna vurgu yapan Akçam, “Yaşanan felaketin ardından bazı ev sahiplerinin, vatandaşlarımızın zor durumlarından faydalanmaya çalıştığını üzülerek görüyoruz. Özellikle Ankara’da göç beklentisi nedeniyle kira ve satış fiyatlarında yapılan haksız artışlar bizleri derinden üzdü” dedi.
İDARİ YAPTIRIM UYGULANACAK
Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan ise bakanlık olarak deprem sonrasında emlak sektöründe vatandaşlar aleyhine gelişebilecek tüm durumları yakinen takip ettiklerini ve vatandaşların mağduriyetine sebep olacak uygulamaları engellemek maksadıyla aralıksız şekilde çalışmaya devam ettiklerini ifade etti.
Gürcan, “Deprem gibi olağanüstü dönemlerde toplumsal dayanışmanın, birlik ve beraberliğin önemi her zamankinden daha fazladır. Bu hassas dönemde işletmelerimiz ile birlikte tüm vatandaşlarımızın toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmesi büyük önem arz etmektedir. Bu süreçte vatandaşlarımızın zor durumundan faydalanma amacı taşıyan, fırsatçılık olarak nitelendirilebilecek hiçbir tutum ve davranışa kesinlikle göz yumulmayacaktır. Bu çerçevede, İstanbul’da yaşanan deprem sonrasında fiyat artışı gerçekleştirilen satılık ve kiralık taşınmaz ilanlarına ilişkin bilgiler ilan platformlarından temin edilmekte olup haksız fiyat artışı yaptığı tespit edilen tüm gerçek ve tüzel kişiler hakkında gerekli idari yaptırımlar kararlılıkla ve gecikmeksizin uygulanacaktır” açıklamasında bulundu.