Çilekte üretim artıyor ama verim yok
Antalya Ticaret Borsası (ATB), Antalya Tarım Konseyi (ATAK) ve Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen ve 4 gün süren Çilek e-Çalıştayı’nın sonuç raporu açıklandı. 8 oturumda tamamlanan 10 farklı üniversiteden öğretim üyelerinin katıldığı ve 24 bildirinin sunulduğu çalıştaya, Azerbaycan, Polonya, ABD, Katar, Rusya, İngiltere, İtalya, Güney Kore, Bosna Hersek, Kamerun’dan da katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.
DÜNYADA 18. SIRADA
Çileğin üretim miktarının dünyada ve Türkiye’de her geçen gün arttığı belirtilen raporda, 2019 yılında 396 bin 401 hektar alanda 8 milyon 885 bin ton çilek üretilirken, Türkiye’de 2020 yılında 179 bin 777 dekar alanda 546 bin 525 ton çilek üretildiği kaydedildi. Rapora göre, 2021 yılında üretimimizin 655 bin 830 tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Raporda, Türkiye çilek üretim miktarında dünyada 4’üncü sırada, üretim alanı bakımından 6’ncı sırada, dekar başı verim bakımından ise dünyada 18’inci sırada yer aldığına dikkat çekildi. Raporda, çileğin besin değerlerinin, C vitamininin, kanseri önleyen ellajik asit içeriğinin yüksek olması nedeniyle tüketiminin artırılması gerektiği vurgulandı. Modern ıslah yöntemlerinin kullanılmasıyla yeni çeşitlerin elde edildiği kaydedilen raporda, binden fazla yeni çeşit olduğu belirtildi.
YÜZDE OTUZ ARTIRACAK
Çilek veriminin ülkemizde düşük olduğu vurgulanan çalıştayın sonuç raporunda, ekolojik koşullara, yetiştirme koşulları, çeşit, kültürel işlemlere göre üretimi değişen çileğin bilinçli yetiştiricilik, modernize imkanların artırılması ve topraksız tarım imkanları ile artırılabileceğine dikkat çekildi. Raporda, “Ülkemiz çilek yetiştirilen alanlarda sadece dekara 1 ton verim artışı, üretim miktarımızı yüzde 30 artıracaktır. Bu nedenle birim alan verimini artırıcı tedbirler ve uygulamalar üzerinde durulmalıdır.” denildi.
ÜRETİCİLERİ TEKNİK YÖNDEN DESTEKLEYELİM
Rapora göre, dünya çilek üretiminde 4’üncü sırada olan Türkiye, daha kaliteli ve verimli çilek yetiştirme ve ihraç etme potansiyeline sahip. Yerli çilek çeşit ıslahına destek verilmesi gerektiği kaydedilen raporda, “Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜBİTAK kurumlarının bu alanda destek sağlaması gerekmektedir.” ifadesine yer verildi. İhracata yönelik yapılan üretim planlamalarında öncelikle dış pazar ve dış pazarın istediği çeşit araştırması yapılması gerektiği kaydeden raporda, çilek üreticilerinin teknik yönden desteklenmesi, yılda en az iki kez de çiftçi günleri yapılarak üreticilere bölge için en uygun çeşit seçimi tavsiyesi yapılması önerildi.
ÇİLEKTE İŞSİZLİK YOK İŞÇİSİZLİK VAR
Son dönemde çilekte topraksız tarımla ilgili tekniklerin geliştirildiği kaydedilen raporda, topraksız tarımla iklim koşulları uygun fakat toprak koşulları uygun olmayan alanlarda çilek yetiştirilebileceği belirtildi.
Çilek yetiştiriciliğinin istihdama katkısına da dikkat çekilen raporda, “Sektörde, işsizlik yok, işçisizlik vardır. O nedenle kırsal kalkınmada çilek yetiştiriciliği, hem küçük aile işletmeciliğini teşvik ederken, hem kadın çiftçi örgütlenmesi, hem de kırsaldan göçü de engelleme potansiyeline sahiptir.” denildi.
'ÇİFTÇİ BORÇLARINDA FAİZLER SİLİNSİN'
Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, kuraklık ödemelerinin bir an önce yapılmasını istedi. Çiftçilerin girdi maliyetleri nedeniyle zor günler yaşadığının altını çizen Çoban, “Hububat üretimi yaparak geçinmeye çalışan çiftçimiz, yaşanan kuraklıktan en çok etkileneneler arasında. Yapılan ekspertiz çalışmasında Kangal bölgemizde hasar oranının yüzde 70’leri bulduğu belirlendi. Girdilerde yaşanan yüzde 250’ye yakın fiyat artışları, üretim yapmaya engel olurken kuraklığın üzerine eklenmesi ile çiftçimiz neredeyse yaptığı üretimden hiç kâr elde edemedi. Hal böyle olunca çiftçilerimiz de üretim yapmaktan vazgeçmeye başlamıştır.” dedi.
Geçen yıl yapılması beklenen sertifika desteklemelerinin de yapılmadığına dikkat çeken Çoban, “Üretici üretimden el çekerse ülkemizde ciddi sorunlar yaşanacaktır. Bunun olmaması için çiftçilerimize verilecek desteklemelerin yapılması, borçların da faizinin silinerek 5 yıl vade yapılmasını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Çoban, Sivas milletvekillerinden konuyu TBMM gündemine taşımasını beklediklerini belirterek, “Milletvekillerimiz, çiftçilerimizi ve odalarımızı ziyaret ederek ayrıntılı bilgi alsınlar. Konuyu meclis gündemine taşısınlar. Bizler de, vekillerimiz her zaman yanımızda diyebilelim. Vekillerimizi bu zorlu süreçte yanımızda görmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.