Yandex
05 Aralık 2025 Cuma
İstanbul 10°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Cumhuriyetin ilk yıllarından beri üretiliyor! Türkiye'de beşinci sırada

Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana kaşar peyniri Kars'ta yapılıyor. Hayvancılığın yaygın yapıldığı ve peynir üretiminde Türkiye'de ilk beşinci sırada bulunan Kars'ta, yılda yaklaşık 680 bin ton süt işleniyor.

Cumhuriyetin ilk yıllarından beri üretiliyor! Türkiye'de beşinci sırada
Hem ülkede hem de dünyada biliniyor
A+ A-

Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana kaşar peynirinin yapıldığı Kars'ta, geleneksel yöntemler korunarak modern tesislerde tescilli peynir üretilmeye devam ediliyor. Dünyada da bilinen gravyer ile kaşar başta olmak üzere çeşit çeşit peynirin yapıldığı kentte, üretim yapan 58 işletme bulunuyor.

Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Bozan, Kars'ta üretilen coğrafi işaretli kaşar ve gravyer peynirinin hem ülkede hem de dünyada bilindiğini söyledi.

Cumhuriyetin ilk yıllarından beri üretiliyor! Türkiye'de beşinci sırada - Resim : 1

KAŞAR ÜRETİMİNDE TÜRKİYE'DE İLK BEŞTE

Kent genelinde peynir üretiminin artarak devam ettiğini ve kapasiteyi de artırmayı hedeflediklerini ifade eden Bozan, şöyle konuştu:

"Kars'ta 58 süt işleme tesisimiz bulunmakta, bunun 40 tanesi sanayi bölgesinde hizmet vermektedir. Yılda yaklaşık 680 bin ton süt işlenmektedir. Bu tesislerde bunun 350 bin tonu kaşar ve gravyer yapımında kullanılmaktadır. Yılda yaklaşık 18 bin 100 tona yakın kaşar üretimi var. Aslında kapasitemiz 100 bin ton. Yüzde 100 kapasiteyi kullanamama nedenimiz coğrafi şartlar. Kış şartlarından dolayı kaşar ve gravyer üretiminde biraz sıkıtılar var. Bununla ilgili de çalışmalarımız olacak. Kapasiteyi arttırmak için de çalışmalarımız devam ediyor."

Cumhuriyetin ilk yıllarından beri üretiliyor! Türkiye'de beşinci sırada - Resim : 2

Bozan, Kars'ın yüksek rakımlı mera ve yaylalarında otlayan hayvanların sütünden elde edilen peynirlerin daha lezzetli olduğunu belirterek, kaşar üretiminde Türkiye'de beşinci sırada olduklarını dile getirdi.

Peynir üreticisi Çağdaş Koçulu da kaşar peyniri üretiminin püf noktalarından bahsederek, "Kullandığımız tuz da çok önemli, kaya tuzu kullanıyoruz. Mayanın şırdan maya olması gerekiyor. Son aşamada peynirleri kuzey rüzgarı alan depolarda olgunlaştırıyoruz. Kuzey rüzgarları çok önemli, peynirin kabuğunu kurutmadan, içinin olgunlaşmasını sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA
Cumhuriyet peynir Üretim Kars Dünya