Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu: Üretiyoruz, ihraç ediyoruz ama zarar ediyoruz
Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, reel sektörün ayakta kalması ve istihdamın korunması için önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, KOBİ’lerin desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Maliye Bakanlığı, KOBİ'lere ve sanayicilere yönelik destekleyici mekanizmaları güçlendirmesi ve uygun koşullu finansman imkânları yaratması gerekiyor.” dedi.
‘ZARAR EDİYORUZ’
Reel sektörün ayakta kalması ve istihdamın korunması için önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Kasapoğlu, “Üretiyoruz, ihraç ediyoruz ama zarar ediyoruz. Üretimi önceliklendirmeli, sürdürülebilir sanayi ekosistemini, ekonomik programlarla desteklemeliyiz. Faizlerin hâlâ arttığı bu ortamda, üretim yapan için selektif krediler gündeme alınmalıdır. Üretimin sürdürebilirliği sağlanamazsa kalkınma hedeflerinden söz etmek mümkün değil. Planlananla uygulanan, söylenenle hissedilen arasındaki fark her geçen gün büyüyor.” değerlendirmesini yaptı.
KONKORDATO ALACAKLI FİRMALARI DA ÇIKMAZA SOKUYOR!
Daralmadan en çok etkilenen sektörlerin tekstil, inşaat ve metal sanayi olduğunu belirten Kasapoğlu, yılın ilk çeyreğinde konkordato sürecinde geçici mühlet kararı verilen işletme sayısının arttığını açıkladı.
Kasapoğlu, “Yılın ilk üç ayında en fazla konkordato başvurusunun tekstil sektöründen geldiği ifade ediliyor. Bu sürece giren firmalar en az 2 yıl boyunca belirsizlik içinde kalırken, özellikle tasdik kararının geç çıkması, alacaklıları da çıkmaza sokuyor. Adeta bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlı olan işletmeler, konkordato kararlarıyla birlikte yara alıyor. Bu durumun tedarikçiler, bayiler, lojistik firmaları ve diğer iş ortakları üzerinde yarattığı baskı görmezden gelinemez. Alacaklarını tahsil edemeyen bu işletmeler de finansal darboğaza giriyor, nakit akışları bozuluyor ve sonuç olarak kendi varlıklarını sürdürmekte zorlanıyorlar.” dedi.
GENÇLERİN ÜRETİMDE YER ALMALARINI TEŞVİK ETMELİYİZ
Son olarak Kasapoğlu, açıklanan işsizlik rakamlarının son 20 yılın en düşük seviyesini görmesine rağmen, imalat sanayindeki durumun pek iç açıcı olmadığını dile getirdi. Kasapoğlu, gençlerin üretime katılımını teşvik edecek girişimlere ivedilikle hız verilmesi gerektiğini savundu.