‘Devleti yanımızda görmek istiyoruz’
Kuraklık ve don Hatay’ı da vurdu. Ürünler gelişmedi. Bazı yerlerde hayvanlar için yem oldu. Üretici ise her şeye rağmen üretmekten yana. Ancak bitirilmeyen sulama altyapısı ve yetersiz destekler onlar için ciddi sorun. Aydınlık üreticinin taleplerini dinledi


Hataylı çiftçiler bu sene kuraklık, don ve girdi fiyatlarının yüksekliği yüzünden büyük sıkıntı yaşıyor. Üreticiler bölgedeki sulama altyapısının tamamlanmasını ve devlet desteklerinin artırılmasını istiyor.
Hatay’da 1 milyon 750 bin dönüm alanda tarım yapılıyor. Bunun 1 milyon yüz bin dönümü Amik Ovasında bulunuyor. Ovada ana ürün olarak buğday, arpa ve pamuk yetiştiriliyor. Kavun, havuç, soğan, patates gibi sebzeler de önemli gelir kapısı.
Bu sene tarım ürünlerini kuraklık vurdu. Ağaçlar ise don yüzünden meyve tutmadı. İl ve ilçe tarım müdürlükleri sahada inceleme yaparak zararları tespit ediyorlar. Durum daha netleşmedi ama zararın yüzde kırkın üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Belen Ziraat Odası Başkanı Selahattin Yalman, “Zararlar konusunda kesim sonuçlar elimizde yoktur. Sahada tarım müdürlüğü yetkilileri inceleme yapıyor ve zararı ortaya çıkaracaklar. Bizim tahminimiz yüzde kırkın üzerinde.” dedi.
Kumlu Ziraat Odasında yapılan toplantıda ise bölgedeki durum ele alındı. Ekili alanlarda hemen hemen kuraklık yüzenden ekilenlerin kuruduğu ancak sulanan yerlerde ekinin verimli ve biçilecek durumda olduğu tespit edildi. Ürünün gelişmediği yerlerde ise hayvanlara açılarak yem olarak tüketilmesi sağlanıyor.
‘ALTYAPI TAMAMLANSIN’
Hatay’da görüştüğümüz Ziraat Odaları Başkanları ve çiftçiler şu değerlendirmeyi yapıyor: “Felaket olduğu doğru ama önlem alınsa zarar bu kadar olmazdı. Kışın sular basıyor, yazın kuraklık yüzünden ürünlerimizi tarladan kaldıramıyoruz. Su baskınlarına karşı Devlet Su İşleri kanalları temizlese sıkıntı olmazdı.
Kuraklık meselesinde ise Reyhanlı Barajı ve diğer su projeleri tamamlansa, yine elektrik fiyatları üreticiye uygun fiyattan verilse, üretici kuyudan elektrikle su çekerek ihtiyacını ucuza karşılasa bu kadar sıkıntı olmaz. Elektrik çok pahalı olduğu için çiftçi tarlasını sulayamadı, işi yağmura bıraktı. Yağmur yağmayınca da ektiği ürünler kurudu. Kuyudan su çekerek sulayanların ürünlerinde ise hiçbir zarar meydana gelmedi.”
‘REYHANLI BARAJI BİTİRİLSİN’
- Kumlu Ziraat Odası Başkanı Bayar Eker:
“Don olayında erkenci ürün dediğimiz kayısı, nektari ve şeftaliyi tamamını kaybettik. Bizim bölgemizde buğdaya yüzde doksan zarar verdi. Bazı sulama imkânları olan çiftçilerimizin ürünleri biraz iyi ama verimin ne olacağı belli değil.
Geçenlerde bakan yardımcımız geldi, sahada inceleme yapacaklarını söylediler. Bizim çağrımız bu incelemelerin ve raporların bir an önce tamamlanmasıdır.
Pamuk ekimi yapan çiftçilerimiz, yağmur yağmadığından dolayı sulanmak zorunda kaldı. Bazı çiftçilerimiz damlama, bazıları salma ve bazıları damlama sistemi ile yeraltı sularını kullandılar. Bu sene pamuk ekimi ve sonrasında su sıkıntısı olacağı kesindir. Bundan önce 160 metreden su çıkarıyorduk, bu şimdi 180 metreye kadar indi. Bu nedenle Reyhanlı barajımızda su tutulması lazım, kanallarımızda suların akması lazım, yer altı sularının beslenmesi için bir an önce tedbirleri almak zorundayız. Hükümetimizden bir an önce yardım elini uzatmasını da bekliyoruz.
Devletimiz her ne kadar tohum yardımı yapmakta ise de bugün bankalardaki kredilerin yenilenmesi ve faizsiz şekilde ertelenmesini talep ediyoruz.”
‘İTHALAT DURDURULSUN’
- Reyhanlı Çukobirlik Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Cumali Kara:
“2015 yılında bitmesi gereken Reyhanlı Barajını bir türlü bitiremediler. Baraj bitse biraz rahatlayacağız. Diğer bir konu banka kredileri… Ziraat Bankası çiftçinin bankası değil mi, neden zorluk çıkarmaktadır? Sorunlarımız çok ama acil olarak dondan ötürü Ziraat Bankasının çiftçi borçları faizsiz ertelemesini istiyoruz.
Ayrıca elektrik borçlarının mahsul zamanı aylara yayarak tahsil edilmesini istiyoruz. Bizlere kolaylık gösterilsin ki üretelim. Kuraklık nedeniyle maliyetlerimiz de yüzde 15-20 oranında arttı.
Devlet buğday, pamuk, patates ve soğan ürünlerinde ithalatı durdurmalıdır. Vatandaş bir ay bunları pahalı yese ne olur? Yani sadece çiftçinin ürettiği yüzünden mi pahalılık oluyor, elektrik, su ve diğer girdiler pahalılık yaratmıyor mu? Neden hep üreticiye bedel ödettiriliyor? Neden hükümet diğer konularda halkı düşünmüyor? Hükümet oturup yeniden değerlendirmeli ve düşünmelidir. Devletimizi her alanda yanımızda görmek istiyoruz.”
‘FAİZ YÜKÜ KALDIRILSIN’
- Üretici Yusuf Çınar:
“Bu sene çiftçiler açısından kara bir yıl oldu. Ayrıca biz önce buğday ektik olmadı, daha sonra karpuz ekeceğiz ama halen kuraklık sürmektedir. Buğdayları kuraklık vurdu. Devletimizin bu milli serveti ilişkin bir çözümü olmalıdır. Tarımı sürdürmek hem çiftçinin hem de devletin kârınadır. Çiftçi buğday üretmez ise buğday sıkıntısı olacaktır. Zaten pamuğu ithal ediyoruz, kuraklıktan ötürü ürünler düşecektir.
Bugün girdiler zaten çok pahalıdır. Şeker gübresini giden sene kilosunu 8 liradan aldım, bu sene 13 liradır. Üre gübresini 12 liradan aldım, şimdi 21 lira. Mazot 35 liradan 45 liraya çıkmıştır. Çiftçi bu fiyatlar karşısında nasıl kazanç sağlayacaktır. Bakın her şeye yüzde 100 zam yapılıyor ama üç yıldır pamuk fiyatları aynıdır. Çiftçinin cebinde para yok, üretim yapmak için tüccara el açıyor. Ayrıca faizler de yüksektir. Çiftçi üretimi sürdürebilmesi için devletin desteğine ihtiyacı vardır. Devlet yetkililerimiz sesimizi duymalı ve tedbir almalı.”