Dünyanın karakutusuna yolculuk
‘Sefer kapsamında, ABD ile işbirliği dahilinde çok düşük frekans sinyal verileriyle yakın uzay gözlemleri yapabilen bir ölçüm istasyonu kuracağız. Gelecek dönemde ülkemize ait bir gemiyi de seferlerimizde kullanacağız...’


TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) yürütücülüğünde bu yıl 9’uncusu düzenlenen Ulusal Antarktika Bilim Seferi (TAE – IX) ekibi yola çıktı. 12 Mart’ta sona erecek sefer kapsamında; 16 Türk ve 4 yabancı olmak üzere toplam 20 araştırmacı 19 proje üzerinde bilimsel çalışmalar yürütecek. Proje birincisi üç lise öğrencisi, projelerini Antarktika’da test etme imkânı bulacak.
İstanbul Havalimanı’ndan ekibi uğurlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, çalışmalar hakkında şu ayrıntıları paylaştı:
243 BİLİMSEL ÇIKTI
“Bugüne kadar yürütülen kutup seferleriyle; 200’e yakın Türk bilim insanımız, kutup koşullarında 100’den fazla projeyi gerçekleştirme imkânı elde etti. 243 bilimsel çıktı ile 40 lisansüstü tez bu araştırmalar vesilesiyle üretildi.
7 GÜN 24 SAAT ESASLI ÇALIŞMA
“Türkiye olarak; meteoroloji, uydu konumlama, sismik, hava kalitesi ve aerosol izleme istasyonlarını kendi coğrafi konumumuza en uzak olan bölgeye, Antarktika’ya kurduk. Ülkemizde kutup çalışmalarını koordine etmek üzere 2019’da TÜBİTAK bünyesinde kurduğumuz Kutup Araştırmaları Enstitümüz; Antarktika’da sismik ve meteorolojik gözlem çalışmalarına 7 gün 24 saat devam ediyor.

20’DEN FAZLA ÜLKEYLE İŞBİRLİĞİ
“Kutup çalışmaları kapsamında; uluslararası arenada 20’den fazla ülkeyle işbirliği gerçekleştirdik. 13 ülkeden 22 araştırmacıyı seferlerimizde ağırladık. 27 Türk bilim insanımız da 9 farklı ülkenin uluslararası seferlerinde çalışmalarını gerçekleştirdiler. Bu çalışmalar sayesinde; Avrupa Kutup Kurulu, Antarktika Araştırmaları Bilimsel Komitesi, Ulusal Antarktika Programları Yürütücü Konseyi’ne tam üyelik sürecimizi başarıyla tamamladık. Antarktika Antlaşması Çevre Koruma Protokolü’ne taraf olduk.
TEST VE DENEYİMLEME
“Kutup seferlerimizde dünyanın en zorlu iklim koşullarına sahip Antarktika ve Arktik’te yerli ve milli teknoloji ürünlerimizi de test etme ve deneyimleme imkânı bulduk. ASELSAN’ın ürettiği telsizler ve röle istasyonları, bilim insanlarımızın sağlıklı bir iletişim kurmalarını ve emniyet içinde görevlerini icra etme imkânı sağladı. TÜBİTAK SAGE’nin üretmiş olduğu ‘Isıl Pil’, olası acil durumlarında enerji ihtiyacını karşıladı. Yerli İHA’larımız, en zorlu koşullarda bilim insanlarımızın çalışmalarını kolaylaştırdı.
TÜRK BİLİMSEL ARAŞTIRMA ÜSSÜ
“Ülkemizin kutup bölgelerindeki bilimsel varlığını güçlendirmek ve kalıcı kılmak amacıyla; bütün bu çalışmaları Antarktika’nın Horseshoe Adası’nda kuracağımız Türk Bilimsel Araştırma Üssü ile taçlandırmak istiyoruz.”