Dürümü 250 liraya çıktı! Çiğ köfte ithal oldu! Yerli üreticinin ürünü tarlada çürüyor
Atıştırmalık ürünlerin başında gelen çiğ köfte artık ulaşılmaz hale geldi. Çiğ köftenin yapımında kullanılan ürünler ithal ediliyor. Tarımda dışa bağımlılık arttı artık çiğ köftenin marulu, biberi, bulguru, yağı ithal oldu... Yerli üreticinin ürünü ise tarlada çürüyor!


Tarımda artan dışa bağımlılık ve ithal girdi maliyetleri yanında yüksek enflasyon, işçilik ücretlerindeki artış, akaryakıt, enerji ve nakliye ücretlerindeki yüksek zamlar pek çok üründe ithalatı daha cazip hale getirirken, milli yiyeceklerimizden çiğ köfte bile ithal girdilerle erişilmez hale geldi. Etsiz çiğ köftenin dürümü 250 liraya etli çiğ köftenin 250 gramlık porsiyonu 350 TL'den satılıyor. Üreticinin ürünü tarlada çürümeye mahkum edildi.
ÇİĞ KÖFTENİN DÜRÜMÜ İTHAL OLDU
Dürümü 250 TL’ye yükselen etsiz çiğ köftenin biberi İran’dan, yanındaki marulu Nil nehri kıyılarında yetiştirilerek Mısır’dan geliyor. Ayçiçek yağı sıfır gümrükle Ukrayna, Bosna Hersek, Tunus’un yanı sıra Makedonya’dan ithal ediliyor. Çiğ köftenin bulguru da ağırlıkla Rusya’dan ithal edilip Türkiye’de işlenen buğdaydan üretiliyor. Şanlıurfa’nın isotu, Antep’in, Maraş’ın, Adıyaman’ın acı biberi yerine acılı çiğ köftenin pul biberi, acı biberi yine İran’dan ithal.
Etli çiğ köftede ithal et nedeniyle porsiyonlar küçülürken fiyatlar zamlanıyor. Kilosu 500-600 liraya ulaşan dana kıymayla etli çiğ köftenin 250 gramlık porsiyonu 300-350 TL arasında satılıyor. Yine İran, Mısır Ukrayna’dan gelen biber, marul, soğan, ayçiçek yağının yanı sıra ana girdi olan et ithal.
YERLİ ÜRETİCİNİN ÜRÜNÜ TARLADA ÇÜRÜYOR
Yerli üreticinin marulu, biberi, seradaki ürünleri yüksek girdi maliyetleri, işçilik, nakliye ücretlerinin olağanüstü düzeylere yükselmesi nedeniyle pazara, markete ulaşamadan tarlalarda, bahçelerde, seralarda çürüyor. Tarımsal desteklemeye ayrılan para ithal tarım ve gıda ürünlerine ödenen milyar dolarlar karşısında anlamsız hale geliyor.