Ekşikara üzümü kurutulmaya başlandı
Karaman’ın coğrafi işaretli Ekşikara üzümünün hasadına başlandı. Üreticiler üzümü kurutmak için ürünü seriyor. Verimin bu yıl iyi olduğu bildirildi.
Toros dağlarının eteklerinde yetişen Ekşikara üzümü aroması, sağlığa yararı ve geleneksel üretim yöntemleriyle fark yaratıyor. Doğal yollarla kurutulan üzüm daha sonra paketlenerek tüketiciyle buluşuyor.
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, hasat nedeniyle köyleri gezerek üreticilerle birlikte toplama ve kurutma işlemlerini izledi. Bayram burada yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yüzlerce yıllık üretim geleneğine sahip olan Ekşikara üzümü, herhangi bir kimyasal katkı kullanılmadan, güneşin altında doğal olarak kurutuluyor. Böylece hem sağlıklı hem de raf ömrü uzun bir ürün haline geliyor. Üreticiler, bu geleneksel yöntemi modern pazarlama stratejileriyle birleştirerek, ürünü kuru üzüm formatında da tüketicilere sunmaya başladı.”
YARARI ÇOK
Bayram, üzümün özelliklerini ise şöyle sıraladı: “Lezzetiyle olduğu kadar sağlığa olan katkılarıyla da öne çıkan Ekşikara üzümü; kansızlığı gidermeye, karaciğeri ve kanı temizlemeye, kemik ve bağırsak sağlığını desteklemeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda antioksidan özelliğiyle doğal enerji kaynağı olarak tüketiliyor.
“Karaman’da başlatılan tanıtım ve bilinçlendirme çalışmaları sayesinde Ekşikara üzümü, sadece yerel pazarlarda değil, büyük şehirlerde de yoğun talep görmeye başladı. Özellikle doğal ve katkısız ürün arayışında olan tüketiciler tarafından tercih edilen bu özel ürün, Karaman’ın tarımsal markalaşma sürecinde de önemli bir rol oynuyor.”