Yandex
05 Aralık 2025 Cuma
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Elazığ'da üretiliyor: Dünya sofralarına misafir oluyor

Kentte bu yıl sofralık ve sanayi tipi olmak üzere toplam 100 bin tonun üzerinde domates hasadı öngörülüyor. Sanayi tipi domateslerde 40 bin tonluk üretim hedeflenirken, bunun yarısı salça fabrikalarına gönderiliyor, diğer yarısı ise kurutmalık olarak değerlendiriliyor.

Elazığ'da üretiliyor: Dünya sofralarına misafir oluyor

Hasadı yapılan domatesler, çoğunluğu kadınlardan oluşan tarım işçileri tarafından ikiye bölünüp tuzlanarak bezlerin üzerine seriliyor ve güneşte kurutuluyor. Aroması ve lezzetiyle öne çıkan kurutulmuş domatesler, batı illerindeki aracılar vasıtasıyla İtalya başta olmak üzere İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelere gönderiliyor.

'BU YIL 1300 TON İHRACAT BEKLİYORUZ'

İl Tarım ve Orman Müdürü Saadettin Taşkesen, sebze yetiştiriciliğinde domatesin kentte ilk sırada yer aldığını vurgulayarak, geçen yıl 1000 ton olan ihracatın bu yıl 1300 tona çıkmasını beklediklerini söyledi. Taşkesen, Elazığ’ın iklimi ve toprak yapısının domates üretimine çok uygun olduğunu, bu nedenle ürünün hem iç piyasada hem de yurt dışında yoğun talep gördüğünü belirtti.

ÇİFTÇİLER ÜRETİMİ ARTIRMAYI HEDEFLİYOR

Şahaplı köyünde üretim yapan Halil Yalçın, artan talep üzerine 7 yıldır domates üretimine ağırlık verdiklerini aktararak, bu yıl 400-500 dönüm araziden yaklaşık 200 ton kuru domates elde ettiklerini söyledi. Yalçın, 120 kişiye istihdam sağladığını ve domateslerin tamamen doğal yöntemlerle üretildiğini vurguladı.

Oğlu İbrahim Yalçın ise üretimi daha da artırmayı hedeflediklerini, ilerleyen dönemde bir salça fabrikası kurarak hem istihdamı hem de ihracatı büyütmek istediklerini dile getirdi.

Elazığ