Yandex
05 Aralık 2025 Cuma
İstanbul 10°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Elazığ'da yetişti! Boyutunu gören herkes şaşkınlığa uğradı

Elazığ'da yetişen dev acur gören herkesi şaşırttı. 2,5 kiloluk acur sosyal medyada gündem oldu. Peki acur nedir? Acurun faydaları nelerdir? İşte yanıtı...

Elazığ'da yetişti! Boyutunu gören herkes şaşkınlığa uğradı

Türkiye'nin her yerinde hasat coşkusu yaşanırken, bazı meyve ve sebzelerin boyutları görenleri şaşırtıyor. Elazığ'da yetişen 2,5 kiloluk acur herkesi şaşkınlığa uğrattı. Peki acur nedir? Acurun faydaları nedir? İşte ayrıntılar...

DEV ACUR SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU

Elazığ'da hasadı yapılan acur deyim yerindeyse rekor kırdı. 2,5 kiloluk dev acur gören herkesi hayrete düşürdü. Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde yetişen Acur k vitamini deposu olarak gösteriliyor.

Elazığ'da yetişti! Boyutunu gören herkes şaşkınlığa uğradı - Resim : 1Elazığ'da yetişti! Boyutunu gören herkes şaşkınlığa uğradı - Resim : 2

ACUR NEDİR?

Acur, kabakgiller ailesinden gelen ve Türkiye’nin birçok bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen serinletici bir yaz sebzesidir. İnce, uzun ve hafif kavisli formuyla dikkat çeken acur, uygun koşullarda bir metreye kadar uzayabilen meyveler verir. Kabuk yapısı açık yeşil ya da beyazımsı tonlardadır; üzerinde ince tüyler ve belirgin uzunlamasına çizgiler bulunur. Ferahlatıcı, hafif tatlı ve sulu bir yapıya sahip olması, özellikle sıcak yaz günlerinde sofraların vazgeçilmezlerinden biri olmasını sağlar.

Türkiye’de acurun en yaygın tüketim şekli, ev yapımı turşulardır. Bununla birlikte, taze olarak kabuğu soyulmadan yıkanıp çiğ şekilde tüketilmesi de oldukça yaygındır. İçeriğindeki su ve vitaminler sayesinde hem ferahlatıcı hem de besleyici bir özellik taşır. Dengeli ve ölçülü miktarda tüketildiğinde, sağlıklı bir beslenme planına kolaylıkla dahil edilebilen doğal bir besindir.

ACURUN FAYDALARI

Acur, neredeyse yağsız yapısı ve düşük kalorisi sayesinde diyet yapanlar için hafif bir alternatif sunar. Salatalara, meze tabaklarına veya sağlıklı atıştırmalık seçeneklerine rahatlıkla eklenebilir. Yüksek orandaki su içeriğiyle, özellikle yaz aylarında vücut ısısını dengelemede yardımcı olur. Sıcak havalarda serinletici etkisi sayesinde hem susuzluğu giderir hem de mineral dengesini korur. Lif bakımından zengin yapısı, bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur ve sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca mideyi yormadan tok tutan özelliğiyle sağlıklı bir beslenme rutininin parçası olabilir.

Acur; A, C ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum gibi önemli mineraller içerir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir, kemik sağlığını destekler ve hücre yenilenmesine katkı sağlar. Ayrıca içeriğindeki antioksidan bileşenler, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olur. Düzenli ve dengeli tüketildiğinde cildin daha canlı ve sağlıklı görünmesine de katkı sağlar.

Düşük sodyum ve yüksek potasyum içeriği sayesinde kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur. Bu özelliğiyle kalp sağlığının korunmasına destek olur ve dolaşım sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlar.

Elazığ Üretim