Yandex
05 Aralık 2025 Cuma
İstanbul 17°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Gaziantep’in İslahiye ilçesinde üretiliyor! Kurutma zamanı geldi

Gaziantep’in İslahiye ilçesinde coğrafi işaretli Antep Karası üzümünün kurutulma süreci başladı. İlçede 50 bin dekar alanda yapılan bağcılıkta bu yıl zirai don ve aşırı sıcaklık nedeniyle rekoltede düşüş yaşansa da, 40 bin ton civarında üretim bekleniyor.

Gaziantep’in İslahiye ilçesinde üretiliyor! Kurutma zamanı geldi

Gaziantep İslahiye’de 15 mahallede yetiştirilen üzüm çeşitlerinin başında 19 bin dekar alanda Antep Karası, 30 bin dekar alanda ise Hatun Parmağı bulunuyor. Yöreye özgü Antep Karası üzümleri hasat sonrası salkımlarından tek tek ayıklanıyor. Kasalarla toplanan taneler, Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı soda ve zeytinyağı karışımına batırıldıktan sonra güneşte kurumaya bırakılıyor. Hava sıcaklığına bağlı olarak 5 ile 10 gün arasında kuruyan üzümler, ayıklanıp zeytinyağı ile harmanlanarak tüketiciye ulaştırılıyor.

GAZİANTEP’İN İSLAHİYE İLÇESİNDE ÜRETİLİYOR

Gaziantep'in İslahiye İlçesinde, sofralık tescillenmiş coğrafi işaretli ‘Antep karası’ cinsi üzümün kurutulmasına başlandı.

Türkiye’de sofralık üzüm üretiminde önemli bir yere sahip olan İslahiye’de 15 mahallede 19 bin dekar Antep Karası, 30 bin dekar Hatun Parmağı olmak üzere 50 bin dekar alanda bağcılığın yapıldığı ve zirai don ve aşırı sıcaklık nedeniyle rekolte kaybıyla bu yıl 40 bin ton rekolte elde edilmesi bekleniyor. Yöreye özgü olan tescillenmiş coğrafi işaretli ‘Antep karası’ üzümler, hasadının ardından salkımlarından tek tek ayıklanıyor. Üzüm taneleri konulan kasalarla Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı soda ve zeytinyağı karışımına batırıldıktan sonra kurumaya bırakılıyor. Güneşin durumuna göre 5 ile 10 gün içerisinde kuruyan üzümler, makineden ayıklandıktan sonra zeytinyağı ile harmanlanarak kuru üzüm tüketiciye ulaştırılıyor.

Esenler Mahallesinde 20 yıldır üzüm işi yapan Adem Çelik, “İslahiye’nin Antep Karası üzümünü kuru üzüme dönüştürme işlemini yapıyoruz. Sabah üzüm bağlarında toplanan üzümler, işçilerimiz tarafında salkımda tanelerini ayırırken, çürükleri ayıklanarak siyahları kasara doldurur. Tarım Bakanlığı tarafından onaylı soda ve zeytinyağı karşımıyla hazırlanan suya batırılarak çıkartılır. Daha sonra bezlerin üzerine serilerek 5 günde 35-40 derece sıcakta kurutulur" dedi.

İslahiye Ziraat Odası Başkanı Osman Erdoğan ise ilçede 50 bin dekarda üzüm üretildiğini belirterek, "Antep karası cinsi üzümün yaş olarak tüketilmesinin yanında birçok üreticimiz kurutarak piyasaya sürmekte. Kurutulmasına başlanan üzümden bu yıl 400 ton kuru üzüm yapımı bekleniyor. Kuru üzüm aroması ve lezzetiyle özellikle kışın sofralarımızda çerez olarak tüketilmektedir" diye konuştu.

Kaynak: DHA
Gaziantep