Irak ile Kalkınma Yolu'nun nihai anlaşması imzalanacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, çok yakında Irak ile Kalkınma Yolu Projesi’nin nihai anlaşmasını imzalayarak önemli bir eşiği daha aşmayı planladıklarını açıkladı.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, OECD Yükselen Pazarlar Forumu’na katıldı. Bakan Uraloğlu, burada yaptığı açılış konuşmasında, ulaştırma bağlantılarının kesintisiz şekilde devam etmesi için yeni alternatiflerin geliştirilmesinin; ihracatını ve ithalatını kesintisiz olarak yapmak isteyen ülkeler için önemli olduğunu bildirdi. Ticaretin hızlandığını, sınırların aşıldığını ifade eden Uraloğlu, “Ve biz, Türkiye Yüzyılı’nı bu dinamiklerin anahtarı olan ulaştırma koridorlarıyla şekillendiriyoruz.” diye konuştu.
'ÜLKEMİZ KİLİT TAŞI GÖREVİ GÖRÜYOR'
Uraloğlu, Türkiye’nin, Asya ile Avrupa’yı birleştiren doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğu gibi Kafkaslar’dan Afrika’ya uzanan kuzey-güney koridorlarının ise tam merkezinde bulunduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Birbirini tamamlayıcı ve destekleyici nitelikte olan, Doğu-Batı aksında Orta Koridor ve Basra Körfezi’ni ülkemiz üzerinden Avrupa’ya ve Orta Asya’ya bağlayacak olan Kalkınma Yolu Projelerinin merkezinde yer alıyor. Ayrıca 4 saatlik uçuşla, 1,5 milyar insanın yaşadığı ve 51,2 trilyon dolarlık bir ekonomik hacme sahip 67 ülkeye ulaşıyoruz. Dolayısıyla ülkemiz, kıtalararası ulaştırma koridorlarının sağlıklı işlemesinde bir nevi kilit taşı görevi görüyor.”
'ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ'
Orta Koridor’un, yani Trans-Hazar Uluslararası Ulaştırma Rotası’nın, Asya’yı Avrupa’ya Türkiye üzerinden bağlayarak, geleneksel deniz yollarına kıyasla daha hızlı bir alternatif sunduğunu söyleyen Bakan Uraloğlu, “Bu bağlamda, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’ndan Zengezur Koridoru’na kadar birçok projeyle Orta Koridor’un kapasitesini artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.
Kalkınma Yolu Projesi hakkında da açıklamada bulunan Uraloğlu, “Irak’ın Basra Körfezi’ndeki Faw Limanı’nı bin 200 kilometrelik demiryolu ve karayolu ile Türkiye’ye ve oradan Avrupa’ya bağlayan bu çok modlu koridordur. Proje tamamlandığında, Asya ile Avrupa arasındaki geçiş süresini mevcut deniz yollarına kıyasla 15 güne kadar kısaltmayı ve bölgesel ticareti canlandırmayı hedefliyoruz.” diye konuştu. Uraloğlu, söz konusu proje kapsamında, 22 Nisan 2024’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri Ulaştırma Bakanlarıyla “Kalkınma Yolu Projesi Mutabakat Zaptı”nı imzaladıklarını anımsatarak şu açıklamayı yaptı:
“Bu güçlü başlangıcın ardından, 2024 yılı içinde 29 Ağustos ve 31 Ekim tarihlerinde 1. ve 2. Bakanlar Konseyi toplantılarını gerçekleştirdik; özellikle 2. Konsey’de Bakanlar Deklarasyonu’nu onaylayarak kararlılığımızı perçinledik. Yeni demir yolu ve kara yolu altyapı yatırımları için ön tasarımlar tamamlandı; ancak nihai tasarımlar için zemin etütleri ve hassas ölçümler gibi kritik adımları hızla ilerletiyoruz.”
'İLK FAZIN 2025'TE TAMAMLANMASI BEKLENİYOR'
Uraloğlu, Faw Limanı’nı bin 200 kilometrelik demir yolu ve otoyolla Türkiye’ye, oradan Avrupa’ya bağlayacak Kalkınma Yolu’nun bölgesel ticarette de yeni bir çağ başlatacağını ifade etti.
Uraloğlu, projenin kalbi olan Faw Limanı’nda ise ilk faz çalışmaları büyük bir ivme kazandığını da bildirerek şöyle devam etti:
“Bu ilk fazın 2025 yılında tamamlanması planlanıyor. Önümüzdeki dönemde, proje paydaşlarımızla bir araya gelerek yönetim ve finansman yapısını netleştireceğiz. Güncel çalışmalarımız bu anlamda da devam ediyor. İnşallah çok yakında da Irak ile Kalkınma Yolu Projesi’nin nihai anlaşmasını imzalayarak bu stratejik girişimi hayata geçirme yolunda önemli bir eşiği daha aşmayı planlıyoruz. Bu adımlar, Kalkınma Yolu paydaşı olan tüm ülkeleri zirveye taşıyacak bir dönüm noktası olacaktır.”