Yandex
05 Aralık 2025 Cuma
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

İzmir'de balık ölümleri yeniden başladı: Balıklar neden ölüyor? Neler yapmak gerekir? İşte ayrıntılar

İzmir Körfezi’nde geçen yıl yaşanan balık ölümleri son günlerde iyice artmaya başladı. Hürriyet’e konuşan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, ölümlerin nedenini ve neler yapılması gerektiğini anlattı.

İzmir'de balık ölümleri yeniden başladı: Balıklar neden ölüyor? Neler yapmak gerekir? İşte ayrıntılar

İzmir’de özellikle Bayraklı Konak arasında yoğunlaşan deniz kirliliği, körfezde gözle görülen renk değişimi ve kötü koku bölge halkını tedirgin ediyor. Bir yandan da çok sayıda ölü balık kıyıya vuruyor.

Hürriyet’te yer alan habere göre, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, balık ölümlerinin nedenlerini, körfezlerdeki kirliliği açıkladı.

Özçelik, “Kirliliğin fazla, sıcaklığın elverişli olduğu anda alglerin aşırı çoğalıp sonra ölmesiyle hidrojen sülfür, azotlu bileşiklerin parçalanmasıyla amonyak oluşuyor. Bunun dışında, dipte, kirlilik sonucu çökelmiş çamurlu bölgelerde bakteriler sülfatı, hidrojen sülfüre çeviriyor. İşte bu gazlar, kıyı hattı boyunca oldukça kötü kokulara neden oluyorlar. Ayrıca, alglerin sudaki çözünmüş oksijeni tüketmesi sonucunda balık ve diğer deniz canlılarının ölümleri görülebiliyor, bu durum koku sorununu daha da artırıyor” dedi.

Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, iç körfezi besleyen 10’un üzerinde dere yatağı olduğunu, bu derelerden körfeze akan sularda, kimyasal, organik ve biyolojik kirleticilerin bulunduğu ve de ağır metale rastlandığının zaman zaman rapor edildiğini söyledi.

BALIK ÖLÜMLERİNE KARŞI NE YAPMAK GEREKİR?

Özçelik yapılması gerekenleri ise şöyle anlattı:

“Öncelikli yapılması gereken körfeze kirletici girişinin önlenmesi ve körfez tabanına çöken çamurun temizlenmesidir.

“Sonrasında, körfezin kendini dalga ve akıntı hareketlerine bağlı olarak kısa sürede temizleyeceğini söyleyebiliriz.

“Derelerden gelen suyun kalitesi arttıkça, körfezdeki mikrobiyolojik faaliyetler ve dolayısıyla alg ölümleri azalacak, buna bağlı olarak kötü koku da ortadan kalkacaktır.

“Umarım etkin bir su kaynakları yönetimi ortaya koyarak, Karşıyaka’dan, Konak’a Balçova’ya tüm körfez boyunca, tertemiz bir deniz ve sağlıklı bir ekosisteme erişiriz.”

balık Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İzmir