Yandex
05 Aralık 2025 Cuma
İstanbul 15°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Kalp krizi neden kaynaklanıyor? Yeni araştırma şaşırttı

Dünya'da ve Türkiye'de kalp krizi ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda. Oxford Üniversitesi öncülüğünde yürütülen bir çalışmaya göre serbest şeker oranı yüksek diyetlerin kalp hastalığı ve felç riskini ciddi şekilde artırdığını gösterdi. İşte ayrıntılar...

Kalp krizi neden kaynaklanıyor? Yeni araştırma şaşırttı

Kalp krizlerinin asıl nedeni şeker mi, yoksa yüksek kolesterol mü? Yeni bir araştırma, serbest şeker oranı yüksek beslenmenin kalp hastalıkları ve felç riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koyuyor. Oxford Üniversitesi liderliğinde gerçekleştirilen bu çalışmada, 110 binden fazla İngiliz vatandaşının dokuz yıl boyunca toplanan sağlık verileri analiz edildi.

YÜZDE 6 ARTIRIYOR

Araştırmanın bulgularına göre, günlük serbest şeker tüketiminde her yüzde 5'lik artış, kalp hastalığı riskini yüzde 6, felç riskini ise yüzde 10 oranında yükseltiyor. Serbest şeker; meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunan şekerler dışında, işlenmiş ürünlere, gazlı içeceklere, meyve sularına ve şuruplara eklenen şekerleri ifade ediyor.

Çalışmanın başyazarı ve Oxford Üniversitesi doktora öğrencisi Cody Watling, en yüksek risk altında olan bireylerin günde ortalama 95 gram serbest şeker tükettiklerini ve bunun toplam kalori alımlarının yaklaşık yüzde 18’ine denk geldiğini belirtti. Katılımcıların en fazla şeker aldığı kaynaklar ise reçeller, şekerlemeler, meyve suları ve şekerli içecekler olarak tespit edildi.

ŞEKER KALP SAĞLIĞINI NASIL TEHDİT EDİYOR?

Uzmanlara göre aşırı miktarda şeker tüketmek, karaciğerde yağlanmaya neden olarak organın işleyişini olumsuz etkileyebiliyor. Bu durum hem diyabet gelişme riskini artırıyor hem de kalp hastalıklarının ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor. Aşırı ilave şeker alımı; kronik iltihap, yüksek tansiyon, kilo artışı ve yağlı karaciğer gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Tüm bu etkenler, kalp krizi ve felç riskini doğrudan yükseltiyor.

KALP SAĞLIĞI İÇİN ŞEKERDEN UZAK DURUN

Harvard Üniversitesi'nden epidemiyoloji ve beslenme profesörü Walter Willett, "Şekerli içeceklerden uzak durmak, sağlığımız için atılabilecek en önemli adımlardan biri," diyerek, meyve sularının bile ölçülü tüketilmesi gerektiğini hatırlattı.

KALP DOSTU BESLENME

Araştırma, lif tüketiminin kalp sağlığı üzerinde olumlu etkiler yarattığını da ortaya koydu. Günlük 5 gram lif alımının, kalp hastalığı riskini yaklaşık yüzde 4 oranında azalttığı belirlendi. Ancak bu koruyucu etkinin, kişilerin vücut kitle indeksine bağlı olarak farklılık gösterebileceği vurgulandı.

kalp krizi Şeker Hastalığı