17 Mayıs 2024 Cuma
İstanbul 20°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Kayıt altında olmayan alan yüzde 40

Bakan İbrahim Yumaklı, Antalya'da Kundu Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen Seracılık Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, Antalya'nın seracılığın başkenti olduğunu ve seracılık alanında önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi.

Kayıt altında olmayan alan yüzde 40
A+ A-

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin örtü altı tarım alanları açısından Avrupa'da ikinci, dünyada dördüncü sırada yer aldığını belirterek, "Son 21 yılda seracılık, yüzde 123 büyüyerek piyasaya 9,4 milyon tonluk sebze ve meyve arz ediyor." dedi.

Yumaklı, Üreticilerin 365 gün boyunca durmadan üretim yaptıklarını, sadece Türkiye'yi değil, dünyayı beslediklerini dile getiren Yumaklı, özellikle Antalya'nın bu noktada önemli bir kent olduğunu kaydetti.

Çalıştayda bitkisel üretim alanında mevcut sorunların ve sektörün geleceğinin değerlendirileceğini anlatan Yumaklı, çıkacak sonuçları ve raporları, karar alma noktasında dikkate alacaklarını vurguladı.

OTB'LERE HIZ VERİYORUZ

Son 21 yılda seracılığın yüzde 123 büyüyerek piyasaya 9,4 milyon tonluk sebze ve meyve arz ettiğini belirten Yumaklı, şöyle devam etti: “Örtü altı üretim alanları olarak Avrupa'da 2. sırada, dünyada ise 4. sıradayız. Bugünkü konu başlıklarından bir tanesi de hem bu alanların hem de üretim miktarının artırılmasına yönelik olacak. Ülkemizdeki seracılık üretim alanlarının yüzde 92'si Hatay'dan, İzmir'e kadar olan sahil şeridimizde. 61 binden fazla üreticimiz var, 485 bin dekar kayıtlı alanda üretim yapıyorlar. Kayıt altında olmayan yüzde 40 alan var, bunu kayıt altına almaya çalışıyoruz. Çünkü analiz edemediğiniz, bilmediğiniz bir şeyi ölçemezsiniz. Yüzde 40, az bir rakam değil. Bunun üzerinde durmaya devam edeceğiz."

Tarımdaki potansiyeli en verimli şekilde kullanmak için Organize Tarım Bölgeleri'ne (OTB) yönelik çalışmalara da hız verdiklerini anlatan Yumaklı, Aydın ve Denizli'deki OTB'lerde üretimin başladığını bildirdi. 12 OTB'nin yatırım aşamasında olduğunu belirten Yumaklı, Balıkesir Gönen'de dünyanın en büyük OTB'sinin kurulması için çalıştıklarını kaydetti.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım meyve Antalya