Kirazda maliyet 80’e dayandı
Denizli’de kiraz hasadına sayılı günler kaldı. Üreticiler, girdilerin düşürülmesini ve tüccarın fiyat düşürmemesini istedi
2 bin 279 hektar alanda 11 bin 500 ton üretimiyle Türkiye’nin önemli kiraz üretim merkezlerinden olan Denizli’de hasada sayılı günler kaldı. Üretim maliyetlerinin yüksek olduğunu belirten üreticiler, girdilerin düşürülmesini ve tüccarın fiyat düşürmemesini istedi. Honaz’da şimdiye kadar iklim koşullarının uygun gitmesi sonucu bin 180 hektarlık alandan 5 bin ton rekolte bekleniyor.
İklim koşullarının iyi gittiğini belirten kiraz üretici Sezayi Topçu, şunları belirtti:
“Bu yıl havalar tam kirazın istediği gibi gidiyor. Son anda bir olumsuzluk olmazsa verimden memnunuz. Ancak maliyetler çok yüksek. Örneğin kilo başına bir maliyet hesabı yaparsak; işçi gündeliği 800 lira, onu da bulabilirsek. Bir işçi günde 40 kilo kiraz toplar maliyete 20 lira ek, sulamadan 20 lira, gübre ve ilaç 20 lira, mazottan da 20 lira ekledik mi eder 80 lira. Daha kendi emeğimizi hesaba katmıyoruz. Şimdi biz bunu tüccara kaça satılım. 120-130 liradan aşağı bizi kurtarmaz. Tüccarlar ilk gün uygun fiyattan göstermelik birkaç alım yapar. Sonra da çok düşük fiyatlardan almaya devam eder. Biz her yıl tüccarın insafına kalıyoruz.”
Erkenci kirazın hasadının başladığını ve yakında biteceğini belirten Sezayi Topçu tüccarın bu kirazları 20 liradan aldığını, 60-70 liranın bile masrafı ancak karşılayacağını söyledi.