Yandex
05 Aralık 2025 Cuma
İstanbul 16°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Manisalı çiftçiler geceleri nöbet tutuyor!

Türkiye’nin en önemli üzüm üretim merkezlerinden Manisa’da, çiftçiler hasat ve kurutma çalışmalarını sürdürürken geceleri de ürünlerini korumak için sergilerde nöbet tutuyor.

Manisalı çiftçiler geceleri nöbet tutuyor!

İzmir’in Menemen ilçesinden Manisa’nın Sarıgöl ilçesine kadar uzanan Gediz Havzası’nda asırlardır yetiştirilen çekirdeksiz üzümler, hasat döneminde yoğun emek isteyen bir süreçten geçiyor.

ÜZÜMLER SERGİLERDE 10 GÜN BEKLETİLİYOR

Gün doğumuyla başlayan mesai, bağlardan toplanan üzümlerin traktörlerle sergi alanlarına taşınmasıyla devam ediyor. Burada üzümler, su, zeytinyağı ve “posata” adı verilen potasyum karbonat karışımıyla yıkanarak güneşin yakıcı etkisine karşı korunuyor ve daha parlak bir görünüme kavuşuyor. Ardından sergilere serilen üzümler yaklaşık 10 gün boyunca güneşte kurutularak yeşilden kahverengine dönüyor.

GECE NÖBETLERİYLE ÜRÜN KORUNUYOR

Ancak çiftçilerin mesaisi bununla da sınırlı değil. Kuruyan üzümler akşamları sergilerden toplanırken, hırsızlık ve yabani hayvanlara karşı ürünlerini korumak için üreticiler gecelerini de bağlarda geçiriyor.

'HEM GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR HEM GECE NÖBET TUTUYORUZ'

Turgutlu ilçesinde üretim yapan Burcu Sever Özgenç, hasat döneminin 24 saatlik bir tempoyla sürdüğünü belirtti. Babası ve kardeşleriyle birlikte çalıştıklarını söyleyen Özgenç, “05.30’da işçileri alıyoruz, 6’da tarlada oluyoruz. Üzümleri kesip traktörlere yüklüyor, ardından özel bir karışıma batırarak sergi alanına seriyoruz. Geceleri ise sırayla nöbet tutuyoruz. Çünkü bu dönemde hırsızlık çok oluyor, ayrıca yabani hayvanlara karşı da tedbir almak zorundayız” dedi.

'EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALINCA YORGUNLUĞUMUZU UNUTUYORUZ'

Üretici Halil İbrahim Gümüş de hasat sürecinin gece gündüz devam eden yoğun bir emekle geçtiğini vurguladı. İki oğlunun da kendisine destek verdiğini belirten Gümüş, “Gündüz bağda çalışıyor, gece sergilerde nöbet tutuyoruz. Uykusuz kalıyoruz ama ürünümüzü sattığımızda tüm yorgunluğumuzu unutuyoruz” diye konuştu.

Manisa