MEB harekete geçti! Liselerde yeni dönem yolda: Pilot iller belli oldu!
Millî Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin okula devamını artırmak amacıyla “Temel Eğitimde Devamsızlığın Azaltılması Projesi”ni başlattı. MEB-UNICEF iş birliğiyle yürütülen projede, devamsızlık riski taşıyan öğrenciler izlenecek, illere özel çözümler geliştirilecek ve yerel eylem planları oluşturulacak.


Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025 yılı itibarıyla eğitimde devamsızlık oranlarını azaltmak ve öğrencilerin okula devamını teşvik etmek amacıyla “Temel Eğitimde Devamsızlığın Azaltılması Projesi”ni hayata geçirmişti. MEB'in 3 yıl boyunca sürdürmeyi planladığı proje, özellikle eğitimden uzaklaşma riski taşıyan çocukları kapsıyor.
MEB'DEN DEVAMSIZLIĞA BÜYÜK TAKİP
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; MEB-UNICEF Çalışma Planı kapsamında hayata geçirilen proje ile temel eğitim düzeyinde öğrencilerin devamsızlıklarının erken dönemde tespit edilmesi, önleyici tedbirlerin alınması ve çocukların eğitim sürecine etkin katılımının sağlanması amaçlanırken, yeni yol haritaları da çizilecek.
BÖLGESEL PLANLAR HAZIRLANACAK
Proje kapsamında, mevzuata göre devamsızlık tanımının analizi yapılacak ve politika önerileri değerlendirilecek. e-Okul üzerinde devamsızlık oranlarının il, ilçe ve okul bazında analizlerine yer verilecek. İllere özgü sorun ve ihtiyaçlar belirlenecek. Sorunlara özgü faaliyet alanları oluşturulacak.
Yerel düzeyde öğrenci devamlılığını destekleyecek tematik eylem planları hazırlanacak ve bu planların etkin şekilde izlenebilmesi için internet tabanlı izleme modülü geliştirilecek. Öğretmen, okul idarecileri, aile ve okulun diğer paydaşlarına yönelik eğitim ve elektronik içerikler hazırlanacak.
PİLOT İLLER BELLİ OLDU
Projenin pilot illeri olarak Adana, Ağrı, Bursa, Çankırı, Edirne, Hatay, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Konya, Muş, Şanlıurfa, Trabzon ve Yalova belirlendi. Buradaki okul yöneticilerinin illerinde karşılaştıkları devamsızlık nedenleri detaylı şekilde ele alınacak, her bölgenin şartlarına göre çözüm önerileri üzerine fikir alışverişinde bulunacak, ortaya çıkan veriler, il temelli eylem planlarının oluşturulmasında yol gösterici olacak.
LİSELERDE DEVAMSIZLIK HAKKI KAÇ GÜN?
Son yönetmeliğe göre; devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplam 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilecek.
Birinci dereceden yakınını kaybedenlerin özürsüz devamsızlık süresi olan 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 40 gün olacak.
Yeni düzenlemeye göre; devamsızlık süresini dolduran öğrenciler derslere devam edemeyecek, sınavlara giremeyecek ve teşekkür, takdir, onur ve üstün başarı belgesi alamayacak.
Devamsızlık süresini dolduran öğrencilerin durumları değerlendirilirken, öğrenim hakkı bulunan öğrenciler, bir sonraki eğitim öğretim yılında eğitimlerine devam edebilecek. Öğrenim hakkı bulunmayan öğrenciler ise açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi veya mesleki eğitim merkezine yönlendirilecek.