19 Mayıs 2024 Pazar
İstanbul 18°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Meslek odalarından gıda krizi uyarısı: Krizden üretim ekonomisiyle çıkarız

TMMOB’a bağlı üç oda bu yılı gıdaya ulaşmanın en zor yılı olarak tanımladı. Ortak açıklamada, ‘İnsanlık için kâbus olan bu yokluğu ve yoksulluğu yenmek için sorumluluk almak hepimizin ortak toplumsal görevidir.’ denildi.

Meslek odalarından gıda krizi uyarısı: Krizden üretim ekonomisiyle çıkarız
A+ A-

Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şube Başkanı Çiğdem Eroğlu ve Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla ortak basın açıklaması düzenledi.

Şehmus Alparslan tarafından okunan, üç odanın bir araya gelerek gerçekleştirdiği açıklamada, “Bu yıl 16 Ekim’de kutladığımız ‘Dünya Gıda Günü’nü, gıdaya ulaşmanın en zor yılı olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır. Pandemi döneminde bile bu kadar sıkıntılı günler yaşamamıştık. Yanlış ekonomi politikaları, tarım üretiminin hızla azalması, emekçi ve emekli ücretlerinin açlık sınırının altında kalması, sağlıklı beslenebilmek bir yana, karnımızı doyurmayı bile lüks haline getirmiştir.” denildi.

Meslek odalarından gıda krizi uyarısı: Krizden üretim ekonomisiyle çıkarız - Resim : 1

HER 10 KİŞİDEN BİRİ AÇ

Üretimin önemine dikkat çeken Alparslan, “Pandemi süreci, son 10 yılda artan etkilerini belirgin bir şekilde yaşamakta olduğumuz iklim değişikliği, su kaynaklarının kirlenmesi, ormanların, sulak alanların ve çevrenin tahrip edilmesi, tarım alanları ve meraların amaç dışı kullanılması, artan nüfus, mülteci akını gibi sorunlar yakın gelecekte su krizine, toprak kıtlığına ve dolayısıyla gıda krizine neden olacaktır.” dedi.
Alparslan şöyle devam etti: “Bugün dünyada 800 milyonun üzerinde insan yani her 10 kişiden biri yatağa aç girmektedir. Ülkemizde ise insanlarımızın yüzde 22`si yeterli gıdaya ulaşamamakta yüzde 8,5’u ise açlık sınırında yaşamaktadır. İnsanlık için kâbus olan bu yokluğu ve yoksulluğu yenmek için sorumluluk almak hepimizin ortak toplumsal görevidir. Unutulmamalıdır ki, dünya üzerinde üretilen tarım ve gıda ürünleri 8 milyarı geçen dünya nüfusunu beslemeye yetecek miktardadır. Eğer dünyada açlık varsa bu yetersiz bitkisel ve hayvansal ürünler ve gıda arzından değil, adaletsiz gelir dağılımından kaynaklanmaktadır.” diye konuştu.

KAMUCU TARIM POLİTİKALARI

Şehmus Alparslan, yaşanan gıda krizinden kurtulabilmenin rant ve beton ekonomisi yerine üretim ekonomisini, sermayenin öncelikleri yerine kamusal ve toplumsal çıkarları, gündelik politikalar yerine planlı kalkınmayı önceleyen ‘Kamucu Tarım ve Gıda Politikaları’nı yaşama geçirmekle mümkün olacağını ifade etti.

‘TARIM ARAZİLERİ SUYA KAVUŞTURULMALI’

Meslek odalarından gıda krizi uyarısı: Krizden üretim ekonomisiyle çıkarız - Resim : 2

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, söz konusu günün bu yıl ‘Su Hayattır, Su Gıda Demektir’ temasıyla kutlandığını bildirdi. Bayraktar, insan gıdasını ve hayvan besinini sağlayacak bitkisel üretim için suyun önemine işaret etti.

Bayraktar, dünyada 171 milyon hektar sulanan tarım arazisi bulunduğuna, tatlı suyun yüzde 71,64'ünün tarım, yüzde 15,08'inin sanayi ve yüzde 13,28'inin içme suyu olarak kullanıldığına dikkati çekti.

Türkiye'de ekonomik olarak sulanabilir alanın 8,5 milyon hektar olduğunu ve 6,96 milyon hektar alanın sulamaya açıldığını aktaran Bayraktar, "Sulamaya açılan alanda artış olmakla birlikte 1,54 milyon hektar alanda sulama altyapısı tamamlanmadı. Ekonomik nedenler, su kaynağı ve tesis yetersizliği, topoğrafya yetersizliği, arazinin parçalı olması gibi nedenlerden dolayı tarım alanları yeterince sulanamıyor. Ancak sulama alt yapısı tamamlanmamış tarım arazilerinin suya kavuşturulması, gıda güvenliğimiz için oldukça önemlidir." ifadesini kullandı.

ÜRETİCİ KAZANMALI

Gelecek dönemin tarım sektörü ve gıda fiyatları açısından önemini koruyacağını vurgulayan Bayraktar, şu değerlendirmeyi yaptı: "Gerekli tedbirleri acilen alarak riskleri ülke olarak yönetmek zorundayız. Bunu başaramazsak, üreticimiz de tüketicimiz de bu zor günleri aşamayacaktır. Ürün maliyetlerindeki artışlar gıda fiyatlarını yükseltiyor. Girdiler pahalı olduğu süreçte gıda fiyatlarındaki artışı durduramayız. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve gıda fiyatlarının istikrara kavuşması, üreticinin üretim maliyetinin üzerinde gelir kazanmasıyla olur. Biz bunu sağlamalıyız."

Üretim gıda krizi üretim ekonomisi