Yandex
05 Aralık 2025 Cuma
İstanbul 16°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Ofçay ABD’li Jacobs’tan Türk şirkete geçiyor

Efor Holding, ABD'li Jacobs'un 2018'de satın aldığı Ofçay'ı bünyesine katıyor. Halihazırda Efor Çay markasıyla sektörde faaliyet yürüten holding, Ofçay'ın da katılmasıyla birlikte toplamda günlük 2 bin tonu aşan yaş çay işleme kapasitesine ulaşmış olacak ve sektörde üçüncü konuma yerleşecek.

Ofçay ABD’li Jacobs’tan Türk şirkete geçiyor
EKONOMİ SERVİSİ

Şirket, satın almayla birlikte, üretim kapasitesini yüzde 100 oranında artırmayı, üretim alanını ise yüzde 85 büyütmeyi hedefliyor.

‘SADECE EKONOMİK BAŞARI DEĞİL’

Basın mensuplarıyla bir araya gelerek satın alma işlemi ve sektör hakkında değerlendirme yapan Efor Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş, sektörde yerli ve milli bir üretici olmaktan gurur duyduklarını söyledi. Akkuş, “Çay bizim için yalnızca içecek olmanın ötesinde bir kültürün taşıyıcısı, sofraların ve dostlukların ortak dili. Bu nedenle Efor Çay’ın büyümesini sadece ekonomik bir başarı olarak görmüyoruz. Aynı zamanda kültürel bir mirasa sahip çıkmanın da sorumluluğunu taşıyoruz. Ofçay ile gerçekleştirdiğimiz birleşme, iki köklü vizyonun sinerjisini birleştiren stratejik bir değer bütünleşmesi olarak yorumluyoruz. Türkiye'nin her köşesinde geleneksel kanallarda yerimizi alırken, global pazarlarda da sesimizi daha güçlü duyurmayı hedefliyoruz. Çünkü biz, Türk çayının dünyada hak ettiği yeri alması için çalışıyoruz.” diye konuştu.

SEKTÖRDE ÜÇÜNCÜ SIRAYA YÜKSELDİLER

Toplantıda birleşmeye ilişkin bilgiler veren Efor Holding Gıda ve İçecek Grup Başkanı Ediz Kaboğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Efor Çay ve Ofçay’ın birleşmesi, iki farklı üretim kültürünün, uzmanlığın ve vizyonun entegre edildiği güçlü bir sinerji modeli yaratıyor. Bu birleşme sayesinde toplamda günlük 2 bin tonu aşan yaş çay işleme kapasitesine ulaşıyor, çay sektöründe toplam kapasite ve pazar payı açısından üçüncü sıraya yükseliyoruz. Ofçay’ın uzmanlığı, üretim teknolojileri ve fonksiyonel ürün gamı, Efor Çay’ın sürdürülebilir büyüme hedefleriyle örtüşerek ürün portföyümüzü hem genişletti hem de derinleştirdi.

"Bugün itibarıyla sektörde 13’ü aşkın üretim ve enerji tesisimizle faaliyet gösteriyoruz. Trabzon, Rize ve Artvin’deki yaş çay tesislerimizde toplam 139 bin tonluk yaş çay işleme kapasitesine sahibiz. Türkiye, kişi başı yıllık 4 kilogram çay tüketimiyle dünya liderliğini elinde bulunduruyor. Böylesine güçlü bir iç talep, bizi hacimsel büyümenin ötesinde yüksek katma değerli çay segmentine yönlendirdi. 2024 yılı itibarıyla Efor Çay 18.427 ton, Ofçay ise 12.427 ton satış gerçekleştirdi. Tonaj bazında görülen düşüş, aslında stratejik bir portföy optimizasyonunun ve katma değerli ürünlere geçişin doğal bir sonucudur. Bu dönüşüm, marka değerimizi ve ciro performansımızı yukarı taşıyacak. Ofçay birleşmesiyle dağıtım kanalımız 10 kat genişledi. Bugün 7 bölgede, 51 ilde tüketiciyle buluşan güçlü dağıtım altyapımız sayesinde, yalnızca üretimde değil, erişimde de sürdürülebilir bir başarı yakalıyoruz.”

Türkiye ABD çay