PKK elebaşı HTŞ ile anlaşmayı açıkladı: Fırat’ı sınır belirledik
PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin sözde lideri Mazlum Abdi, HTŞ ile Fırat Nehri’nin sınır olması konusunda anlaştıklarını söyledi. Abdi, ‘Esad siyasi çözüme izin vermedi. Ama şu an siyasi bir süreç başlıyor. Bundan sonra Suriye halklarının katıldığı görüşmeler olacak.’ dedi
Suriye Milli Ordusu (SMO)’nun başta Tel Rıfat, ardından Münbiç’i PKK’dan temizlemeye yönelik başlattığı operasyonlarla birlikte Deyrizor’da da Arap aşiretleri harekete geçti. Önceki gün Arap aşiretlerinin yayımladığı bildiride, Fırat’ın doğusundan PKK’nın tamamen temizlenmesinin istendiği belirtildi.
Bölgede PKK’nın temizlenmesi için koşullar uygunken, PKK, Şam’daki yeni yönetimi tanıma sinyalleri verdi. PKK/PYD'nin yönettiği sözde Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, yayımladığı duyuruyla Suriye’nin üç yıldızlı bayrağını devlet dairelerinde kullanma kararı aldı.
PKK/PYD’nin, Heyet Tahrir Şam (HTŞ)’a yönelik bu “bayrak jesti”nin ardından PKK’nın çatı örgütü Suriye Demokratik Güçleri (SDG)’nin sözde lideri, “Mazlum Abdi” kod adıyla bilinen Ferhat Abdi Şahin, açıklamalarda bulundu. Terör örgütü yanlısı Ronahi TV’ye konuşan Abdi, HTŞ ile sınır anlaşması yapıldığını belirtti.
‘HTŞ BİZE HABER GÖNDERDİ’
Halep saldırısı öncesi HTŞ’nin kendilerine haber gönderdiğini söyleyen terör elebaşı, HTŞ ile sınır konusunda anlaştıklarını ifade etti. Abdi, şu ifadeleri kullandı:
“Uluslararası Koalisyon ile karar aldık ve güvenlik için bir süre kontrol ettik. Söylenen gibi uzun süreli kalmak için geçmedik. Türkiye’nin ‘Bunlar fırsat buldu, genişliyor.’ demesi gibi bir durum yok. HTŞ güçleri geldiğinde bir anlaşma sağladık. Güçlerimiz birkaç gün daha kaldı ve işlerini tamamladıktan sonra eski yerlere geri çekildiler. Fırat sınır olacak şekilde bir anlaşma yaptık. Bunun bozulmamasını umut ediyoruz.
“HTŞ, Halep’e yönelmeden önce bize haber gönderdi ve ‘Hedefimiz PKK/SDG değil.’ dediler. Bu pratikte şimdiye kadar gerçekleşti. Bazı sorunlar yaşandı. Türkiye’ye bağlı gruplar Tel Rıfat’a saldırdı. Halkımızı oradan çıkardık. Şu an güçlerimiz Halep’te var. İkimiz arasında (HTŞ ve PKK) görevliler var. Sorunların çözümü için görüşüyorlar. Görüşmelerin genişlemesi lazım. Heyetlerimizin Şam’a gitmesi gerek. Bunun için çalışmalarımız var. Biz Suriye’nin bir parçasıyız. Sorunlarımızı Şam ile çözmemiz gerek. Şu an kim Şam’da varsa, sadece HTŞ değil, herkesle görüşmemiz doğal bir şey. Kuzey ve Doğu Suriye’den heyetlerin Şam’a giderek sorunların çözümüne dair konuşmaya başlamaları gerek.”
‘ESAD İZİN VERMEDİ’
Terör örgütü elebaşı, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Suriye’de yeni bir dönem başladı. Esad bir siyasi çözüme izin vermedi. Ama şu an siyasi bir çözüm için girişimler var. Bu ne kadar sürecek belli değil, çünkü resmi bir açıklama yapılmış değil. Fırat’ın doğusunda bizim, batısında SMO ve HTŞ’nin kontrol ettiği yerler var. Şu an siyasi bir süreç başlıyor. Biz üstümüze düşeni yapacağız.
"Her kesimin temsilcileri bu süreçte yer almalı. Daha önce yapılan görüşmelere Kuzey ve Doğu Suriye’nin temsilcileri katılmadı. Bundan sonra Suriye halklarının katıldığı görüşmeler olacak. Bu bizi mutlu ediyor. Halkımız örgütlü. Daha örgütlü bir şekilde bu sürece katılabilir. Siyasi bir süreç olacaksa hiç kimse dışarıda bırakılmamalı.
“Kürt tarafları bir araya gelerek hareket etmeli. Ayrıştırma olmaz. Kendi içimizde görüş farklılıklarımız olabilir ama dışarıya karşı bir olmamız gerek. Federe Kürdistan’daki güçlerin de bu sürece olumlu katılmasını umut ediyoruz.”
ERBİL’E ÇAĞRI
Terör örgütü elebaşı Mazlum Abdi, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ne çağrı yaptı. Abdi, Şam ile müzakerelerde Erbil Yönetimi’nden destek talep etti.
Suriye’de, Erbil Yönetimi’nin daha önce Irak Merkezi Hükûmeti’yle yaşadığı deneyimlerin tekrarlamaması gerektiğini belirten Abdi, şu ifadeleri kullandı:
“Halkımızın Güney Kürdistan’da Irak ile olan tecrübesini tekrarlamamalıyız. Kürtler olarak içimizde sorunlarımız olsa da Şam karşısında birlik olmalıyız.”
Abdi, “Kürtlerin” Suriye muhalefetiyle ya da farklı gruplarla ayrı ayrı Şam’da görüşme yapmasının yanlış olduğunu vurgulayarak, bu durumun “Kürtlerin” çıkarlarına zarar vereceğini ifade etti.
Abdi, “Kürdistan Bölgesesel Yönetimi, dengeli bir tutum alarak Kürtlerin birliğine katkı sunmalı. Bu, Şam ile müzakerelerde elimizi güçlendirecektir.” dedi.