Suriye'de anayasa çalışmaları başladı: ‘İdari özerklik masada’
HTŞ liderliğindeki Suriye Geçiş Hükûmeti’nin anayasa komitesi çalışmalarına başladı. Komite üyesi Dr. İsmail el-Halfan, federalizmin gündemde olmadığını, idari ademimerkeziyetin tartışıldığını belirtti. Geçici anayasanın üç ile beş yıl sürebileceği ve merkezi yapının korunacağı ifade edildi


Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki Suriye Geçiş Hükûmeti’nin Suriye’de yeni bir anayasa taslağı hazırlanması için kurduğu komite çalışmalara başladı. Taslağın on gün içinde tamamlanması ve Geçiş Hükûmeti Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın onayına sunulması bekleniyor. Komite üyelerinden Dr. İsmail el-Halfan yürütülen çalışmalara ilişkin Rudaw TV’ye konuştu. Halfan federalizm ve üniter yapı hakkındaki tartışmalara da değindi. Federalizmin gündemde olmadığını söyleyen Dr. Halfan, idari ademimerkeziyetin tartışıldığını belirtti. Halfan “Devletin birliği korunacak ve siyasi merkeziyetçilik devam edecek.” diye ekledi.
BİLDİRGENİN AYRINTILARI
Anayasal Bildirge’de devlet sisteminin tanımlanmasına ilişkinde konuşan Dr. Halfan şunları söyledi:
“Bu bildirgede devlet sistemi daha öncekinden farklı olmayacak. Suriye devleti birleşik, bağımsız ve toprakları üzerinde tam egemenliğe sahip bir devlettir. Federalizm gündemde değil. Devlet şekli olarak merkezi sistem, evet. Şu ana kadar merkezi bir sistemi korumaktan ve Suriye'nin birliğini devam ettirmekten yanayız.
“Bildiğiniz gibi, Suriye gerçekten çok çeşitler barındıran, farklı mezheplerin, farklı ırkların ve farklı dinlerin bulunduğu çok renkli bir ülkedir. Bu madde uygulandığında tüm Suriyelilerin haklarını güvence altına alacak ve onlara ‘vatandaş’ olarak hitap edeceğiz. Vatandaşlar arasında hiçbir ayrım yapılmadan eşit haklara sahip olacaklardır. Bu maddeyi uyguladığımızda, ırk, din veya mezhep temelli hiçbir ayrımcılığa izin vermeyeceğiz. Onlara isimleriyle hitap etmeyi tercih etmiyoruz.
Kuzey Irak’taki anayasa modelini almayı düşünüyor musunuz sorusuna da Komite üyesi Halfan, idari özerkliklerin olabileceğini söyledi. Halfan şu ifadeleri kullandı:
“Irak'taki Kürdistan Bölgesi deneyimi, devletin ademimerkeziyete geçişine yol açıyor. Oysa Suriye'de, şu anda biz hala merkeziyetçi bir yapıyı sürdürüyoruz. Belki idari ademimerkeziyet olabilir, ancak devletin birliği korunacak ve siyasi merkeziyetçilik devam edecek.
GEÇİŞ DÖNEMİNİN SÜRESİ BELİRLENECEK
Halfan komitenin çalışmalarını da şöyle anlattı:
“Komite üyeleri anayasa maddeleri üzerinde tartışmaya devam ediyor ve iyi bir ilerleme kaydedildi. Komite, Suriye için geçiş dönemi anayasa taslağını hazırlayacak ve Cumhurbaşkanı'na sunacak. Anayasal Bildirge, geçici bir anayasa niteliğinde olacak ve süresi belirlenecek. Tartışmalar, geçiş döneminin üç ile beş yıl arasında olabileceği yönünde ancak süre netleştirilecek.”