Yandex
05 Aralık 2025 Cuma
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Tek bir içki bile bunama riskini artırıyor: İşte yeni araştırma

BMJ Evidence Based Medicine dergisinde yayımlanan geniş çaplı bir araştırma, alkol tüketiminin her düzeyde bunama riskini yükselttiğini ortaya koydu. Önceki bazı çalışmalarda düşük miktarda alkolün koruyucu olabileceği iddia edilse de, yeni veriler bu görüşü çürütüyor.

Tek bir içki bile bunama riskini artırıyor: İşte yeni araştırma

ABD’de Million Veteran Program ve İngiltere Biobank verilerinden 559 binden fazla kişinin sağlık kayıtlarının incelendiği araştırmada, 56–72 yaş arası katılımcılar 4–12 yıl takip edildi ve 14 binden fazlasına bunama tanısı kondu. Bulgular, haftada 40+ içki tüketenlerde ve alkol bağımlılarında riskin %41–51 arttığını, genetik analizlerde ise “koruyucu etki” bulunmadığını; aksine her ekstra içkiyle riskin doğrusal şekilde yükseldiğini gösterdi.

GENETİK VERİLERLE DOĞRULANDI

Mendelian randomizasyon yöntemiyle yapılan analizde, alkol tüketimine yatkın genetik varyantların bunama riskini artırdığı belirlendi. Haftada yalnızca 1–3 ek içki riski %15 artırırken, alkol bağımlılığına genetik yatkınlığın iki kat artması ek %16 riskle bağlantılı bulundu.

ÖNCEKİ ÇALIŞMALAR NEDEN YANILTICI?

Bilim insanları, daha önceki bazı araştırmalarda alkolün koruyucu görünmesinin, aslında demansın erken döneminde kişilerin alkol tüketimini azaltmasından kaynaklandığını belirtti. Yani, düşük alkol tüketiminin faydalı görünmesi ters nedensellikle açıklanıyor.

UZMANLAR UYARDI

Araştırmacılar, bulguların düşük seviyeli alkolün dahi “güvenli” olmadığına işaret ettiğini ve alkol tüketimini azaltmanın demansın önlenmesinde önemli bir strateji olabileceğini vurguladı.

Sonuç olarak, yeni çalışma “ılımlı içkinin beyin için faydalı olduğu” görüşünü çürüterek, her tür alkolün demans riskini artırdığını güçlü biçimde ortaya koyuyor.

Yaşlılık Demans alkol