Türkiye'nin en acı biberi! Hasat için geri sayım
Hatay’ın Samandağ ilçesinde, 50 bin scoville acılık derecesiyle 'Türkiye’nin en acı biberi' olarak bilinen Samandağ biberinde hasat için geri sayım başladı.
Yaklaşık 2 bin 347 dekarlık alanda yetiştirilen ürünler olgunlaşırken, çiftçiler aralık ayında başlayacak toplama sürecine hazırlanıyor. C vitamini açısından zengin olan biber, hem lezzeti hem de yüksek acılık seviyesiyle dikkat çekiyor.
ÜRETİCİLER DOĞAL YÖNTEMLERE GÜVENİYOR
Samandağ biberi üreticisi Güney Sakınlı, ürünlerini tamamen doğal yöntemlerle, genetik müdahale olmadan yetiştirdiklerini söyledi. Acılığıyla bilinen biberin pek çok şehirde ilgi gördüğünü aktaran Sakınlı, “Gaziantep ve Şanlıurfa başta olmak üzere birçok ile gönderim yapıyoruz. Samandağ biberini güz ve bahar dönemleri olmak üzere yılda iki kez yetiştiriyoruz. Yüksek acılığı nedeniyle özellikle kilo vermek isteyenler tarafından tercih ediliyor” dedi.
SAĞLIK AÇISINDAN DEĞERLİ BİR ÜRÜN
Diyetisyen Özge Bolat, Samandağ biberinin güçlü bir C vitamini kaynağı olduğunu belirterek düzenli tüketimin bağışıklığı kuvvetlendirdiğini vurguladı. Antioksidan içeriği sayesinde hücreleri serbest radikallerin zararlarından koruduğunu ifade eden Bolat, “Kansere karşı koruyucu etkileri olabilir. Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını destekler ve tokluk sağlayarak kilo kontrolüne katkı verir. Lif yapısıyla sindirimi düzenler, dolaşımı iyileştirir ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir” diye konuştu.
HASSAS BÜNYELERE UYARI
Bolat, yüksek acılık nedeniyle mide hassasiyeti olan kişilerin biberi dikkatli tüketmesi gerektiğini belirtti. “Çocuklar ve gebeler ölçülü tüketmeli. Günde küçük bir Samandağ biberi bile vücutta olumlu etkiler yaratabilir” diyen Bolat, biberin doğal içeriğiyle sağlıklı beslenmeyi destekleyen değerli bir ürün olduğunun altını çizdi.