Yandex
05 Aralık 2025 Cuma
İstanbul 10°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Türkiye’nin en iyi karpuzu Adana’da mı Diyarbakır’da mı

Yaz aylarının vazgeçilmez tadı karpuz, Adana ile Diyarbakır arasında tartışmaya neden oldu. Her iki ilimiz de ‘Karpuz bizim, bizim karpuz daha lezzetli!’ diyor. Tartışmanın gölgesinde kalan ise düşen karpuz fiyatları. Üreticide kilosu 1-2 liraya kadar düşünce karpuz tarlada kaldı.

Türkiye’nin en iyi karpuzu Adana’da mı Diyarbakır’da mı
YURT HABERLERİ SERVİSİ

Yazın en tatlı sebzesi karpuz, Adana ile Diyarbakır arasında tartışmaya neden oldu. Sosyal medyada başlayan tartışma giderek büyüyor. Tartışma “Türkiye’nin en iyi karpuzu Diyarbakır’da yetişir!” diye başladı. “Esas Adana’da yetişir!” diye devam ediyor. Adana Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tartışmaya farklı bir açıdan girdi. Doğan, “Adana karpuzu tescillidir. Ayrıca tüm dünyaya ihraç ediyoruz.” dedi. Diyarbakır Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet Demir de Aydınlık’a yaptığı açıklamada, “Bizim karpuzumuz da tescillidir. Bizim karpuzumuzun aroması ve tadı çok lezzetlidir. Bu konuda karpuzumuz tartışma kaldırmaz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin en iyi karpuzu Adana’da mı Diyarbakır’da mı - Resim : 1

ADANA KARPUZU TESCİLLİ

Adana karpuzunun daha lezzetli olduğunu ve bu nedenle Ortadoğu ülkeleri ile Avrupa ülkelerine yıllardır ihraç edildiğini savunan Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, şunları söyledi: “Adana karpuzu bir marka. Türkiye’nin en erkenci karpuzu Adana’da yetişir ve 150 bin dönümle en çok karpuzun ekildiği yer Adana’dır. Adana karpuzu tadı, kokusu, aromasıyla dünyanın her yerinde isim yapmış bir karpuzdur. Ancak Diyarbakır karpuzu sadece belli bir alanda ekilip tüketiliyor. 8 bin dönüm kuru, 4 bin dönüm sulu alanda karpuz ekiliyor.”

Meşhur büyük Diyarbakır karpuzunun sadece gösteriş amaçlı ekildiğini de iddia eden Doğan, “Büyük Diyarbakır karpuzları gösteri amaçlı ekilir, onlar tüketilmez. Diyarbakır’ın kuru karpuzu meşhur ama o da kendi bölgesinde sadece tüketiliyor. Adana karpuzu ise Türkiye’nin bütün il ve ilçelerine gönderiliyor. Adana karpuzu tartışmasız bir markadır. Sosyal medyadaki paylaşımlara gerek yok.” diye konuştu.

Türkiye’nin en iyi karpuzu Adana’da mı Diyarbakır’da mı - Resim : 2

‘BİZİM Kİ DAHA TATLI’

Tartışmanın diğer tarafı Diyarbakır ise kendi karpuzunun daha lezzetli olduğunu ileri sürerek söze başladı. Diyarbakır Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet Demir, Adana karpuzunun erkenci olduğunu, bu nedenle piyasaya erken girdiği için yer edindiğini belirterek, “Adana nemli bölge olduğu için orada karpuz erken yetişiyor ve piyasaya erken giriyor. Bu nedenle yer ediniyor. Pek tadı da yok. Bizim karpuz ise sulu ve lezzetli. Aroması mükemmel. Bizim karpuz da tescilli. Diyarbakır Karpuz Festivali yapıyoruz. Herkes tadını ve büyüklüğünü bilir. Bunu tartışmaya gerek yok. Şu an piyasada Diyarbakır kapuzu var ve her yerde rağbet görüyor.” değerlendirmesini yaptı.

‘KARPUZ TARLADA KALDI’

Piyasada karpuz fiyatlarının çok düştüğünü de belirten Mehmet Demir, “Maalesef fiyatlar çok düştü. Çoğu üretici karpuzu tarlada bırakmak zorunda kaldı. Üretici para kazanamıyor. İlk günlerde büyük bir karpuz 500 liraydı şimdi 50 lira civarında. Tarlada kilosu 1-2 lira arasında. Yevmiye 1500 lira, kurtarmadığı için toplayan yok. Bölgemizde Diyarbakır’dan başka Batman, Muş ve Elazığ karpuzu da piyasaya girince arz arttı. Fiyatlar düştü.” dedi.

Türkiye’nin en iyi karpuzu Adana’da mı Diyarbakır’da mı - Resim : 3

TOPTANCI NE DİYOR

Yaş meyve ve sebze pazarlamacısı Kasım Yaşar da tartışmaya girdi. Yaşar Aydınlık’a şunları söyledi: “En iyi karpuz Diyarbakır’dır. Adana karpuzu erkencidir. Diyarbakır’ın tadını aromasını tutmaz. En son çıkar. Assolistler gibi… İklim ve toprak karpuzun lezzetini etkiler.”

Karpuz fiyatlarının düşmesini ise, “Piyasaya çok ürün girdi. Herkes karpuz ekip kısa yoldan para kazanmaya çalışıyor. Bu da fiyatları düşürdü.” şeklinde açıkladı.

karpuz Adana Diyarbakır