04 Mayıs 2024 Cumartesi
İstanbul 14°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Tuzlu çay tartışmasına İlber Ortaylı da dahil oldu: Amerika'dan öğrenecek değiliz

ABD’li Kimya Profesörü Michelle Francl'ın çayın içine bir tutam tuz atılması gerektiğine ilişkin açıklaması İngiltere'nin en çok tartışılan konusu oldu. Tartışmaya Rizelilerin ardından Prof. Dr. İlber Ortaylı da dahil oldu.

Tuzlu çay tartışmasına İlber Ortaylı da dahil oldu: Amerika'dan öğrenecek değiliz

ABD’li Kimya Profesörü Michelle Francl, "Demlenmiş Çayın Kimyası" adlı kitabının tanıtımı için yaptığı basın açıklamalarında "mükemmel demleme" için çaya tuz atılmasını gerektiğini öne sürdü. Bu konu günlerdir Britanya’da tartışılıyor. Hatta iki ülke arasında ‘resmi’ atışma da oldu.

Bu açıklama tartışmaları beraberinde getirirken tartışmaya Rizeliler de katıldı ve Türk çayına sahip çıktı.

Tuzlu çay tartışmasına İlber Ortaylı da dahil oldu: Amerika'dan öğrenecek değiliz - Resim : 1

'TÜRK ÇAYI İÇSİNLER'

Rize Ticaret ve Çay Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, kimya profesörü Francl'ın çayın acılığını almak için tuz eklenmesi tavsiyesinin nedenini içinde katkı maddesi bulunmasına bağladı.

Erdoğan, "İngiltere'deki ve Amerika'daki arkadaşlara önereceğimiz içmiş oldukları acı çayları bıraksınlar gelsinler, hoş, içilebilir, kaliteli Türk çayını içsinler. Çayı yumuşatmaya da sertleştirmeye de gerek yoktur. Dünyanın en doğal, en kaliteli çayı Türk çayını içsinler. İçine hiçbir şey katmaya gerek kalmaz" dedi.

Çay Çarşısı Genel Müdürü Hasan Önder de "Dünyanın hiçbir yerinde çaya tuz attıklarını görmedim, duymadım. Sanki dünyanın tadını tuzunu bozdukları gibi bu söylemle çayımızı da ağız tadımızı da bozacaklar gibi bir izlenim oldu. Çaya hiçbir şey katmıyorsunuz hatta kullanacağınız suyun kireçsiz, sade olmasına özen göstermeniz lazım" şeklinde konuştu.

Tuzlu çay tartışmasına İlber Ortaylı da dahil oldu: Amerika'dan öğrenecek değiliz - Resim : 2

'AMERİKALILAR ÇAY BİLMEZ, KAHVE BİLMEZ'

Bu tartışmaya tarihçi Prof.Dr.İlber Ortaylı da dahil oldu: “İngilizlerle çay konuşacak en son kişiler Amerikalılardır.”

Ortaylı, “Amerika’dan çayın nasıl içileceğini öğrenecek değiliz. Amerikalılar çay bilmez, kahve bilmez. Kimya profesörü de olsa fark etmez. Çay keyif gıdasıdır. Ben de severim ve şeker bile atmadan içerim. Tuzlu çay vardır, eskiden beri yapanlar var. Ama şekerli çay kadar zararlıdır. İngilizler çay işini bilir. İngilizlerle çay konuşacak en son kişiler Amerikalılardır" ifadelerini kullandı.

Michelle Francl Tuzlu çay İlber Ortaylı