Ukrayna’nın Türkakım saldırısının şifreleri: ABD, Avrupa’yı kendine bağımlı yapmak istiyor
Ukrayna'nın TürkAkım saldırılarısının arkasında ABD’nin olduğunu açıklayan Rusya, enerji bağımlı konusunda Ukrayna’nın Avrupalı dostlarını uyardı. ABD, boru hatlarına yönelik saldırıları kışkırtarak, Avrupa’yı enerjide kendisine bağımlı hale getirmek istiyor


Donald Trump’ın ABD başkanlık koltuğuna oturmasına sayılı günler kala Rusya-Ukrayna cephesinde tansiyon yükseldi. Ukrayna’nın anlaşmayı yenilemeyerek 1 Ocak itibariyle Rus gazının Avrupa’ya gidişini durdurdu. Kiev bununla da yetinmeyerek 11 Ocak’ta Rus doğal gazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyan TürkAkım doğal gaz boru hattının altyapısına saldırı girişiminde buldu. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Krasnodar Bölgesi’ndeki Anapa yakınlarında bulunan TürkAkım kompresör istasyonuna Avrupa ülkelerine gaz sevkiyatını durdurmak amacıyla 9 İHA ile saldırı girişiminde bulunduğunu ve bu girişimin bastırıldığını açıkladı. Rusya’dan da saldırı girişimine misilleme geldi. Rusya Silahlı Kuvvetleri Ukrayna’daki doğal gaz altyapısına saldırı düzenledi. Ukrayna’da vurulan hedeflerden birisi Lvov Bölgesi'ndeki Striy şehrinde bulunan en büyük yeraltı gaz depolama tesisiydi.
RUSYA'DAN AB'YE UYARI
Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin TürkAkım hattını devre dışı bırakmaya çalıştığını söyledi. Kiev’in TürkAkım boru hattına saldırı girişimini yorumlayan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, söz konusu saldırının başlıca lehtarının ABD olduğunu vurguladı. Peskov, ABD’nin Avrupa pazarlarına sıvılaştırılmış gaz tedarikini önemli ölçüde ve istikrarlı bir şekilde artırdığına dikkat çekti.
Rusya Devlet Duması Milletvekili Andrey Kolesnik, Ukrayna ordusunun TürkAkım doğalgaz boru hattının kompresör istasyonuna yönelik saldırı girişiminin Avrupa için bir tehdit olduğunu belirtti. Ukrayna'nın TürkAkım'a saldırarak Avrupa'ya savaş açtığının altını çizen Kolesnik, "Bu durumun suçlusu bizzat Avrupa. Zira bu, Kiev'e yapılan silah tedariklerinin bir sonucu" ifadelerini kullandı.
AVRUPA’NIN KOYNUNDA BESLEDİĞİ YILAN
Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da Güvenlik Komitesi üyesi Mihail Şeremet, saldırı için 'enerji terörü' benzetmesi yaptı. Sputnik'e demeç veren Şeremet, "Zelenskiy rejimi, AB'de uzun yıllardır kendisini besleyen elleri Washington'un emriyle utanmazca ısırmaya çalışarak enerji terörüne geçiş yaptı." dedi. Zelenskiy'in Avrupalı müttefiklerinin, Kiev'in anlamsız eylemleri nedeniyle şok içinde olduklarını kaydeden Şeremet, "Tüm maskeler düştü. Avrupalılar koyunlarında nasıl bir yılan beslediklerini artık anlıyor." ifadelerini kullandı.
‘SALDIRI KONUSUNDA ENDİŞELİYİZ’
Brüksel’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Avrupa Komisyonu Sözcüsü Anna-Kaisa Itkonen, TürkAkım boru hatlarına yönelik saldırı girişimi konusunda 'endişeli' olduklarını ifade etmişti.
Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto da, Kiev’in TürkAkım doğalgaz boru hattındaki kompresör istasyonuna düzenlediği saldırının, gaz alan ülkelerin egemenliğine yönelik bir saldırı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
TürkAkım neden önemli?
TürkAkım, iki koldan oluşan bir boru hattı. Kollardan biri Karadeniz üzerinden Rusya’dan Türkiye’ye gaz taşırken diğeri Avrupa’nın güney ve güneydoğusundaki ülkelere gaz sağlıyor. Hattın proje kapasitesi 31 milyar 500 milyon metreküp.
Kuzey Akım boru hatlarına düzenlenen saldırının ardından TürkAkım, Rus gazını Avrupa pazarına aralıksız taşıyan tek hat olarak kalıyor.
ABD: AB'nin Rus gazı ithalatını tamamen durdurmasından yanayız
ABD'nin Enerji Kaynaklarından Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Geoffrey Pyatt, ABD’nin Avrupa Birliği’nin (AB) Rus gazını ithal etmeyi tamamen durdurmasından yana olduğunu belirtti. Pyatt, aralarında Slovakya, Macaristan ve Avusturya'nın da bulunduğu bir dizi ülkenin tedariki sürdürme arzusuna rağmen ABD’nin AB'nin Rus gazını ithal etmeyi tamamen reddetmesinden yana olduğunu söyledi.
ABD'li yetkili, Avrupa'da Rus enerjisine ‘bağımlılığın sona erdiğinin’ gözlemlendiğini ve bunun da ABD'nin LNG endüstrisinde ‘dramatik bir büyümeye’ yol açtığını vurguladı.
Rus senatör: Sandu, Moldova'yı enerji çıkmazına sürükledi
Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin üyesi Aleksey Puşkov, Telegram paylaşımında, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu'nun Moldova'yı enerji çıkmazına sürüklediğini, onun liderliğinde ülkenin ‘yanlış yöne’ gittiğini ifade etti.
Puşkov, “Maya Sandu, Avrupa yolunda Moldova'yı bir enerji çıkmazına sürükledi. Şimdi de gözyaşları içinde ülke vatandaşlarını elektrik, gaz ve ısınmada mümkün olan her şekilde tasarruf yapmaya çağırıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Moldova'da 16 Aralık'tan bu yana enerji sektöründe olağanüstü hal uygulanıyor. Gazprom, Moldovagaz'ın borcu nedeniyle 1 Ocak'tan itibaren Moldova'ya gaz tedarikini durdurdu.
Slovakya, Ukrayna'ya karşı ‘sert önlemler’ alacak
Slovakya Başbakanı Robert Fico, Rus doğal gazının Avrupa'ya geçişini durduran Ukrayna yönetimine karşı sert önlemler alacaklarını söyledi. Fico, Ukrayna'da mayın temizleme faaliyetleri dahil insani yardımların durdurulacağını, Slovakya'ya gelen Ukrayna vatandaşlarına yapılan yardımların ya kısmen ya da tamamen kesileceğini ifade etti.
Ukrayna'ya acil durumlarda sağlanan elektrik desteğinin durdurulacağını vurgulayan Fico, ayrıca Avrupa Birliği (AB) toplantılarında bu ülkeye karşı veto hakkını kullanacaklarını bildirdi.