Uluslararası ödüllü: Bitlis'te hasat ediliyor, kilosu 3 bin TL'yi buluyor
Bitlis’in yüksek rakımlı yaylalarında üretilen ve uluslararası yarışmalarda birçok kez “dünya birinciliği” unvanını kazanan meşhur karakovan balında hasat dönemi başladı.
Doğal florası, bitki zenginliği ve temiz havasıyla arıcılık için elverişli bir bölge olan Bitlis’te arıcılar, yaz boyunca büyük emek verdikleri kovanlardan bal toplamaya koyuldu.
YÜZYILLIK GELENEKLE ÜRETİLİYOR
Bitlisli arıcılar, arılarını tamamen doğal koşullarda yetiştirerek yüzyıllardır süregelen geleneksel yöntemlerle bal elde ediyor. Katkısız ve doğal peteklerde üretilen karakovan balı, sadece Türkiye’de değil, dünyada da yoğun ilgi görüyor. Bu yıl üretim döneminin oldukça verimli geçtiğini belirten üreticiler, düşük nem oranı ve dengeli sıcaklıkların bal kalitesini artırdığını ifade etti.
KİLOSU 3 BİN LİRAYA ALICI BULUYOR
Yaklaşık 2 bin 500 rakımda, binlerce farklı bitki türünün bulunduğu yaylalarda üretilen karakovan balı, bu yıl hem miktar hem de kalite açısından yüksek bir sezon geçiriyor. Yoğun aroması, besin değeri ve doğallığıyla dikkat çeken Bitlis balı, kilosu 3 bin liraya kadar alıcı buluyor. Katkısız ve ilaçsız üretim sayesinde sağlık açısından da tercih edilen ürünler arasında yer alıyor.
'REKOLTE VE KALİTE BU YIL ÇOK YÜKSEK'
Bitlisli arıcı Serdar Ersan, hasat döneminin başladığını belirterek, “Üç kez üst üste altın bal ödülüne layık görülen karakovan balımızın hasadına başladık. Bu ürünlerimizi, bin yıllık geleneğimizi yaşatan kil ve gübre karışımı kovanlarda üretiyoruz. Yaylamızda 2 bin bitki türü var, bunların 200’ü sadece bu yöreye özgü. Bu yıl hem rekolte hem kalite açısından çok memnunuz. Tüm üreticilerimize bereketli bir sezon diliyorum.” dedi.